Στην Αμερικανίδα Κλαούντια Γκόλντιν το Νόμπελ Οικονομικών – Η τρίτη γυναίκα στην Ιστορία

Στην Αμερικανίδα Κλαούντια Γκόλντιν το Νόμπελ Οικονομικών – Η τρίτη γυναίκα στην Ιστορία
Επειδή «προώθησε την κατανόησή μας για τον αντίκτυπο των γυναικών στην αγορά εργασίας».

Η Αμερικανίδα Κλάουντια Γκόλντιν είναι η νικήτρια του Νόμπελ Οικονομικών για το 2023, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η σουηδική βασιλική ακαδημία επιστημών.

Στη σχετική ανακοίνωση, σημειώνεται πως η 77χρονη Γκόλντιν «προώθησε την κατανόησή μας για τον αντίκτυπο των γυναικών στην αγορά εργασίας».

Στην ανακοίνωση της επιτροπής των βραβείων, γίνεται λόγος για το ότι η Γκόλντιν παρείχε τον πρώτο ολοκληρωμένο απολογισμό των εισοδημάτων των γυναικών και των αποτελεσμάτων της αγοράς εργασίας ανά τους αιώνες.

Η έρευνά της αποκαλύπτει νέα μοτίβα, εντοπίζει τις αιτίες των αλλαγών αλλά και μιλάει για τις κύριες πηγές των εναπομεινάντων διαφορών μεταξύ των φύλων, πρόσθεσε η επιτροπή.

«Η Κλόντια Γκόλντιν έψαξε στα αρχεία και συγκέντρωσε δεδομένα άνω των 200 ετών για τις ΗΠΑ, πράγμα που της επέτρεψε να δείξει πώς και γιατί οι διαφορές στην αμοιβή και στο ποσοστό απασχόλησης ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες εξελίχθηκαν κατά την διάρκεια των χρόνων», σημείωσε ο Ραντ Χόλμαρσον της επιτροπής Νόμπελ.

Το Νόμπελ Οικονομικών είναι το τελευταίο από τη σειρά των εν λόγω βραβείων για το 2023 και «συνοδεύεται» από έπαθλο 11 εκατ. σουηδικών κορόνων (999.137 δολάρια).

Η τρίτη γυναίκα που κερδίζει το Νόμπελ Οικονομικών

Η Γκόλντιν, η οποία το 1990 έγινε η πρώτη γυναίκα που μονιμοποιήθηκε στο οικονομικό τμήμα του Χάρβαρντ, είναι μόλις η τρίτη γυναίκα που κερδίζει το βραβείο Νόμπελ Οικονομικών.

Οι άλλες δύο νικήτριες του βραβείου ήταν η Έλινορ Όστορμ το 2009 και η Έσθερ Ντούφλο το 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: