Στην Άγκυρα ο Αλέξης Τσίπρας για τη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Στην Άγκυρα ο Αλέξης Τσίπρας για τη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
epa07345623 A handout photo made available by the Turkish President's press office shows Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) meeting with Greek Prime Minister Alexis Tsipras (L) in Istanbul, Turkey, 05 February 2019. EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Στο πρώτο του μήνυμα από την Τουρκία ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για επανεκκίνηση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.

 

Στο αεροδρόμιο της Άγκυρας προσγειώθηκε λίγο πριν τις 4 το απόγευμα το αεροπλάνο της ελληνικής κυβέρνησης.

Στο αεροδρόμιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα υποδέχθηκαν ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι και η υπουργός Εμπορίου Ρουχσάρ Πεκτζάν.

Στην ελληνική αποστολή, εκτός του πρωθυπουργού, συμμετέχουν ο αν. υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος και ο αν. υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στ. Πιτσιόρλας.

Τον Αλέξη Τσίπρα συνοδεύει η σύντροφός του, Περιστέρα Μπαζιάνα.

 

Τι θα συζητήσουν Τσίπρας – Ερντογάν

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση κρίνεται απαραίτητη προκειμένου:

  • οι δίαυλοι επικοινωνίας με την γείτονα σε μία σειρά ζητήματα να παραμείνουν ανοιχτοί και αποτελεσματικοί,
  • να καταστούν σαφείς οι ελληνικές θέσεις και να αποφευχθούν παρανοήσεις,
  • να διατηρηθεί η διάλογος όπου υπάρχει αντιπαράθεση
  • και να προωθηθεί η συνεργασία στους τομείς που αυτή έχει αναπτυχθεί.

Η συνάντηση θα επικεντρωθεί κατά τις ίδιες πηγές στα εξής σημεία:

  1. Μείωση της έντασης στο Αιγαίο

Όπως αναφέρουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές σε αμυντικό και διπλωματικό επίπεδο ότι προασπίζεται και θα προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ενώ διευκρινίζει ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι απαραίτητος για την προώθηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε υγιείς βάσεις. Το κριτήριο αυτό έχει τεθεί και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις τόσο στο πλαίσιο των συμπερασμάτων του Ευρ Συμβουλίου Μαρτίου 2018 όσο και κατά την πρόσφατη Σύνοδο των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, οι κ.κ. Τσίπρας και Ερντογάν θα συζητήσουν τις προοπτικές επανεκκίνησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και μείωσης της έντασης, στο πλαίσιο του διαύλου των Υπουργών Άμυνας και των Γενικών Γραμματέων ΥΠΕΞ των δύο χωρών.

  1. Κυπριακό

Κατά τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα θα δώσει το μήνυμα ότι η μόνη λύση για το Κυπριακό είναι η επανένωση της Κύπρου στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Θα υπογραμμίσει ότι δίκαιη και βιώσιμη λύση μπορεί να υπάρξει μόνο με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, θα συζητηθεί η προώθηση προπαρασκευαστικών επαφών σε επίπεδο Υπουργείων Εξωτερικών, για την διερεύνηση των προϋποθέσεων επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό.

  1. Οικονομία

Όπως σημειώνουν οι πηγές της κυβέρνησης, με την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, τη ραγδαία αύξηση του τουρισμού στη χώρα και την αναβάθμιση του ρόλου της ως κόμβου εμπορίου και μεταφορών στην περιοχή, δημιουργούνται προϋποθέσεις για ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και του τουρισμού των δύο χωρών. Τα δύο Υπουργεία Οικονομίας θα λάβουν οδηγίες για αναβάθμιση της σχετικής συνεργασίας με έμφαση, μεταξύ άλλων, στην ολοκλήρωση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Θεσσαλονίκης -Σμύρνης, την προώθηση της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Κων/πολης – Θεσσαλονίκης, την αναβάθμιση της τελωνειακής διάβασης Κήπων – Υψάλλων και την τόνωση των επενδύσεων.

  1. Ενέργεια

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, θα τονισθεί η σημασία που έχει η ενεργειακή συνεργασία για την ευρύτερη περιοχή και η ανάγκη για σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα συζητηθεί η συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο του αγωγού TAP καθώς και οι προοπτικές συνεργασίας για επέκταση του Turkish Stream.

  1. Μεταναστευτικό/Περιφερειακές εξελίξεις/Ασφάλεια

Κατά τις ίδιες πάντα πηγές, θα υπογραμμισθεί η σημασία που έχει η συνεχιζόμενη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο της Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης, θα συζητηθούν οι δυνατότητες περαιτέρω μείωσης των ροών, συνεργασίας για την εξάρθρωση δικτύων διακινητών, καθώς και ο σημαντικός ρόλος της Τουρκίας στην φιλοξενία τεσσάρων εκατομμυρίων προσφύγων κυρίως από την Συρία και το Αφγανιστάν. Θα δοθούν οδηγίες για ενίσχυση του διαύλου των Υπουργών Μετανάστευσης, που θα συναντηθούν σύντομα, ενώ θα συζητηθούν οι εξελίξεις σε σχέση με το Συριακό καθώς και η συνεργασία στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

  1. Ευρωτουρκικές σχέσεις

Θα συζητηθούν οι προοπτικές της ενταξιακής πορείας της γείτονος, της συνεργασίας της με την Ε.Ε. σε σειρά τομείς και της αναθεώρησης της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. – Τουρκίας.

Ο Πρωθυπουργός θα ξεναγηθεί στην Αγία Σοφία το πρωί της Τετάρτης, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Χάλκη, όπου θα συναντήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη και θα ξεναγηθεί στην Θεολογική Σχολή. Θα είναι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που επισκέπτεται επισήμως τη Χάλκη, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Το απόγευμα θα επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη όπου θα συναντήσει εκπροσώπους της ελληνική μειονότητας.

Το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου

16:00 Άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο και συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Φουάτ Οκτάι.

16:45 Συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και εν συνεχεία διευρυμένες συνομιλίες της ελληνικής αποστολής με αξιωματούχους της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας.

18:50 Δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας προς τους εκπροσώπους του Τύπου.

19:30 Δείπνο παρατιθέμενο από τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας προς τιμήν του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου

09:15 Επίσκεψη και ξενάγηση του Πρωθυπουργού στην Αγία Σοφία.

11:30 Μετάβαση του Πρωθυπουργού στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου αφού ξεναγηθεί θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.

18:30 Συνάντηση του Πρωθυπουργού με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας της Κωνσταντινούπολης στο Σισμανόγλειο Μέγαρο όπου στεγάζεται το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας.

Επικήρυξη των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών λίγο πριν το ταξίδι Τσίπρα

Λίγες μόνο ώρες πριν τη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν, η Τουρκία προχώρησε στην επικήρυξη των οκτώ Τούρκων αξιωματικών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών, η Άγκυρα δίνει 700.000 ευρώ για κάθε έναν από τους Τούρκους «πραξικοπηματίες», όπως τους αποκαλεί.

Υπενθυμίζεται ότι οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί έχουν λάβει πολιτικό άσυλο από την Ελλάδα.