Στην πρωτεύουσα της Ελβετίας εξετάζουν τη νόμιμη χρήση κοκαΐνης – «Μια δόση στην τιμή της μπύρας»

Στην πρωτεύουσα της Ελβετίας εξετάζουν τη νόμιμη χρήση κοκαΐνης – «Μια δόση στην τιμή της μπύρας»
Photo: AFP
Οι τιμές της κοκαΐνης στις ελβετικές πόλεις έχουν μειωθεί στο μισό τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η πρωτεύουσα της Ελβετίας εξετάζει ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα επιτρέπει την πώληση κοκαΐνης για ψυχαγωγική χρήση. Το κοινοβούλιο της Βέρνης υποστήριξε την ιδέα, η οποία πρέπει ακόμη να ξεπεράσει τις αντιδράσεις της κυβέρνησης της πόλης και θα απαιτήσει επίσης αλλαγή της εθνικής νομοθεσίας, μετέδωσε το Reuters.

Η πολιτική για τα ναρκωτικά σε όλο τον κόσμο εξελίσσεται, με την αμερικανική πολιτεία του Όρεγκον, για παράδειγμα, να αποποινικοποιεί την κατοχή μικρών ποσοτήτων κοκαΐνης το 2021 υπέρ της θεραπείας για τα ναρκωτικά.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, δεν επιβάλλουν πλέον ποινές φυλάκισης για κατοχή ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένης της κοκαΐνης, αν και πουθενά δεν έχουν προχωρήσει τόσο μακριά όσο η πρόταση που συζητείται στη Βέρνη.

Η Ελβετία επανεξετάζει τη στάση της απέναντι στο ναρκωτικό, αφού ορισμένοι πολιτικοί και εμπειρογνώμονες επέκριναν την πλήρη απαγόρευση ως αναποτελεσματική, με την πρόταση -που βρίσκεται επί του παρόντος σε πρώιμο στάδιο- να ακολουθεί τις δοκιμές που βρίσκονται σε εξέλιξη για να επιτραπεί η νόμιμη πώληση κάνναβης.

»Ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών έχει αποτύχει και πρέπει να εξετάσουμε νέες ιδέες», δήλωσε η Εύα Τσεν, μέλος του συμβουλίου της Βέρνης από το κόμμα της Εναλλακτικής Αριστεράς, η οποία συνυπογράφει την πρόταση.

Στα ύψη η χρήση του ναρκωτικού

Η πλούσια Ελβετία έχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα χρήσης κοκαΐνης στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα επίπεδα των παράνομων ναρκωτικών που μετρήθηκαν στα λύματα, με τη Ζυρίχη, τη Βασιλεία και τη Γενεύη να βρίσκονται στις 10 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης.

Οι ελβετικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Βέρνης, παρουσιάζουν επίσης αυξανόμενη χρήση, ενώ οι τιμές της κοκαΐνης έχουν μειωθεί στο μισό τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με την ΜΚΟ Addiction Switzerland.

«Έχουμε πολλή κοκαΐνη στην Ελβετία αυτή τη στιγμή, στις φθηνότερες τιμές και στην υψηλότερη ποιότητα που έχουμε δει ποτέ», δήλωσε ο Φρανκ Ζόμπελ, αναπληρωτής διευθυντής της Addiction Switzerland.

«Μπορείς να πάρεις μια δόση κοκαΐνης με περίπου 10 φράγκα αυτές τις μέρες, όχι πολύ περισσότερο από την τιμή μιας μπύρας» συμπλήρωσε.

Η διεύθυνση εκπαίδευσης, κοινωνικών υποθέσεων και αθλητισμού της Βέρνης ετοιμάζει έκθεση σχετικά με μια πιθανή δίκη για κοκαΐνη, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι θα πραγματοποιηθεί σίγουρα.«Η κοκαΐνη μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή τόσο των πρώτων όσο και των μακροχρόνιων χρηστών. Οι συνέπειες μιας υπερβολικής δόσης, αλλά και η ατομική δυσανεξία ακόμη και στις μικρότερες ποσότητες, μπορούν να οδηγήσουν στο θάνατο», δήλωσε η κυβέρνηση της Βέρνης.

Ο βουλευτής της Βέρνης Τσεν δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς πώς θα εξελιχθεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένου του πού θα πωλείται το ναρκωτικό ή πώς θα προμηθεύεται.

«Είμαστε ακόμη μακριά από μια πιθανή νομιμοποίηση, αλλά θα πρέπει να εξετάσουμε νέες προσεγγίσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ζητάμε μια επιστημονικά εποπτευόμενη δοκιμή πιλοτικού προγράμματος» συμπλήρωσε.

Σε πόσο καιρό;

Για να διεξαχθεί μια δίκη, το κοινοβούλιο θα πρέπει να τροποποιήσει τον νόμο που απαγορεύει την ψυχαγωγική χρήση του ναρκωτικού.

Η απόφαση θα μπορούσε να έρθει σε λίγα χρόνια, ή και νωρίτερα, εάν τα τρέχοντα προγράμματα κάνναβης -όπου το ναρκωτικό πωλείται στα φαρμακεία- παρουσιάσουν επιτυχή αποτελέσματα, δήλωσαν πολιτικοί εμπειρογνώμονες.

Οποιαδήποτε νομιμοποίηση θα συνοδεύεται από ποιοτικούς ελέγχους και εκστρατείες ενημέρωσης, δήλωσε ο Τσεν, ενώ η προσέγγιση αυτή θα μειώσει επίσης μια επικερδή εγκληματική αγορά. Οι εμπειρογνώμονες είναι διχασμένοι, με ακόμη και εκείνους που τάσσονται υπέρ της δοκιμής να ανησυχούν για τους πιθανούς κινδύνους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com