Στην αντεπίθεση περνά η Κίνα: «Χτυπά» ΗΠΑ και Τραμπ μέσω Apple

Στην αντεπίθεση περνά η Κίνα: «Χτυπά» ΗΠΑ και Τραμπ μέσω Apple

Δικαστική απόφαση μπλοκάρει πώληση και εισαγωγή των περισσότερων μοντέλων iPhone στην κινεζική αγορά.

του Chris Morris

Το μερίδιο αγοράς για το iPhone της Apple στην Κίνα συρρικνώνεται εδώ και καιρό. Ωστόσο, μια δικαστική απόφαση που ενδέχεται να απαγορεύσει την πώληση και την εισαγωγή των περισσότερων μοντέλων iPhone στη χώρα ενδέχεται να έχει δραματική επίδραση στα κέρδη της εταιρείας.

Η Qualcomm, σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, δήλωσε ότι ένα κινεζικό δικαστήριο αποφάσισε ότι πολλά μοντέλα iPhone παραβίασαν δύο διπλώματα ευρεσιτεχνίας που ανήκουν στην Qualcomm και εξέδωσε απαγόρευση εισαγωγών / πωλήσεων. Τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας αφορούν την αλλαγή μεγέθους φωτογραφιών και τη διαχείριση εφαρμογών.

Ωστόσο, η Apple ισχυρίζεται ότι η απαγόρευση ισχύει αποκλειστικά για iPhone που χρησιμοποιούν παλαιότερα λειτουργικά συστήματα, γεγονός που δεν θα επηρεάσει τις μελλοντικές πωλήσεις. Δεν είναι σαφές ποια εταιρεία ερμηνεύει σωστά την απόφαση αυτή τη στιγμή.

Η υπόθεση με τις πατέντες δεν πρόκειται να επιλυθεί σύντομα. Η Qualcomm και η Apple κονταροχτυπιούνται σε διάφορα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένων των δικαστηρίων των ΗΠΑ όπου πρόκειται να μεταφερθεί η διαμάχη τους τον Απρίλιο.

Η Κίνα, όμως, είναι μια κρίσιμη αγορά για την Apple, ειδικά τώρα τελευταία καθώς η εταιρεία θεωρείται ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλους κινδύνους σε έναν εμπορικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Το 2015, υπήρχαν πάνω από 130 εκατομμύρια iPhone που χρησιμοποιούνταν στη χώρα, σύμφωνα με την κινεζική κυβέρνηση. Αυτό καθιστούσε την Κίνα τη μεγαλύτερη αγορά της εταιρείας παγκοσμίως την εποχή εκείνη. Ωστόσο, οι πωλήσεις μειώθηκαν έκτοτε. Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2018, η IDC ανέφερε ότι το μερίδιο αγοράς της εταιρείας έπεσε στο 6,7%, καθώς οι πωλήσεις κινητών τηλεφώνων της Huawei και άλλων εταιρειών που «τρέχουν» Android αυξήθηκαν.

Οι τιμές του iPhone υποδείχθηκαν ως μία εν δυνάμει πηγή του προβλήματος, αλλά η IDC προσέθεσε ότι «πιστεύουμε πως η εταιρεία θα πάει καλά εφόσον παρουσιάσει ελαφρώς φθηνότερες επιλογές αργότερα φέτος».

Αυτό φάνηκε να συμβαίνει πριν από την απόφαση του δικαστηρίου. Εάν οι πωλήσεις και οι εισαγωγές αυτών των νεότερων μοντέλων απαγορευτούν, μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να δώσει στη Huawei και σε άλλους ηγέτες της αγοράς (συμπεριλαμβανομένων των Oppo και Vivo) την ευκαιρία να αφήσουν ακόμα πιο πίσω την Apple.