Στην «πράσινη» Αστυπάλαια ο πρωθυπουργός με τη Volkswagen

Στην «πράσινη» Αστυπάλαια ο πρωθυπουργός με τη Volkswagen
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παράδοση των πρώτων ηλεκτρικών οχημάτων στο πλαίσιο του Smart & Sustainable Island.

Στην Αστυπάλαια μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο προγραμματισμένης επίσκεψης στις 12:00. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί στην παράδοση των πρώτων ηλεκτρικών οχημάτων και δικτύου φόρτισης στο Δήμο Αστυπάλαιας και θα προβεί σε ανακοινώσεις για τα επόμενα βήματα ως προς την ενεργειακή αυτονομία του νησιού και την δημιουργία και άλλων «πράσινων και έξυπνων» νησιών στη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι το Volkswagen Group και η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα πρωτοποριακό σύστημα κινητικότητας στην Αστυπάλαια. Για το σκοπό αυτό, το σύστημα μεταφορών στο νησί αντικαθίσταται από την χρήση ηλεκτρικών οχημάτων και την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας. Μακροπρόθεσμα, η Αστυπάλαια θα καταστεί ένα νησί-πρότυπο για την κλιματικά ουδέτερη κινητικότητα. Ένα σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας (Memorandum of Understanding) υπεγράφη πέρυσι σε Αθήνα και Βόλφσμπουργκ, από τον Κωνσταντίνο Φραγκογιάννη, Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια και τον Dr. Herbert Diess, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Volkswagen Group, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στο έργο, οι νέες υπηρεσίες κινητικότητας, όπως ο διαμοιρασμός ή η κοινή χρήση οχημάτων θα βοηθήσουν στη μείωση και τη βελτιστοποίηση της κυκλοφορίας. Η ενέργεια θα παράγεται κυρίως από τοπικές πηγές πράσινης ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική. Το έργο αρχικά θα διαρκέσει έξι χρόνια.

Σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Volkswagen, Dr. Herbert Diess θα κάνουν δηλώσεις με αφορμή την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του έργου «Smart & Sustainable Island». Το μεσημέρι, στις 15:00, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Volkswagen AG, Dr. Herbert Diess, ενώ στις 16:15, θα παραβρεθεί στην παράδοση δωρεάς υπηρεσιακών αυτοκινήτων και φορτιστών από την Volkswagen στις τοπικές αρχές (Αστυνομία, Λιμενικό).

Τον πρωθυπουργό στην Αστυπάλαια θα συνοδεύουν ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης και ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης.