Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα – Τι προβλέπει

Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα – Τι προβλέπει

Όλες οι αλλαγές στη φορολογία, τα εργασιακά, τον νόμο Κατσέλη και τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης επιχειρηματικών οφειλών. 

Την μείωση των συντάξεων, την κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, την ενεχυρίαση του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης που κατατίθεται σήμερα, Παρασκευή, στη Βουλή.

Για τα φορολογικά το νομοσχέδιο θα προβλέπει την κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2018, αλλαγές στον κώδικα τελών χαρτοσήμου και στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, αλλά και αλλαγές στο Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων ώστε να διευκολύνονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για οφειλές προς τους Δήμους.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ μετά την προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των εμπορικών. Η απόφαση εφάπαξ εφαρμογής των νέων τιμών είναι οριστική, όπως άλλωστε και η διάταξη με την οποία θα τροποποιούνται τα ισχύοντα σύμφωνα με τα οποία ο ΕΝΦΙΑ κάθε έτους υπολογίζεται με βάση τις αξίες οι οποίες ισχύουν την 1η Ιανουαρίου. Με την προωθούμενη διάταξη, θα προβλέπεται κατ’ εξαίρεση υπολογισμός του φετινού ΕΝΦΙΑ με βάση τις νέες τιμές οι οποίες αναμένεται να τεθούν σε ισχύ στις 14 Ιουνίου με τη δημοσίευση της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Στο μέτωπο των συντελεστών, το υπουργείο Οικονομικών κρατά κλειστά χαρτιά. Το επικρατέστερο σενάριο αναφέρει πως δεν θα υπάρξει μεταβολή των συντελεστών υπολογισμού του βασικού φόρου, αλλά είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης του αφορολογήτου για τον συμπληρωματικό φόρο από τα 200.000 στα 250.000 ευρώ.

Επίσης, θα προβλέπει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου το 2020, με αποτέλεσμα περίπου ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι τα εισοδήματα των οποίων βρίσκονται σήμερα υπό την ομπρέλα του αφορολόγητου ορίου θα πληρώσουν φόρο, ενώ συνταξιούχοι με μηνιαία εισοδήματα 500-600 ευρώ θα χάσουν μία σύνταξη μόνο από τα σκληρά μέτρα της φορολογίας

Επίσης, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει την ενεχυρίαση του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για περισσότερα από 30 χρόνια και ενσωματώνει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το οποίο για την περίοδο 2018 -2022 προβλέπει συνολικό δημοσιονομικό χώρο 7,9 δισ. ευρώ.

Το υπερπλεόνασμα το 2019 θα διατεθεί κατά 100% σε φοροελαφρύνσεις, το 2020 θα μοιραστεί και το 75% αυτού θα διατεθεί επίσης σε φοροελαφρύνσεις με το 25% να πηγαίνει σε κοινωνικές παροχές ενώ από το 2021 και μετά θα μοιράζεται κατά 50-50 στις δύο κατηγορίες παρέμβασης.

Για τα εργασιακά το πολυνομοσχέδιο θα προβλέπει περιορισμούς στη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία και ενίσχυση της μεσολάβησης.

Αλλαγές θα επέλθουν και στο νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αλλά και στο εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης επιχειρηματικών οφειλών. Στη βάση αυτή θα προβλέπεται η άρση του τραπεζικού απορρήτου για όσους αιτούνται υπαγωγή στις ευεργετικές διατάξεις τους νόμου.