Στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται στελέχη της SkyGreece

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται στελέχη της SkyGreece

Στόχος η έναρξη απευθείας πτήσεων μεταξύ Ελλάδας - Βόρειας Αμερικής και Νότιας Αφρικής.

Τον Απρίλιο του 2015 εκτιμά η SkyGreece πως θα έχουν ξεκινήσει οι απευθείας πτήσεις που θα συνδέουν την Ελλάδα με την Βόρειο Αμερική. Στελέχη της διοίκησης της αεροπoρικής εταιρείας που ανήκει σε Έλληνες της διασποράς βρίσκονται εδώ και λίγες ημέρες στη χώρα μας εξετάζοντας τις τεχνικές δυνατότητες διασύνδεσης της Θεσσαλονίκης με τη Nέα Υόρκη και το Τορόντο του Καναδά.

Οι πτήσεις αυτές εκτιμάται ότι θα δώσουν τη δυνατότητα σε χιλιάδες συμπατριώτες μας που βρίσκονται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού να επισκέπτονται πιο συχνά την πατρίδα τους. Ο Ελληνισμός του Καναδά ανέρχεται σε 400.000 άτομα, ενώ στο Τορόντο η ελληνική κοινότητα αριθμεί 150.000 ομογενείς,  το 60% των οποίων κατάγεται από τη Μακεδονία.

Ήδη η SkyGreece διενεργεί πτήσεις συνδέοντας τη Μαδαγασκάρη με τη Μασσαλία με ένα Boeing 767 – 300, 274 θέσεων -τον «Ταξιάρχη»- και φιλοδοξεί να γίνει ευρέως γνωστή και στη χώρα μας. Το αεροσκάφος της δε είναι και το μόνο ελληνικό αεροσκάφος με ελληνική άδεια στο οποίο επιτρέπεται να περάσει πάνω από τον Ατλαντικό. Αυτό που εκκρεμμεί είναι η υπογραφή των διακρατικών συμφωνιών για τα ωράρια των πτήσεων και η ενίσχυση του στόλου της αεροπορικής με δύο επιπλέον αεροσκάφη.

Στόχος είναι η εκτέλεση πέντε εβδομαδιαίων πτήσεων μεταξύ Αθήνας- Νέας Υόρκης και από δύο πτήσεις την εβδομάδα στο δρομολόγιο Αθήνα- Τορόντο και Αθήνα- Μοντρεάλ.

Ωστόσο, προς το παρόν, πέραν από το κόστος υλοποίησης του συγκεκριμένου project, εμπόδιο στην όλη διαδικασία φαίνεται να στέκεται η επέκταση του διαδρόμου 10-28 του αεροδρομίου «Μακεδονία», χωρίς τον οποίο το αεροδρόμιο δεν μπορεί να δεχθεί αεροσκάφη που κάνουν υπερατλαντικές πτήσεις.

Τα εναλλακτικά σενάρια που εξετάζονται είναι δύο: είτε τα αεροσκάφη της SkyGreece να πετούν έχοντας μικρότερο βάρος, να πιάνουν στο αεροδρόμιο της Καβάλας που διαθέτει ικανού μήκους διάδρομο προσαπογειώσεων είτε να κάνουν technical landing σε κάποιο ενδιάμεσο αεροδρόμιο, όπως για παράδειγμα στην Ιρλανδία ή στην Ισλανδία.

Η SkyGreece Airlines, ιδρύθηκε το 2012 από τους Βασίλη Αλεφαντή, Πέτρο Χειλάκο, Κ. Σταθάκη και τον πάτερ Νικόλαο Αλεξανδρή, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού σε Καναδά και ΗΠΑ. Διαθέτει  γραφεία στο Μαρκόπουλο Αττικής, σε Νέα Υόρκη, Μοντρεάλ και Τορόντο και απασχολει 72 άτομα.