Στην παραγωγή βιοαερίου και ηλεκτρικής ενέργειας μπήκε η γαλακτοβιομηχανία Κρι-Κρι

Στην παραγωγή βιοαερίου και ηλεκτρικής ενέργειας μπήκε η γαλακτοβιομηχανία Κρι-Κρι

Την παραγωγή 8.000 κυβικών βιοαερίου ημερησίως ξεκίνησε από τις αρχές Φεβρουαρίου η γαλακτοβιομηχανία Κρι-Κρι ΑΒΕΕ, με έδρα τις Σέρρες, ενώ στο τέλος του Απριλίου θα θέσει σε λειτουργία μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 998 κιλοβάτ και δυναμικότητας 24.000 κιλοβατώρων, μέρος της οποίας θα διατίθεται στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

Αυτά επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος του τμήματος αειφόρου ανάπτυξης της γαλακτοβιομηχανίας, Κώστας Τραγούδας, προσθέτοντας ότι το συνολικό κόστος για την υλοποίηση των προαναφερόμενων έργων ανήλθε σε 6 εκατ. ευρώ και η επένδυση έγινε με ίδια κεφάλαια και ολοκληρώθηκε σε διάστημα επτά μηνών, αρχής γενομένης από τον Μάιο του 2021.

Η μονάδα παραγωγής βιοαερίου λειτουργεί χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ως πρώτη ύλη τα υγρά απόβλητα της εγκατάστασης παγωτού και γαλακτοκομικών της εταιρείας, καθώς και τον ορό γάλακτος που προκύπτει από τη στράγγιση γιαούρτης. Το βιοαέριο που παράγεται μέσω της αναερόβιας επεξεργασίας αξιοποιείται εντός των εγκαταστάσεων της εταιρείας, συμβάλλοντας στη μείωση της χρήσης φυσικού αερίου, καθώς ένα μεγάλο μέρος την ανάγκης του εργοστασίου σε φυσικό αέριο καλύπτεται από το παραγόμενο βιοαέριο.

Τα οφέλη από την υλοποίηση της επένδυσης είναι πολλαπλά, όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η εταιρεία, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Ως προς το περιβαλλοντικό σκέλος, η εταιρεία επιλύει οριστικά και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρόβλημα της διαχείρισης του ορού γάλακτος, ενώ ταυτόχρονα μειώνει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, περιορίζοντας μεταξύ άλλων τις ετήσιες εκπομπές CO2 στο εργοστάσιο».

Παράλληλα, σύμφωνα με την εταιρεία, «η μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου συμβάλλει και στη μείωση των λειτουργικών εξόδων του εργοστασίου, ιδιαίτερα μάλιστα στην παρούσα συγκυρία όπου παρατηρούνται μεγάλες αυξήσεις στον χώρο της ενέργειας» καταλήγει η ανακοίνωση.