Στην κορυφή της ακρίβειας η Ελλάδα ανάμεσα στις «28» της ΕΕ

Στην κορυφή της ακρίβειας η Ελλάδα ανάμεσα στις «28» της ΕΕ

Σημαντικά ακριβό παραμένει το «καλάθι της νοικοκυράς» στην Ελλάδα, με τις τιμές σε βασικά είδη διατροφής να παραμένουν στα ύψη.

Σημαντικά ακριβό παραμένει το «καλάθι της νοικοκυράς» στην Ελλάδα, καθώς, αν και η αγοραστική δύναμη διαρκώς φθίνει, οι τιμές σε βασικά είδη διατροφής, βρίσκονται σε σταθερά υψηλά επίπεδα, προκαλώντας ακόμη περισσότερη ασφυξία στον φτωχό οικογενειακό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, οι απανωτές αυξήσεις του ΦΠΑ και κυρίως εκείνη του περασμένου καλοκαιριού με την υπαγωγή σειράς τροφίμων από τον συντελεστή 13% στον συντελεστή 23%- και τώρα πλέον στο 24%- προκαλούν υποχώρηση της κατανάλωσης και με τη σειρά τους βιομηχανία και λιανεμπόριο, για να αντισταθμίσουν τις απώλειες στην εγχώρια αγορά, διατηρούν ή και αυξάνουν τις τιμές.

Συνεπώς δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος ακρίβειας και ζημιών για τη αγορά, με την έξοδο από αυτόν να μην είναι ακόμα ορατή.

Παρόλο που η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καθεστώς αποπληθωρισμού για 41ο συνεχή μήνα, οι τιμές στα τρόφιμα είναι σημαντικά αυξημένες σε σύγκριση με πέρυσι. Μάλιστα, οι μεταβολές των τιμών σε αρκετές περιπτώσεις είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, τον Ιούλιο του 2016, οι τιμές των τροφίμων γενικά στην Ελλάδα ήταν αυξημένες κατά 2,3% σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, όταν στην αντίστοιχη Ευρωζώνη η αντίστοιχη μεταβολή ήταν 0,9%. Οι αυξήσεις σε φρούτα, λαχανικά και έλαια θυμίζουν εποχές η ελληνική οικονομία βρισκόταν υπό το βάρος υψηλών πληθωριστικών πιέσεων.

Πιο συγκεκριμένα, τα έλαια πωλούνται ακριβότερα κατά 9,5%, με την αύξηση στην Ευρωζώνη να είναι 2,9%, οι τιμές των φρούτων έχουν αυξηθεί κατά 4,2%, με την αύξηση να είναι ελαφρώς χαμηλότερη από την αντίστοιχη στην Ευρωζώνη (4,9%), ενώ οι τιμές των λαχανικών είναι αυξημένες κατά 7% στην Ελλάδα, σε σύγκριση με πέρυσι, έναντι αύξησης 5,6% στην Ευρωζώνη.

Ακόμη, σημαντικές αυξήσεις έχουν υπάρξει και σε άλλα τυποποιημένα τρόφιμα και ποτά, όπως τα αλκοολούχα ποτά (4,3%), τα ζαχαρώδη-σοκολατοειδή (5,1%), τα τυποποιημένα λαχανικά (2%), σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.