Στην Αθήνα και στην περιφέρεια χτίζει τις συμμαχίες ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην Αθήνα και στην περιφέρεια χτίζει τις συμμαχίες ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε καθημερινό αγώνα δρόμου βρίσκονται τα στελέχη της Κουμουνδούρου ενόψει της πιθανότητας εκλογών.

Του Αντώνη Αντζολέτου

Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να πέφτουν μόνο στις συναντήσεις και στις συνεργασίες που σχεδιάζονται «εντός των τειχών», όμως η μάχη για τον ΣΥΡΙΖΑ δίνεται εξίσου δυναμικά στην περιφέρεια. Εκεί που ήδη έχουν γίνει οι πρώτες ζυμώσεις και οι ενδιαφερόμενοι κατά εκατοντάδες, πλέον εκδηλώνουν ενδιαφέρον για μια θέση στις λίστες της Κουμουνδούρου.

Οι νομαρχιακές επιτροπές έχοντας μπει στη λογική ευρύτερων κοινωνικών και πολιτικών συνεννοήσεων προχωρούν και αυτές στα «ανοίγματα» που αποφασίστηκαν σε κεντρικό επίπεδο.

Ενστάσεις, όμως υπάρχουν με τα κορυφαία στελέχη να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή, μη θέλοντας να επαναληφθούν οι αστοχίες των περιφερειακών εκλογών, βλέπε Καρυπίδη και Σαμπιχά. Και τώρα πλέον δεν θα υπάρχει το άλλοθι της βίαιης ωρίμανσης…

Το news27 έχει στη διάθεσή του την ομόφωνη απόφαση της Νομαρχιακής επιτροπής Κυκλάδων, η οποία ξεδιπλώνει τους προβληματισμούς και τις επιφυλάξεις που υπάρχουν ως προς την διεύρυνση που επιχειρείται. Συγκεκριμένα αναφέρεται πως δεν «δέχεται πρόσωπα φθαρμένα, αναξιόπιστα, πρόσωπα που έχουν υπηρετήσει, από οποιαδήποτε θέση με αποφασιστική αρμοδιότητα τις μνημονιακές πολιτικές, σε κάθε στάδιο της εισαγωγής και εφαρμογής τους στην ελληνική κοινωνία και οικονομία».

Όπως όλα δείχνουν οι διεργασίες για όσους επιθυμούν να κατέβουν στην κεντρική πολιτική σκηνή θα είναι έντονες και οι τοπικές κοινωνίες αναμένεται να βάλουν φραγμούς και να πρωταγωνιστήσουν.

Προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα παραγοντισμού και προσωπικών πολιτικών, άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη συνεδρίαση των νομαρχιακών επιτροπών είχε προτρέψει τους συντονιστές που θέλουν ή πρέπει να είναι υποψήφιοι βουλευτές να δώσουν τη θέση τους «σε κάποιον άλλον που πρέπει να αναλάβει αυτήν την κρίσιμη θέση», συμπληρώνοντας πως «είναι ασυμβίβαστο».

Ο σχεδιασμός της Κουμουνδούρου περιλαμβάνει μέσα στις επόμενες ημέρες την ενεργοποίηση τριών επιτροπών της Κεντρικής Επιτροπής ενόψει των πολιτικών εξελίξεων: Της Επιτροπής Δεοντολογίας, της Επιτροπής Επικοινωνίας και της Επιτροπής για τα Ψηφοδέλτια.

Αυτές θα αναλάβουν το δύσκολο έργο δόμησης της προεκλογικής τακτικής του κόμματος, αλλά και τα κριτήρια για τη σύσταση των ψηφοδελτίων.

Οι συναντήσεις με ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ
Πίσω στην Αθήνα ερωτηματικό εξακολουθεί να υπάρχει γύρω από τη συνάντηση Τσίπρα – Κουβέλη και αν αυτή θα πραγματοποιηθεί πριν ή μετά τις ψηφοφορίες για την προεδρική εκλογή. Τηλεφωνική επικοινωνία, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει υπάρξει, όμως το κλίμα μετά το συνέδριο και τις αποφάσεις που πάρθηκαν στην Αγίου Κωνσταντίνου είναι πολύ καλό με την Κουμουνδούρου.

Ο Πάνος Σκουρλέτης στις ενημερώσεις που έχει κάνει στους πολιτικούς συντάκτες έχει ξεκαθαρίσει πως δεν υπήρξε ποτέ καμία συμφωνία ενσωμάτωσης στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παραπέμπει στις δυο συναντήσεις που έχουν πραγματοποιήσει έως τώρα οι αντιπροσωπείες, καθώς και τους τέσσερις βασικούς άξονες συμφωνίας.

Σε κάθε περίπτωση ο «γάμος» δεν θα είναι εύκολος καθώς οι Πασοκογενείς, δια στόματος Αλέξη Μητρόπουλου, διαμηνύουν πως δεν συμφωνούν σε συνεργασία «προγραμματικού» χαρακτήρα, αλλά και η πτέρυγα Λαφαζάνη έχει διατυπώσει επανειλημμένως τις ενστάσεις της για όσους υπηρέτησαν μνημονιακές πολιτικές.

Στη Βουλή, πάντως χθες ο Πάνος Καμμένος πέρασε για άλλη μια φορά το κατώφλι του γραφείου του Αλέξη  Τσίπρα και με τον Νίκο Παππά είχαν την ευκαιρία να κάνουν ένα πρώτο «ταμείο» για την προεδρική εκλογή, βλέποντας και εκτιμώντας την αριθμητική της Βουλής έως τώρα.

Η συγκεκριμένη συνάντηση είχε και διαδικαστικό χαρακτήρα, καθώς συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί συνάντηση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέχεια θα ζητήσουν να δουν τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ώστε να οριοθετηθούν με σαφήνεια όλα τα διαδικαστικά των κρίσιμων ψηφοφοριών για την προεδρική εκλογή.

Πηγή: News247.gr