Στηv τελική ευθεία για τον σχηματισμό κυβέρνησης η Γερμανία

Στηv τελική ευθεία για τον σχηματισμό κυβέρνησης η Γερμανία

Καθοριστικές συνομιλίες με το SPD ξεκινάει η Μέρκελ , που ταυτόχρονα «κλείνει το μάτι» και στους Πράσινους. 

Ο δεύτερος και πιθανώς πιο κρίσιμος γύρος των συνομιλιών της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τους σοσιαλδημοκράτες όπου θα εξεταστεί το ενδεχόμενο συνεργασίας και δημιουργίας του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών ( CDU ) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) ξεκινά τη Δευτέρα στο Βερολίνο.

«Οι συνομιλίες της Δευτέρας θα είναι καθοριστικής σημασίας για να απαντηθεί το ερώτημα του κατά πόσον υπάρχει μια σταθερή βάση για το σχηματισμό συνασπισμού», δήλωσε η αναπληρωτής αρχηγός του SPD, Αντρέα Νάχλες. Στους όρους της διαπραγμάτευσης το SPD θέτει ένα εθνικό κατώτατο μισθό, και υψηλότερους φόρους εισοδήματος για τους πλούσιους, κάτι που το CDU απορρίπτει . Το SPD ανέφερε την Κυριακή ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία, χωρίς τον ελάχιστο μισθό.

Οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ και το βαυαρικό αδελφό τους κόμμα, η Χριστιανική Κοινωνική Ένωση (CSU), αναδείχθηκαν ως η κυρίαρχη δύναμη από τις εκλογές του περασμένου μήνα, αλλά με 311 από τις 631 έδρες στην Κάτω Βουλή, δεν έχουν την πλειοψηφία .

Διαβάστε ακόμη: «Τρέχει» η Μέρκελ για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης

Η Μέρκελ προσέρχεται στις συνομιλίες της Δευτέρας με τους Σοσιαλδημοκράτες διατηρώντας «ζεστή» και την επιλογή ενός συνασπισμού με τους Πράσινους, ελπίζοντας έτσι να ενισχύσει την διαπραγματευτική της θέση στη συνάντηση με το SPD. «Δεν έχω την αίσθηση ότι η Μέρκελ συζητά μαζί μας μόνο για στρατηγικούς λόγους », ανέφερε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων της Γερμανίας Κατρίν Γκέρινγκ – Εχκαρντ στην εφημερίδα Μπιλντ. «Θα μιλήσουμε εκτενώς μαζί της και πάλι την Τρίτη» συμπλήρωσε κάνοντας γνωστό το ραντεβού Χριστιανοδημοκρατών-Πρασίνων.

Παρόλο που ένα συνασπισμός CDU / CSU και Πρασίνων θεωρείται λιγότερο πιθανός, στελέχη του κόμματος της Μέρκελ καλλιεργούν την ιδέα για μια νεότευκτη συμμαχία των Χριστιανοδημοκρατών με τον παλιό πολιτικό εχθρό τους. Εν τω μεταξύ η πιθανότητα οι συνομιλίες να κρατήσουν μεγάλο χρονικό διάστημα, ανησυχεί τους ευρωπαίους εταίρους της Γερμανίας , οι οποίοι φοβούνται ότι οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τις αποφάσεις για τα μέτρα καταπολέμησης της κρίσης στην ευρωζώνη αλλά και το κυρίαρχο σχέδιο για την τραπεζική ένωση.

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