Στην Αθήνα τον Δεκέμβριο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας

Στην Αθήνα τον Δεκέμβριο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας

Νέες προκλητικές δηλώσεις Τούρκου υπουργού για την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση - Αρνητικά δημοσιεύματα για τη συνάντηση του Καΐρου στον τουρκικό Τύπο.

Στην Αθήνα πρόκειται να βρεθεί στις 5 και 6  Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, για τις ανάγκες του τρίτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, το οποίο θα διεξαχθεί υπό την προεδρία των πρωθυπουργών των δύο κρατών.

Η σχετική ανακοίνωση που έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας περνάνε κρίση λόγω των προκλητικών παρεμβάσεων της τουρκικής πλευράς στο θέμα των ερευνών της κυπριακής ΑΟΖ, έγινε ταυτόχρονα από την Αθήνα και την Άγκυρα.

Εν τω μεταξύ ο ο Τούρκος υπουργός, αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά θέματα, Βολκάν Μποζκίρ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Μιλλιέτ, δήλωσε πως υπεύθυνη για τη λύση του Κυπριακού είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και απευθύνθηκε στην ελληνοκυπριακή πλευρά εκ νέου με προσβλητικούς χαρακτηριστμούς.

«Τη λύση στο Κυπριακό δεν μπορούν να τη δώσουν ούτε η Τουρκία, ούτε οι Τουρκοκύπριοι, αλλά η ΕΕ και οι χώρες της Ευρώπης, οι οποίες έχουν δώσει τη δυνατότητα στην ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νοτίου Κύπρου να συμπεριφέρεται σαν κακομαθημένο παιδί», είπε ο Μποζκίρ και συνέχισε: «Οι Ελληνοκύπριοι είναι το κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης, ποτέ δεν αναγκαστήκαν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των πράξεών τους και γι αυτό συνεχίζουν την ίδια συμπεριφορά».

Ο Μποζκίρ απευθύνει έκκληση -όπως λέει- «στις σημαντικές χώρες της ΕΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Πείστε την ελληνοκυπριακή διοίκηση και μην της επιτρέπετε να συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά».

Επιπλέον εκτιμά ότι οι εξελίξεις στη Συρία και την Ουκρανία, «απέσπασαν την προσοχή των ΗΠΑ από το Κυπριακό και δεν επέτρεψαν την επιτυχή κατάληξη των συνομιλιών στην Κύπρο».

Την ίδια ώρα, τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου σχετικά με την τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, στο Κάιρο, ακολουθούν τη γραμμή που δηλώνει πως όλες οι χώρες της περιοχής συμμαχούν εναντίον της Τουρκίας.

«Ένδειξη της ισχύος της Τουρκίας» χαρακτηρίζει σήμερα ο διευθυντής και αρθρογράφος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Γιενί Σαφάκ» Ιμπραχίμ Καράγκιουλ την τριμερή συνάντηση. Υποστηρίζει ότι το Ισραήλ, η Αίγυπτος και το Ιράν ανησυχούν στον ίδιο βαθμό και με τον ίδιο τρόπο «για την ισχυροποίηση της Τουρκίας». Σημειώνει, δε, ότι «υπάρχει εδώ και καιρό ένα σχέδιο δημιουργίας συμμαχίας στη Μεσόγειο με άξονα το Ισραήλ, το οποίο υποστηρίζεται από τη Γαλλία και την Αγγλία».

Έτσι, ο Ιμπ. Καράγκιουλ εκτιμά ότι η τριμερής συνάντηση στο Κάιρο «αποσκοπεί στη δημιουργία μιας συμμαχίας εναντίον της Τουρκίας στη Μεσόγειο, ενώ ταυτόχρονα συνιστά προσπάθεια εκδίκησης της Αιγύπτου μετά το πραξικόπημα εναντίον της Τουρκίας». Ο αρθρογράφος σημειώνει, τέλος, ότι «η χθεσινή δήλωση του αρχηγού του πολεμικού ναυτικού Μπουλέντ Μποστάνογλου καθιστά σαφή τη θέση της Τουρκίας. Είμαι σίγουρος ότι αυτοί που συναντήθηκαν στο Κάιρο σημείωσαν με προσοχή το μήνυμα αυτό».

Η «Γιενί Σαφάκ» σε χθεσινό της δημοσίευμα με τίτλο «βρώμικη συμμαχία εναντίον της Τουρκίας» έγραφε ότι «η πραξικοπηματίας διοίκηση της Αιγύπτου συμπράττει με τις επιδιώξεις της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης».

«Τριμερής ενεργειακή συμμαχία στο Κάιρο» ήταν ο σχετικός τίτλος της «Μιλιέτ», ενώ η «Χουριέτ» έκανε λόγο για «τριμερές μέτωπο εναντίον της Τουρκίας».

Η «Τζουμχουριέτ» έγραψε ότι «οι τρεις ηγέτες, στη διακήρυξη του Καΐρου» που εξέδωσαν, καταφέρθηκαν κατά της Τουρκίας και αποφάσισαν να συνεργαστούν όσον αφορά τις πηγές υδρογονανθράκων στην περιοχή της ΑΟΖ της Κύπρου».

«Έδωσαν τα χέρια εναντίον της Τουρκίας» ήταν ο τίτλος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Σταρ», ενώ η φιλοκυβερνητική «Ακσάμ» έγραψε ότι «συσκέπτεται το τρίγωνο του κακού».