Στην Αθήνα για συναντήσεις οι Κινέζοι επενδυτές για την Εθνική Ασφαλιστική

Στην Αθήνα για συναντήσεις οι Κινέζοι επενδυτές για την Εθνική Ασφαλιστική
Photo:

Ο πρόεδρος του κινεζικού ομίλου Gongbao βρίσκεται στην Ελλάδα για κρίσιμες επαφές.

Στην Αθήνα βρίσκεται ο Wang Ching, πρόεδρος του κινεζικού ομίλου Gongbao, που αποτελεί τον μοναδικό ενδιαφερόμενο επενδυτή που κατέθεσε δεσμευτική προσφορά για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eθνικής Tράπεζας Π. Μυλωνά, ενώ φέρεται να είδε και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, αρμόδιο για θέματα τραπεζών Γ. Δραγασάκη. Μεθαύριο θα δει την ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αντικείμενο των επαφών είναι η τύχη της δεσμευτικής προσφοράς, ύψους 676 εκατ. ευρώ, για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής και τη 10ετή σύμβαση αποκλειστικής διάθεσης ασφαλιστικών προϊόντων μέσω του δικτύου της τράπεζας (bankassurance).

Η επένδυση φέρεται να έχει τη στήριξη της κινεζικής πρεσβείας, αλλά και της μεγαλύτερης τράπεζας στον κόσμο σε όρους κεφαλαιοποίησης, της ICBC, που εμφανίζεται ως εγγυητής για την ύπαρξη των απαιτούμενων κεφαλαίων από την πλευρά της Gongbao.

Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Gongbao προσφέρει 676 εκατ. ευρώ και αποτελεί τον μοναδικό ενδιαφερόμενο που υπέβαλε στις αρχές Ιουνίου δεσμευτική προσφορά, καθώς η Fosun αποχώρησε αιφνιδιαστικά από την τελική φάση του διαγωνισμού.

Τότε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο ακύρωσης του διαγωνισμού και εισαγωγής της Εθνικής Ασφαλιστικής στο Χρηματιστήριο.

Ο Όμιλος της Εθνικής επιδιώκει να διασφαλίσει την ύπαρξη των απαιτούμενων κεφαλαίων προκειμένου να αποφύγει μια νέα αποτυχία του διαγωνισμού τύπου Exin, αλλά και το γεγονός ότι η προέλευση των κεφαλαίων είναι συμβατή με τις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού πλαισίου.

Στο πλαίσιο αυτό από τον Ιούνιο, όταν και κατατέθηκε η προσφορά της Gongbao υπήρξε ανταλλαγή στοιχείων που αφορούσαν την οικονομική κατάσταση του κινεζικού ομίλου. Ο Wang Ching δήλωσε χθες πως η εταιρεία του έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει την εξαγορά με ιδία Κεφάλαια.