«Λουκέτο» στο τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι στον κόσμο για ένα μόνο κρούσμα

«Λουκέτο» στο τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι στον κόσμο για ένα μόνο κρούσμα
(210815) -- NINGBO, Aug. 15, 2021 (Xinhua) -- Photo taken on Aug. 15, 2021 shows a view of the Ningbo-Zhoushan Port in Ningbo, east China's Zhejiang Province. The Ningbo-Zhoushan port saw its container throughput reach 20 million TEUs (Twenty-foot Equivalent Units) on Sunday, one month earlier than last year. (Photo by Suo Xianglu/Xinhua) (Photo by Suo Xianglu / XINHUA / Xinhua via AFP) Photo: AFP
Του Eamon Barrett

Η Κίνα έκλεισε εν μέρει το τρίτο πιο πολυσύχναστο λιμάνι στον κόσμο αφότου ένας εργαζόμενος βρέθηκε θετικός στον COVID-19 την Τετάρτη. Ο τερματικός σταθμός Meidong που έκλεισε επεξεργάζεται το 25% των φορτίων που διέρχονται από το λιμάνι Ningbo-Zhoushan.

«Η εταιρεία Meidong σταμάτησε αμέσως όλες τις λειτουργίες και έκλεισε το λιμάνι αφού το τεστ για τον COVID-19 του προσωπικού βγήκε θετικό», δήλωσε στο Reuters ο Jiang Yipeng, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του λιμανιού Ningbo-Zhoushan. 

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua, το κλείσιμο θα διαρκέσει μέχρι «νεωτέρας ειδοποίησης», ενώ τα άτομα με τα οποία ήρθε σε επαφή το κρούσμα έχουν τεθεί σε καραντίνα και όλο το προσωπικό θα κάνει εξετάσεις. Το Xinhua αναφέρει ότι οι αρχές έχουν κάνει εξετάσεις σε 331 άτομα μέχρι στιγμής και είχαν μηδενικά θετικά αποτελέσματα.

Το κλείσιμο θα επιβαρύνει περαιτέρω τις παγκόσμιες ναυτιλιακές γραμμές, οι οποίες εξακολουθούν να ανακάμπτουν από το μερικό κλείσιμο του λιμανιού Yantian της Κίνας τον Ιούνιο μετά τις αναφορές για έξαρση 150 κρουσμάτων COVID σε γειτονική πόλη. Χρειάστηκε ένας μήνας για να επανέλθουν στο κανονικό οι λειτουργίες στο Yantian – το τέταρτο μεγαλύτερο λιμάνι στον κόσμο.

Σύμφωνα με το Reuters, 40 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έχουν αγκυροβολήσει στα ανοικτά των ακτών του Ningbo από την Πέμπτη. Η ναυτιλιακή εταιρεία CMA CGM δήλωσε ότι δρομολογεί ορισμένα από τα πλοία της στη Σαγκάη, η οποία βρίσκεται περίπου 130 μίλια βόρεια του Ningbo, αλλά στη Σαγκάη υπάρχει ήδη συμφόρηση.

Τα λιμάνια στην ανατολική ακτή της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων του Ningbo και της Σαγκάης, εξακολουθούν να εξυπηρετούν πλοία σε λίστα αναμονής λόγω της καθυστέρησης που προκλήθηκε από τον τυφώνα In-fa στα τέλη Ιουλίου. Σύμφωνα με την Ένωση Λιμένων και Λιμανιών της Κίνας, ο τυφώνας μείωσε την εξυπηρέτηση των εμπορευματοκιβωτίων κατά 10% στα λιμάνια της Ανατολικής Κίνας.

Οι διαταραχές αυξήθηκαν ταυτόχρονα με την αύξηση της ζήτησης από τις ΗΠΑ, με τους εμπόρους να δημιουργούν αποθέματα ενόψει των πωλήσεων των καλοκαιρινών διακοπών. Το κόστος μεταφοράς από την Κίνα προς τις ΗΠΑ αυξήθηκε σε τιμή ρεκόρ 20.000 δολαρίων ανά κοντέινερ 40 ποδιών τον περασμένο μήνα, μια αύξηση 500% στο κόστος σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.