Στην τελική ευθεία για τις εκλογές στην Τουρκία – Τί ρόλο θα παίξει η ψήφος των νέων;

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές στην Τουρκία – Τί ρόλο θα παίξει η ψήφος των νέων;
epa06831225 A man waves a flag with a picture of Turkish President Recep Tayyip Erdogan prior the election campaign rally of his Justice and Development Party (AK Party) in Istanbul, Turkey, 22 June 2018. Turkish President Erdogan announced on 18 April 2018 that Turkey will hold snap elections on 24 June 2018. The presidential and parliamentary elections were scheduled to be held in November 2019, but government has decided to change the date following the recommendation of the Nationalist Movement Party (MHP) leader Devlet Bahceli. EPA/SRDJAN SUKI

Ολοκληρώνονται σήμερα με δύο μεγάλες συγκεντρώσεις στην Κωνσταντινούπολη οι προεκλογικές εκστρατείες των υποψηφίως - Τί δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Ολοκληρώνονται σήμερα με δύο μεγάλες συγκεντρώσεις στην Κωνσταντινούπολη, την πολυπληθέστερη πόλη της Τουρκίας, οι προεκλογικές εκστρατείες των υποψηφίων για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν αύριο, Κυριακή, στη χώρα.

Με βάση την εκλογική νομοθεσία, η προεκλογική εκστρατεία ολοκληρώνεται στις 18.00 του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας).

Σήμερα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο μεγαλύτερος αντίπαλός του, o Μουχαρέμ Ιντζέ που είναι υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), που είναι το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, θα πραγματοποιήσουν στην Κωνσταντινούπολη τις τελευταίες προεκλογικές τους συγκεντρώσεις.

Ο Ερντογάν, ο ηγέτης και υποψήφιος του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) παραμένει το φαβορί για την προεδρία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο μπορεί να μην τα καταφέρει να συγκεντρώσει το 50% που χρειάζεται για να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο των προεδρικών.

Ο Ιντζέ μπορεί τότε, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, να είναι ο αντίπαλός του σε έναν δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 8 Ιουλίου.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την Μεράλ Ακσενέρ του εθνικιστικού κόμματος Ιγί (Καλό) να έρχεται τρίτη και να ακολουθεί ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο υποψήφιος του αριστερού και προσανατολισμένου στα θέματα των Κούρδων Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), ο οποίος έκανε την προεκλογική του εκστρατεία από τη φυλακή.

Η Ακσενέρ θα πραγματοποιήσει και αυτή την τελευταία της προεκλογική συγκέντρωση σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.

Αύριο, περίπου 60 εκατομμύρια Τούρκοι που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν νέο πρόεδρο και κοινοβούλιο σε μια εκλογική διαδικασία με την οποία ολοκληρώνεται η μετάβαση της Τουρκίας σε ένα σύστημα εκτελεστικής προεδρίας. Οι εκλογές αυτές διεξάγονται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, το οποίο επιβλήθηκε μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016 στη χώρα.

Πόσο θα επηρεάσουν οι νέοι που ψηφίζουν για πρώτη φορά το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών;

Το ζήτημα της ψήφου των νέων αναλύει σε άρθρο του στην εφημερίδα Hurriyet ο δημοσιογράφος Sedat Ergin. Αναλυτικά το άρθρο:

“Σε μια καινοτόμο κίνησή της η αξιωματική αντιπολίτευση, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), κυκλοφόρησε ένα προεκλογικό βίντεο στο οποίο ο πρόεδρος του κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου εμφανίζεται ως κινούμενο σχέδιο, απόλυτα σχεδιασμένο για τον ψηφιακό κόσμο: τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Αφήστε τα εφέ του Snapchat να αυξηθούν και το παιχνίδι να προσελκύσει την προσοχή που του αξίζει» λέει στο βίντεο.

Παρομοίως το Κόμμα της Ευτυχίας (SP) κυκλοφόρησε επίσης ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο οποίο ο πρόεδρός του Τεμέλ Καραμολάογλου εμφανίζεται στον ρόλο ενός σούπερμαν και σώζει ένα όχημα με το όνομα «Τουρκία» στο παρμπρίζ του το οποίο οδηγεί ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγο πριν πέσει στον γκρεμό.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν υποδέχθηκε νέους ανθρώπους στο Προεδρικό Μέγαρο στην περιοχή Μπεστεπέ της Αγκυρας στη διάρκεια του Ραμαζανιού για το σαχούρ, το γεύμα πριν από την αυγή, στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας. Επίσης επισκέφθηκε έναν φοιτητικό κοιτώνα στην Άγκυρα πάλι για ένα γεύμα σαχούρ ενώ συναντήθηκε και με νέους φοιτητές τεχνολογικών ιδρυμάτων, όπου απάντησε στις ερωτήσεις τους. Όλες αυτές οι προσπάθειες των υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές και των ηγετών των πολιτικών κομμάτων δείχνουν τη βαρύτητα που δίνουν στην ψήφο της νεολαίας στις επικείμενες εκλογές της 24ης Ιουνίου.

