Στη σκιά ενός πιθανού δεύτερου πανδημικού κύματος ζει ο πλανήτης

Στη σκιά ενός πιθανού δεύτερου πανδημικού κύματος ζει ο πλανήτης
epa08380191 President Supermarket cashiers wear protective masks while working at the store in Hialeah, Florida, USA, 23 April 2020. The number of confirmed COVID-19 patients continues to rise in the United States as countries around the world try to deal with the Coronavirus outbreak. EPA/CRISTOBAL HERRERA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε αρκετά κράτη καταγράφεται έξαρση των κρουσμάτων COVID-19.

Στη σκιά ενός πιθανού δεύτερου πανδημικού κύματος φαίνεται να ζει η Ε.Ε. Σε μια προσπάθεια θωράκισής της, οι Βρυξέλλες εξετάζουν το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα σύνορα την 1η Ιουλίου σε ταξιδιώτες που προέρχονται από τις ΗΠΑ, καταφέροντας ένα σημαντικό πλήγμα στο κύρος της χώρας και κυρίως στη διαχείριση της πανδημίας από τον πρόεδρο Τραμπ. Την ίδια στιγμή, φαίνεται να δίνεται από την Ε.Ε. το πράσινο φως σε αφίξεις από Κίνα, Κούβα, Βιετνάμ και Ουγκάντα.

Σε αρκετά κράτη καταγράφεται έξαρση των κρουσμάτων COVID-19. Στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας επιβλήθηκαν εκ νέου στοχευμένα περιοριστικά μέτρα εναντίον της διασποράς της COVID-19, μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που συνδέονται με εργοστάσιο επεξεργασίας κρεάτων της περιοχής.

Περισσότεροι από 1.500 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο Tönnies βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό τις τελευταίες ημέρες. Τα προληπτικά μέτρα που επιβλήθηκαν στην περιοχή Γκίτερσλο, με 360.000 κατοίκους, θα ισχύσουν μέχρι τις 30 Ιουνίου. Ο Γερμανός λοιμωξιολόγος Λόθαρ Βίλερ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, δήλωσε χθες ότι η χώρα κινδυνεύει από την έλευση ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας, εκφράζοντας, ωστόσο, αισιοδοξία ότι το ενδεχόμενο μπορεί να αποτραπεί.

Χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα και στη Βρετανία, καθώς από τις 4 Ιουλίου μπορούν και πάλι να αρχίσουν να λειτουργούν παμπ, εστιατόρια, ξενοδοχεία και κομμωτήρια, ενώ επιτρέπονται οι γαμήλιες τελετές με 30 προσκεκλημένους και η λειτουργία των ναών. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ωστόσο, επισήμανε ότι όλα τα μέτρα χαλάρωσης είναι δυνατόν να αντιστραφούν εφόσον οι εξελίξεις το επιβάλλουν.

Στην Ιταλία, έντονη ανησυχία εκφράζουν οι ειδικοί για την πιθανή εμφάνιση ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας, ιδιαιτέρως επειδή οι πολίτες φαίνεται να αψηφούν τον κίνδυνο μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Χαρακτηριστικά, ο λοιμωξιολόγος Μάσιμο Γκάλι, του νοσοκομείου Sacco του Μιλάνου, δήλωσε: «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ένα νέο κύμα το φθινόπωρο», τονίζοντας ότι οι συμπατριώτες του αδιαφορούν για τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Μειώνεται η εμπιστοσύνη στους κυβερνητικούς χειρισμούς για την πανδημία στη Σουηδία, η οποία επέλεξε την προσέγγιση ανάπτυξης «ανοσίας αγέλης» και σήμερα θρηνεί 5.000 θανάτους από COVID-19. Δημοσκόπηση της εφημερίδας Dagens Nyheter έδειξε ότι το 45% των ερωτηθέντων έχει «μεγάλη εμπιστοσύνη» στην ικανότητα των Αρχών να διαχειρισθούν την υγειονομική κρίση, δηλαδή μείωση κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Απρίλιο. Το 29% απαντά ότι έχει «μικρή εμπιστοσύνη», έναντι 21% πριν από δύο μήνες.

Tέλος, χθες ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), σε επείγουσα ειδοποίησή του, κάλεσε τους καταναλωτές να μη χρησιμοποιούν αντισηπτικά που περιέχουν μεθανόλη, καθώς είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για την υγεία.

Προς ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων οι ΗΠΑ;

Μία «ανησυχητική αύξηση» των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού καταγράφεται ξανά στις ΗΠΑ, μία ακόμη χώρα που «λύγισε» μπροστά στην πανδημία, όπως δήλωσε κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος χθες, κι όμως βρίσκεται ξανά στις χώρες που αντιμετωπίζουν τον άμεσο κίνδυνο ενός δεύτερου κύματος λοιμώξεων.

Καθώς οι επόμενες έξι ημέρες θεωρούνται κρίσιμες για τον περιορισμό της διασποράς, η Ουάσιγκτον κατέστησε υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους, όπου τα θετικά διαγνωστικά τεστ αυξήθηκαν κατά 35% την περασμένη εβδομάδα.

Ο κυβερνήτης της Ουάσιγκτον Τζέι Ίνσλι έλαβε την απόφασή του ενόσω η Αριζόνα, η Καλιφόρνια, το Μισισίπι και η Νεβάδα ανέφεραν αριθμό-ρεκόρ νέων κρουσμάτων Covid-19. Το Τέξας σημείωσε επίσης ρεκόρ νέων λοιμώξεων τη Δευτέρα.

Την ανησυχητική αύξηση των λοιμώξεων επιβεβαίωσαν χθες τέσσερις επιδημιολόγοι στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Άντονι Φάουτσι, ο οποίος τόνισε την κρισιμότητα των επόμενων έξι ημέρων. Και οι τέσσερις διέψευσαν επίσης ότι είχαν οδηγία να μειώσουν τις διαγνωστικές εξετάσεις, όπως ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε προεκλογική ομιλία του στην Οχλακόμα.

Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να περιόρισαν τη διασπορά του ιού για αρκετές εβδομάδες τον Μάιο, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 25% την περασμένη εβδομάδα, ενώ 10 πολιτείες κατέγραψαν αύξηση έως και κατά 50%, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.

Αρκετές ακόμη πολιτείες των ΗΠΑ και ορισμένες μεγάλες πόλεις έχουν θεσπίσει κανόνες κάλυψης του προσώπου. Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ, την περασμένη εβδομάδα τόνισε στους κατοίκους να φορούν μάσκες σχεδόν παντού εκτός σπιτιού.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού, με περισσότερα από 2,3 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα και τουλάχιστον 121.000 θανάτους έως σήμερα. «Έχουμε κάνει ό, τι καλύτερο μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον ιό και η πραγματικότητα είναι ότι ο κορωνοϊός λύγισε αυτό το έθνος», τόνισε χθες ο διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ρέντφιλντ.