Στην εποχή της «κβαντικής υπεροχής» δηλώνει πως περνά η Google

Στην εποχή της «κβαντικής υπεροχής» δηλώνει πως περνά η Google
epa05724618 The Google logo on the newly opened Google Office in the Sihlpost Building in Zurich, Switzerland 17 January 2017. Google opened its new offices in Zuerich Sihlpost, together with the rooms in the new SBB-Europaallee the whole working area will be 50'000 square meters. Up to 5000 employees will be able to work in the new Google offices. EPA/WALTER BIERI
Για μία «κοσμοϊστορική εξέλιξη» έκανε λόγο ο CEO του τεχνολογικού κολοσσού.

του Robert Hackett

Η Google λέει ότι έφτασε σε ένα τεράστιο επίτευγμα στην επιστήμη των υπολογιστών γνωστό ως «κβαντική υπεροχή». Η δήλωση αυτή υποδηλώνει την πιθανή έλευση μιας νέας εποχής στην υπολογιστική, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερα φάρμακα και καλύτερες μπαταρίες, αλλά και στην επίλυση κάποιων δυσεπίλυτων γρίφων του σύμπαντος.

Ο τεχνολογικός κολοσσός προέβη στη συγκεκριμένη ανακοίνωση σε μια εργασία που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο 150ο επετειακό τεύχος της επιστημονικής επιθεώρησης Nature. Είναι η πρώτη φορά που ερευνητές ισχυρίζονται ότι ένας κβαντικός υπολογιστής – μια συσκευή που εκμεταλλεύεται κάποιες περίεργες κβαντικές ιδιότητες όπως η υπέρθεση και η διεμπλοκή – κατάφερε να κάνει υπολογισμούς που κανένας κανονικός υπολογιστής δεν μπορεί να ολοκληρώσει.

Το επίτευγμα, αν επιβεβαιωθεί, θα είναι η κορύφωση δεκαετιών επιστημονικής θεώρησης και έρευνας. Κάποιοι επιστήμονες παρομοιάζουν το επίτευγμα με την πρώτη επανδρωμένη πτήση από τους αδερφούς Ράιτ.

Ο Sundar Pichai, CEO της Google, αποκάλεσε την εξέλιξη την «κοσμοϊστορική στιγμή που περιμέναμε – το σημαντικότερο ορόσημο στην προσπάθεια η κβαντική υπολογιστική να γίνει πραγματικότητα». Και προσέθεσε ότι «έχουμε μεγάλη απόσταση να διανύσουμε για να πάμε από τα σημερινά εργαστηριακά πειράματα στις πρακτικές εφαρμογές του αύριο».

Ο Hartmut Neven, επικεφαλής μηχανολόγος της ομάδας που εκπόνησε την έρευνα, είπε ότι η ημέρα «αποτελεί ένα μεγάλο ορόσημο στην έρευνα κβαντικής υπολογιστικής, που γεννά νέες δυνατότητας για τη συγκεκριμένη τεχνολογία».

«Με τον πρώτο κβαντικό υπολογισμό που δεν μπορεί να αναπαραχθεί σε έναν κλασικό υπολογιστή, ανοίξαμε ένα νέο πεδίο υπολογιστικής που μένει να ερευνηθεί» σχολίασαν οι John Martinis και Sergio Boxio, επικεφαλής κβαντικοί επιστήμονες της Google.

Η είδηση αποκαλύφθηκε τον περασμένο μήνα όταν μια πρώιμη εκδοχή της εργασίας δημοσιεύτηκε κατά λάθος στην ιστοσελίδα της NASA.gov, η οποία συνεργάζεται για το συγκεκριμένο πρότζεκτ. Όταν συνέβη αυτό, η Google αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα της εργασίας που είχε δημοσιευθεί.

Το πείραμα της Google περιελάμβανε μια σειρά υπολογισμών σε έναν κβαντικό υπολογιστή με την επωνυμία Sycamore, μια συσκευή που έχει 53 λειτουργικά ‘qubits’, το κβαντικό αντίστοιχο των bits που έχουν οι κλασικοί υπολογιστές. Η ομάδα λέει ότι για η ολοκλήρωση του υπολογισμού απαίτησε 3 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα, αντί για τα χιλιάδες χρόνια που θα είχε χρειαστεί ο Summit, ο πιο ισχυρός υπερ-υπολογιστής του κόσμου, τον οποίον κατασκευάζει η IBM.