Στη τελική ευθεία η πώληση του 67% του ΟΛΠ

Στη τελική ευθεία η πώληση του 67% του ΟΛΠ

Το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να ενημερώσει την αρμόδια επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Την επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής θα ενημερώσει την Τετάρτη το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) για την πρόσκληση ενδιαφέροντος πώλησης του 67% των μετοχών του ΟΛΠ που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο. Σήμερα στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΛΠ συμμετέχουν ιδιώτες επενδυτές με ποσοστό 25%, ενώ η Βουλή πρέπει να δώσει το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία.

Το 2008 παραχωρήθηκαν στην Cosco σημαντικά τμήματα του λιμένα (προβλήτα 2, ανατολική πλευρά προβλήτα 3), που αποτελούν το 75% της συνολικής εκτιμώμενης αξίας του ΟΛΠ. Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να υποστηρίξει πως με την πώληση των μετοχών διασφαλίζεται ότι ο επενδυτής θα αναλάβει και θα έχει κίνητρο ανάπτυξης σε όλες τις δραστηριότητες του λιμανιού (προβλήτας 1, car terminal, ακτοπλοΐα, κρουαζιέρα, ναυπηγοεπισκευή). Περαιτέρω, η πώληση ισχυρού πλειοψηφικού πακέτου αναμένεται να τονώσει το ανταγωνιστικό ενδιαφέρον της διαγωνιστικής διαδικασίας και να βελτιώσει ουσιαστικά το προσδοκώμενο αντάλλαγμα για το Δημόσιο.

ΟΛΠ: Αναμένει αύξηση εσόδων στα 119,5 εκατ. ευρώ

Με την πώληση του 67% μεταφέρονται αυτόματα στον νέο επενδυτή οι υφιστάμενες εργασιακές σχέσεις που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στον ΟΛΠ. Αντιθέτως, με τη μέθοδο της παραχώρησης δραστηριοτήτων οι υφιστάμενες εργασιακές σχέσεις δεν μεταφέρονται, κάτι που συνέβη άλλωστε και με την επιμέρους παραχώρηση στην Cosco.

Η αποκρατικοποίηση αφορά τη μεταβίβαση της παραχώρησης, καθώς οι υποδομές ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο και δεν πωλούνται.