Στην τελική ευθεία η διασύνδεση ταμειακών με POS – Πότε εκπνέει η προθεσμία

Στην τελική ευθεία η διασύνδεση ταμειακών με POS – Πότε εκπνέει η προθεσμία
Συσκευή POS σε εμπορικό κατάστημα στην Αθήνα, την Τρίτη 01 Αυγούστου 2017. Άτυπη παράταση της προθεσμίας, για την υποχρεωτική εγκατάσταση μηχανημάτων υποδοχής χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, γνωστών ως POS, δόθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν αναμένεται να δοθεί παράταση.

Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τις συσκευές POS βρίσκεται στην τελική ευθεία, χωρίς να υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί περαιτέρω παράταση.

Έτσι, μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου οι επαγγελματίες καλούνται να προμηθευτούν τα POS για να αποφύγουν πρόστιμα και να είναι έτοιμοι για τη διασύνδεση με τις ταμειακές μηχανές. Εντός της εβδομάδας οι αρμόδιες αρχές αναμένεται να αποφασίσουν σχετικά με τον τρόπο και τον χρόνο επιβολής των προστίμων, στην περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Όσον αφορά στην ημερομηνία διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με POS, αυτή παραμένει η 1η Μαρτίου του 2024, με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών να αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία επιπλέον παράταση στο χρονοδιάγραμμα.

Με στόχο να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή, λοιπόν, από 1/3 όταν οι πελάτες θα αγοράζουν ένα προϊόν ή μία υπηρεσία και θα πληρώνουν με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, τότε τα POS θα μεταφέρουν αυτόματα τα στοιχεία της συναλλαγής στην ΑΑΔΕ, χωρίς δυνατότητα παραποίησης του ποσού πληρωμής. Συγκεκριμένα δεν θα υφίσταται πληκτρολόγιο στα POS ή δεν θα δίνεται η δυνατότητα πληκτρολόγησης του ποσού. Οποιοδήποτε ποσό αναφέρει η απόδειξη αυτό θα μπορεί να πληρώνει ο πελάτης με την πιστωτική ή χρεωστική του κάρτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διασύνδεση ταμειακών με POS: Πόσες αιτήσεις έχουν εγκριθεί

Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει πιλοτικά για να δοκιμαστούν τα συστήματα και να διορθωθούν αστοχίες πριν από την πλήρη εφαρμογή τους. Παράλληλα, μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου οι επιχειρήσεις πρέπει, εφόσον απαιτείται, να αναβαθμίσουν την ταμειακή τους μηχανή και να ολοκληρώσουν τη διασύνδεση με τα POS τους, καλώντας πιστοποιημένο τεχνικό ΦΗΜ.

Επιπλέον, μέσα στον μήνα αναμένεται να ανοίξει νέος κύκλος επιδοτήσεων (voucher) για προμήθεια POS από τους επαγγελματίες στους οποίους επεκτάθηκε η υποχρεωτική χρήση τους. Μέχρι στιγμής για την αντικατάσταση POS έχουν εγκριθεί 52.577 αιτήσεις που υπέβαλαν 14.080 επιχειρήσεις με την αξία των επιταγών που έχουν εκδοθεί να ανέρχεται σε 2,08 εκατ. ευρώ ενώ έχουν εξαργυρωθεί επιταγές συνολικής αξίας 541.288 ευρώ.

Για την αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών προκειμένου να μπορούν να διασυνδεθούν με τα POS έχουν εγκριθεί 107.521 αιτήσεις από 59.809 επιχειρήσεις, έχουν εκδοθεί επιταγές συνολικής αξίας 7,676 εκατ. ευρώ και έχουν εξαργυρωθεί επιταγές αξίας 4,378 εκατ. ευρώ.

Τέλος, ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται το γεγονός πως η ΑΑΔΕ έχει καταγράψει σε ένα ηλεκτρονικό μητρώο τα POS που χρησιμοποιούνται ανά την επικράτεια και ανά επιχείρηση προκειμένου να ελέγχει τη νομιμότητα των συναλλαγών και να προλαμβάνει τη φοροδιαφυγή. Το ηλεκτρονικό Μητρώο POS περιέχει αυτή τη στιγμή 1.022.484 POS τα οποία έχουν δηλωθεί από 564.578 επιχειρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: