Στην επιφάνεια εξήντα ακόμη πίνακες αμύθητης αξίας

Στην επιφάνεια εξήντα ακόμη πίνακες αμύθητης αξίας

Κρυμμένα σε άλλο σπίτι είχε ο Κορνίλιους Γκούρλιτ σημαντικά έργα τέχνης που είχε συγκεντρώσει ο πατέρας του κατά την ναζιστική περίοδο.

Πριν από μερικούς μήνες ο Κορνίλιους Γκούρλιτ, ένας 81χρονος Γερμανός, απασχόλησε τα μέσα ενημέρωσης όλου του κόσμου όταν στο σπίτι του βρέθηκαν 1.500 περίπου έργα τέχνης αμύθητης αξίας, μεταξύ των οποίων και πίνακες των Πικάσο, Ματίς, Σαγκάλ, Μπέκμαν, Κλε κ.ά. που μέχρι σήμερα θεωρείτο ότι είχαν οριστικά χαθεί.

Ο γιος ενός εμπόρου έργων τέχνης που συνεργαζόταν με τους Ναζί είχε στο σπίτι του στο Μόναχο αυτήν την τεράστια συλλογή. Ωστόσο, όπως ανακάλυψαν οι αστυνομικές αρχές, ο Γερμανός είχε κρύψει και κάποια ακόμη σημαντικά έργα τέχνης στο σπίτι του στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας.

Συγκεκριμένα, οι αρχές βρήκαν και κατέσχεσαν άλλους 60 πίνακες, μεταξύ των οποίων και έργα των Μονέ, Ρενουάρ και Πικάσο.

Διαβάστε ακόμη: Κλεμμένοι θησαυροί, ένοχα μυστικά

«Ο Κορνίλιους Γκούρλιτ έλαβε οδηγίες να παραδώσει τα έργα στους εμπειρογνώμονες για να εξετάσουν εάν έχουν κλαπεί. Ο πρώτος έλεγχος που έγινε, ωστόσο, δεν οδηγεί σε αυτό το συμπέρασμα», είπε ένας εκπρόσωπος του 81χρονου.

Ο πατέρας του ηλικιωμένου, ο Χίλντεμπραντ Γκούρλιτ, ήταν γνωστός έμπορος έργων τέχνης κατά τη ναζιστική περίοδο. Ορισμένα από τα έργα αυτά πιστεύεται ότι είχαν κλαπεί ή ότι οι Εβραίοι ιδιοκτήτες τους υποχρεώθηκαν να τα πουλήσουν έναντι μικροποσών.

Διαβάστε ακόμη: Οι 10 ακριβότεροι ζωγραφικοί πίνακες