Στην Αθήνα το κουαρτέτο για τα επόμενη βήματα

Στην Αθήνα το κουαρτέτο για τα επόμενη βήματα

Επιστρέφουν οι εκπρόσωποι των δανειστών λίγες ημέρες πριν το κρίσιμο EWG που θα δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης.

Στην Αθήνα επιστρέφει το κουαρτέτο των θεσμών, το οποίο αναμένεται να παρουσιάσει τα επόμενα βήματα μετά τη δεύτερη αξιολόγηση και να συνομιλήσει με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη για τον ελληνικό οικονομικό μαραθώνιο που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Τα πρώτα «μαντάτα» από την πλευρά των δανειστών θα φτάσουν την ώρα που στην Αθήνα, θα κλείνουν τα τελευταία προαπαιτούμενα στη λίστα των 140 δράσεων μέσω των οποίων περνά η εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι την επόμενη Πέμπτη, το EuroWorking Group αναμένεται να εξετάσει εκ νέου τον κατάλογο των 140 προαπαιτούμενων προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» στον ESM για να συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα και να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ. Συνεπώς, εάν όλα πάνε καλά, η εκταμίευση αναμένεται να γίνει στο διάστημα 6-7 Ιουλίου.

Παράλληλα με τη συνεδρίαση του EWG, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, οι οποίοι θα συνομιλήσουν στο ίδιο πάνελ. Από την πλευρά του, ο κ. Τσακαλώτος προβλέπεται να σχολιάσει το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας σε ένα περιβάλλον «αντι-λιτότητας», ενώ ο επικεφαλής του ESM θα εκπέμψει τα γνωστά του μηνύματα για την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων προκειμένου η χώρα να επιστρέψει το συντομότερο δυνατό στις αγορές.

«Στόχος της κυβέρνησης η ελάφρυνση των μεσαίων στρωμάτων»

Στα ζητήματα τα οποία απασχολούν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά τη συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, επικεντρώθηκε η συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου με αντιπροσωπεία της Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί πως η απόφαση του Eurogroup αποτελεί σημαντική πρόοδο στην προσπάθεια για έξοδο στις αγορές και την προσέλκυση επενδύσεων. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι υπάρχει θετικός ρυθμός ανάπτυξης το 2017, καθώς και την αισιοδοξία του ότι αυτός θα διατηρηθεί και τα επόμενα έτη, ενώ υπογράμμισε ότι τώρα που έφυγε η αβεβαιότητα επικρατεί στους επενδυτές θετικό κλίμα, όπως διαπίστωσε και ο ίδιος στις συναντήσεις που είχε στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα.

Παράλληλα επισήμανε ότι ένας ακόμη στόχος της κυβέρνησης με την είσοδο στην ανάπτυξη, είναι η ελάφρυνση και των μεσαίων στρωμάτων, τα οποία επιβαρύνθηκαν το προηγούμενο διάστημα.