Στη βουλή το διυπουργικό νομοσχέδιο με άσυλο, Ελληνικό, Ποινικό Κώδικα και μειώσεις οφειλών

Στη βουλή το διυπουργικό νομοσχέδιο με άσυλο, Ελληνικό, Ποινικό Κώδικα και μειώσεις οφειλών
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης .μιλάει στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου για το Επιτελικό κράτος που αφορά τη λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των Κυβερνητικών Οργάνων και της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης, Τρίτη 6 Αυγούστου 2019. Ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ, στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Απανωτά τα σχέδια νόμου που φέρνει η κυβέρνηση μέσα σε μερικές ημέρες. Τι άλλο περιλαμβάνει.

Ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του διυπουργικού νομοσχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διατάξεις για την κυβερνησιμότητα σε δήμους και περιφέρειες και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, που είναι και τα σημεία αιχμής ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Ένα άλλο σημείο που αναμένεται να ανεβάσει τους τόνους είναι η διάταξη που οδηγεί σε παραίτηση την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Βασιλική Θάνου, καθώς ορίζει αναδρομικά ασυμβίβαστο για όσους έχουν διατελέσει έμμισθοι ή άμισθοι προϊστάμενοι σε πολιτικά γραφεία του πρωθυπουργού, μελών της κυβέρνησης ή κυβερνητικών οργάνων.

Σημειώνεται, ότι στην έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, το οποίο επικαλείται απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του 2014, αναφέρεται «η υποχρέωση σεβασμού της θητείας των αρχών ελέγχου μέχρι τη λήξη της και του μη πρόωρου τερματισμού της παρά μόνον κατόπιν των κανόνων και των εγγυήσεων της εφαρμοστέας νομοθεσίας με εξαίρεση σπουδαίο και αντικειμενικά εξακριβώσιμο λόγο».

Στην ίδια έκθεση περιλαμβάνονται, ακόμη, αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμφωνα με τις οποίες «η εθνική νομοθεσία θα πρέπει να προβλέπει ρητώς ότι κατά την εφαρμογή των άρθρων 101 και 102 ΣΛΕΕ, οι εθνικές διοικητικές αρχές ανταγωνισμού προστατεύονται έναντι εξωτερικών παρεμβάσεων ή πολιτικών πιέσεων, δυναμένων να θέσουν σε κίνδυνο την ανεξάρτητη αξιολόγησή τους για τα θέματα των οποίων επιλαμβάνονται».

Η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, που πραγματοποιείται με τον χαρακτήρα του επείγοντος, θα ολοκληρωθεί αύριο το βράδυ με την ψήφισή του και αναμένεται να λάβουν τον λόγο τόσο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπονται:

  • Μειώσεις οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία από 5% στο 3%,
  • Τροποποιήσεις στο περιεχόμενο της ΚΥΑ για το Ελληνικό
  • Σύνδεση του μητρώου πολιτών που τηρείται στο υπουργείο Εσωτερικών και του Μητρώου του ΑΜΚΑ.
  • Κυρώσεις αλλαγών στον νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 27/6/2019.
  • Χορήγηση φαρμάκων από τα φαρμακεία της γειτονιάς για καρκινοπαθείς και όσους πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας.