Στην Κομισιόν η Έκθεση Προόδου της Ελλάδας – Προπομπός φοροελαφρύνσεων και «πακέτου» ΔΕΘ
- 30/04/2025, 09:35
- SHARE

Η Ελλάδα καταθέτει σήμερα, Τετάρτη επισήμως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρώτη Έκθεση Προόδου για την πορεία της οικονομίας στο πλαίσιο του αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας, εγκαινιάζοντας μια νέα φάση δημοσιονομικής πειθαρχίας με παράλληλη ενίσχυση της αναπτυξιακής πολιτικής.
Στο επίκεντρο της Έκθεσης βρίσκεται ο προσδιορισμός του ανώτατου ορίου πρωτογενών δαπανών, το οποίο για το 2024 τίθεται στο 3,6% του ΑΕΠ. Το όριο αυτό ενδέχεται να μεταβληθεί ελαφρώς υπέρ της χώρας, με βάση τα υψηλότερα από τα προβλεπόμενα πρωτογενή πλεονάσματα και τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Παράλληλα, το αίτημα εξαίρεσης των αμυντικών δαπανών ενεργοποιήθηκε και επισήμως, με την κυβέρνηση να διεκδικεί δημοσιονομικό χώρο 600 εκατ. ευρώ μόνο για το 2026, σε μια κίνηση που αν εγκριθεί από την Κομισιόν τον Ιούλιο, θα λειτουργήσει ως κρίσιμη παράμετρος για τη διαμόρφωση του φθινοπωρινού «πακέτου» φορολογικών ελαφρύνσεων.
Το σχέδιο, όπως περιγράφεται από το οικονομικό επιτελείο, περιλαμβάνει:
- Μειώσεις φορολογικών συντελεστών για τη μεσαία τάξη,
- Ελαφρύνσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων, ακόμη και με πιθανή κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στην πρώτη κατοικία,
- Παρεμβάσεις στη φορολογία ενοικίων και
- «Κούρεμα» τεκμηρίων διαβίωσης και ασφαλιστικών εισφορών.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι η τελική διαμόρφωση των μέτρων θα εξαρτηθεί από την πορεία του προϋπολογισμού και την απόδοση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, με το συνολικό κόστος του πακέτου να εκτιμάται πιθανώς άνω των 2 δισ. ευρώ.
Η Έκθεση Προόδου προβλέπει ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα κινηθεί στο 2,3% για το 2025 και στο 2% για το 2026, με κύριο μοχλό χρηματοδότησης τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης (άνω των 6 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια).
Το πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπεται να ενισχυθεί στο 3% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας τον στόχο του 2,4% που είχε τεθεί στον προϋπολογισμό.
Ωστόσο, η Έκθεση ενσωματώνει και σειρά κινδύνων που ενδέχεται να ανατρέψουν τις προβλέψεις: από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ–Ε.Ε., έως τις γεωπολιτικές εντάσεις και την πιθανότητα νέων φυσικών καταστροφών που θα επηρεάσουν τον πληθωρισμό και τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.
Αντιστρόφως, το σενάριο επιτάχυνσης της οικονομίας ενδέχεται να ενισχυθεί από την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας, την αποκλιμάκωση των επιτοκίων και τις ισχυρές επιδόσεις του τουρισμού, στοιχείο που παραμένει στρατηγική μεταβλητή για το οικονομικό αφήγημα της κυβέρνησης μέχρι τη ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Κρίστιαν Χατζημηνάς (Business Monitor): Πώς θα ξαναγίνει πράξη η βιομηχανική «αναγέννηση» της Ελλάδας
- Dr. Josh Baron: Έτσι χτίζονται οι οικογενειακές επιχειρήσεις με μέλλον
- «Όσοι Τόλμησαν» με την Αναστασία Παρετζόγλου: Συναρπαστικές ιστορίες ζωής και ελληνικού επιχειρείν κάθε Τετάρτη στο ONE Channel