Και φυσικά έχουν απόλυτο δίκιο. Αυτή τη στιγμή 1.078.000 νέοι στην Τουρκία ηλικίας 18-19 ετών θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στις εκλογές της Κυριακής. Επίσης, 1.342.000 νέοι ηλικίας 19-21 ετών ψήφισαν για πρώτη φορά στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου 2017. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στις εκλογές είναι 59.369.000.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο (TÜİK), ο αριθμός των ψηφοφόρων ηλικίας 18-24 ετών ήταν περίπου 8.553.000 στη διάρκεια του δημοψηφίσματος το 2017, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 15,5% των ψηφοφόρων που ψήφισαν τον Απρίλιο του 2017. Ένα ποσοστό που κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει. Ολοι οι υποψήφιοι και οι ηγέτες των κομμάτων αγωνιούν για το πώς και τι θα ψηφίσει η νεολαία της Τουρκίας.

Έρευνες που διεξήχθησαν μετά το δημοψήφισμα του Απριλίου του 2017 μπορούν να μας δώσουν κάποιες ιδέες σχετικά με την απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Μία έρευνα κατέδειξε ότι το ποσοστό των νέων που ψήφισαν «όχι» στο δημοψήφισμα του 2017 ήταν αρκετά υψηλότερο από το ποσοστό των νέων που ψήφισαν «ναι».

Για παράδειγμα, σύμφωνα με μελέτη της ερευνητικής εταιρείας İPSOS, το 20% των ψηφοφόρων που τάχθηκαν υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα ήταν ηλικίας 18-24 ετών. Το 16% αυτών που ψήφισαν «ναι» ήταν επίσης ηλικίας 18-24 ετών. Ομοίως, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας KONDA, το 32% των ψηφοφόρων του «όχι» ήταν μεταξύ 18-32 ετών, ενώ το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 28% για εκείνους που ψήφισαν «ναι» στην ίδια ηλικιακή ομάδα.

Στην πραγματικότητα, και οι δύο μελέτες επισημαίνουν ότι το ποσοστό της νεολαίας που ψήφισε «όχι» ήταν «λίγο μεγαλύτερο» από εκείνο του «ναι».

Υποθέτοντας ότι η ίδια τάση θα επαναληφθεί 14 μήνες αργότερα, δηλαδή στις 24 Ιουνίου, θα μπορούσε ένα μεγαλύτερο ποσοστό της νεολαίας που πρόσκειται στην αντιπολίτευση να δημιουργήσει μία «κρίσιμη μάζα» και να επηρεάσει τα αποτελέσματα των εκλογών;

Ο επικεφαλής της εταιρίας ερευνών Metropol, Δρ. Οζέρ Σεντσάρ, υποστήριξε ότι η έντονη παρουσία της νεολαίας που παρατηρείται στις προεκλογικές συγκεντρώσεις, έφερε στο προσκήνιο τον τρόπο που σκέφτονται σήμερα οι νέοι. Ο δρ.Σεντσάρ δηλώνει ότι ακόμη και εάν υποτεθεί ότι το μέτωπο της αντιπολίτευσης είναι λίγο πιο ευνοημένο στο εκλογικό σώμα των νέων, το αποτέλεσμα αυτής της μερικής υπεροχής συνολικά δεν είναι τόσο υψηλό. Επειδή μαζί με άλλες ηλικιακές ομάδες που περιλαμβάνονται στον υπολογισμό, η επίδραση της νεολαίας γίνεται χαμηλότερη. Ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να πούμε ότι οι νέοι ψηφοφόροι έχουν αποφασιστική επίδραση στην έκβαση των εκλογών.

Σε αυτή την περίπτωση, οι νέοι θα μπορούσαν να γίνουν καθοριστικός παράγοντας μόνο εάν οι προτιμήσεις τους επικεντρωθούν έντονα σε έναν από τους υποψηφίους με τρόπο που ενδεχομένως να επηρεάσει το σύνολο.

Την απάντηση στο ερώτημα θα την έχουμε την νύχτα της Κυριακής, 24 Ιουνίου. Ακόμα και στο σενάριο όπου η εκλογική αναμέτρηση διεξαχθεί στήθος με στήθος, δεν πρέπει να εξαλειφθεί εντελώς η πιθανότητα ακόμη και πολύ μικρές διαφορές να επηρεάσουν σημαντικά τα αποτελέσματα.”

Δείτε ακόμη:Μουχαρέμ Ιντζέ προς Ερντογάν: Αν έχεις το θάρρος, αντιμετώπισέ με!