Στην Αθήνα το Δ.Σ. της ΕΚΤ – Τέλος οι αυξήσεις επιτοκίων, ζητούμενο η συρρίκνωση του ισολογισμού

Στην Αθήνα το Δ.Σ. της ΕΚΤ – Τέλος οι αυξήσεις επιτοκίων, ζητούμενο η συρρίκνωση του ισολογισμού
epa03996972 (FILE) A file photo dated 02 March 2012 shows the building of the European Central Bank (ECB) reflected in the Euro sign logo by artist Otmar Hoerl in Frankfurt am Main, Germany. Rating agency Standard & Poor's downgraded the long-term credit rating of the European Union on 20 December 2013, taking away its top-notch AAA grade by pointing to waning support for the bloc. The rating was lowered by one notch to AA+, while its outlook was found to be 'stable.' 'We believe the financial profile of the EU has deteriorated, and that cohesion among EU members has lessened,' the US 'agency said. 'EU budgetary negotiations have become more contentious, signaling what we consider to be rising risks to the support of the EU.' It pointed in particular to talks on the bloc's 2014-20 spending plans, noting that a 'relatively small number of EU members was able to determine at least a temporary limit to the EU's budget.' EPA/MAURITZ ANTIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μία φορά τον χρόνο η συνεδρίαση φιλοξενείται από μία εθνική κεντρική τράπεζα  

Στην Τράπεζα της Ελλάδος πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη 25 και αύριο Πέμπτη 26 Οκτωβρίου η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) με οικοδεσπότη τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Οι διοικητές των εθνικών κεντρικών τραπεζών των χωρών της ζώνης του ευρώ και τα έξι μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ θα συνεδριάσουν στο κεντρικό κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος και θα λάβουν τις αποφάσεις τους για τη νομισματική πολιτική.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, θα ακολουθήσει η συνέντευξη Τύπου κατά την οποία η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Christine Lagarde, επικουρούμενη από τον Αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Luis de Guindos και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, θα εξηγήσει τις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει διά ζώσης στην έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη ή εξ αποστάσεως, ενώ μία φορά τον χρόνο η συνεδρίαση φιλοξενείται από μία εθνική κεντρική τράπεζα.

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά φιλοξενία της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στην Τράπεζα της Ελλάδος, μετά το 2005 και το 2008.

Τι αποφασίζει

Όπως όλα δείχνουν, η ΕΚΤ αναμένεται να πατήσει το κουμπί της παύσης των επιτοκιακών αυξήσεων, με την εστίαση των policymakers να μετατοπίζεται στη συρρίκνωση του ισολογισμού, που αγγίζει τα 5 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Αν μη τι άλλο, περισσότερες ενδείξεις ότι η οικονομική δραστηριότητα αποδυναμώνεται και ο πληθωρισμός ψύχεται ήρθαν την Τρίτη, όταν τα τελευταία στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη, εντατικοποίηση των περικοπών θέσεων εργασίας και μείωση των πιέσεων στις τιμές που επηρεάζουν τις επιχειρήσεις.

Η έρευνα της ίδιας της ΕΚΤ στις τράπεζες έδειξε επίσης ότι συνεχίζεται η συρρίκνωση της προσφοράς πιστώσεων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από τις τράπεζες της ευρωζώνης.

Ωστόσο, η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas έχει αυξήσει τους φόβους για ευρύτερες εντάσεις στη Μέση Ανατολή και έχει ωθήσει προς τα πάνω τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου τις τελευταίες εβδομάδες, γεγονός που οι οικονομολόγοι ανησυχούν ότι θα μπορούσε να διατηρήσει τον πληθωρισμό επίμονα υψηλό.

Στο τραπέζι της ΕΚΤ πάντως αναμένεται να πέσει και το θέμα της μείωσης του ισολογισμού. Προς συζήτηση είναι αν θα σταματήσει η επανεπένδυση των εσόδων ενός χαρτοφυλακίου 1,7 τρισεκατομμυρίων ευρώ, που αγοράστηκε ως απάντηση στην πανδημία, νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Ωστόσο, το πρόσφατο sell off στις αγορές ομολόγων, το οποίο οδήγησε το κόστος δανεισμού του δημοσίου στα υψηλότερα επίπεδά του εδώ και μια δεκαετία, έχει κάνει κάποιους να ανησυχούν για τη συρρίκνωση του ισολογισμού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ΕΚΤ χρειάζεται την ευελιξία για να στοχεύσει τα έσοδα από τα ομόλογα που λήγουν περισσότερο στο χρέος οποιασδήποτε χώρας πλήττεται από έντονη απόκλιση ή κατακερματισμό στο κόστος χρηματοδότησης σε σύγκριση με άλλες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: