Στην Ηλεία κατέφτασε και το δεύτερο κομβόι πυροσβεστικών από τη Γερμανία

Στην Ηλεία κατέφτασε και το δεύτερο κομβόι πυροσβεστικών από τη Γερμανία
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στην Ηλεία επιχειρούν από το πρωί από τη Γερμανία 57 πυροσβέστες με 18 οχήματα - Κατέφτασε και το δεύτερο κομβόι.

Κατέφτασε το μεσημέρι της Τετάρτης το δεύτερο κομβόι πυροσβεστικών από Γερμανία στην Ηλεία, με σκοπό να συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών στην περιοχή.

Όπως ανέφερε το δελτίο τύπου της Πυροσβεστικής,  στις δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Αρχαία Ολυμπία Ηλείας και στη Γορτυνία Αρκαδίας, επιχειρούν 578 πυροσβέστες με 30 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 181 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Τσεχία 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα, από το Ηνωμένο Βασίλειο 21 πυροσβέστες, από τη Γαλλία 139 πυροσβέστες με 38 οχήματα και από τη Γερμανία 57 πυροσβέστες με 18 οχήματα. Επίσης στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 7 Ε/Π και 7 Α/Φ με το Beriev-200. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Με υπερσύγχρονο εξοπλισμό κατά των αναζωπυρώσεων

Ο Νίκος Μίχος διαμένει στην πόλη Nόι Ίζενμπουργκ στο κρατίδιο της Έσσης και είναι από το 1992 περήφανος εθελοντής πυροσβέστης, όπως των 99% των πυροσβεστών στη Γερμανία. Το συγκεκριμένο κρατίδιο αποστέλλει στην Ελλάδα τη δεύτερη ομάδα Γερμανών πυροσβεστών, η οποία βρίσκεται κι αυτή ήδη καθοδόν προς την Ελλάδα. 167 πυροσβέστες με προσωπικό υλικοτεχνικής στήριξης μαζί με 41 πυροσβεστικά και βοηθητικά οχήματα.

Ξεκίνησαν χθες το μεσημέρι από διάφορες πόλεις του κρατιδίου, συναντήθηκαν πριν τη Βαυαρία και σε κομβόι ταξιδεύουν προς την Ελλάδα. Αύριο Τετάρτη το μεσημέρι παίρνουν το πλοίο από την Αγκόνα για να φτάσουν στην Πάτρα.

Πού ακριβώς θα επιχειρήσουν θα αποφασίσει η ελληνική πυροσβεστική υπηρεσία. Από χθες Δευτέρα στην Αθήνα βρίσκεται ο Ραλφ Άκερμαν, πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστών του κρατιδίου για τις λεπτομέρειες και σε ποια περιοχή θα αναλάβουν δράση. Όπου όμως κι αν επιχειρήσουν, η συμβολή τους θα είναι καθοριστική. «Οι πυροσβέστες θα βοηθήσουν σε ό,τι αφορά τις αναζωπυρώσεις. Μπαίνουν με τα αυτοκίνητά τους σε πολλά μέρη που δύσκολα πάνε κανονικά φορτηγά γιατί έχουν αυτοκίνητα τετρακίνητα και μπορούν να μπουν σε μικρές ομάδες μέσα στα δάση, με μικρά μηχανήματα στην πλάτη, σακίδια με νερό και μερικές «τσάπες» μπορούν να βοηθήσουν στις αναζωπυρώσεις, να βοηθήσουν μέσα στα δάση. Αλλά φυσικά μπορούν να βοηθήσουν και στις πόλεις».

Τα πυροσβεστικά οχήματα είναι υπερσύγχρονα με τα τελειότερα μηχανήματα που υπάρχουν σήμερα στη γερμανική αγορά. Όπως και η ομάδα πυροσβεστών από τη Βόννη, η ομάδα από το κρατίδιο της Έσσης έχει τα δικά της logistic, δηλαδή δικά της κρεβάτια, στρώματα, γεννήτριες, νερό, τουαλέτες, δική της ιατρική περίθαλψη για να είναι εντελώς ανεξάρτητη και να μην επιβαρύνει την ελληνική πυροσβεστική.