Στην τελική ευθεία η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί- Έντονες αντιδράσεις

Στην τελική ευθεία η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί- Έντονες αντιδράσεις
epa08394362 General view of the Hagia Sophia Museum in Istanbul, Turkey, 30 April 2020, amid the ongoing coronavirus COVID-19 pandemic. Turkish President Recep Tayip Erdogan announced that there will be curfew in 31 big cities, including Istanbul (the country's most populous urban agglomeration), between 01-03 May due to the ongoing pandemic of the COVID-19 disease caused by the SARS-CoV-2 coronavirus. The government has also decreed the cancellation of public events and has temporarily shut down schools and suspended sporting events. EPA/SEDAT SUNA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γερλικαγιά ανακοίνωσε πότε θα ανοίξει για τους πιστούς και τι θα πρέπει να έχουν μαζί τους στις 24 Ιουλίου.

Ένα εικοσιτετράωρο παραμένει όπου η εκκλησία της Αγίας Σοφίας ανοίξει τις πύλες της ως τζαμί, για τη μεγάλη προσευχή των μουσουλμάνων, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να αγνοεί επιδεικτικά τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας για την απόφαση του.

Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γερλικαγιά ανακοίνωσε πότε θα ανοίξει για τους πιστούς και τι θα πρέπει να έχουν μαζί τους στις 24 Ιουλίου. «Ζητούμε από τους πολίτες μας να φέρουν μαζί τους 4 πράγματα όταν θα έρθουν στην Αγία Σοφία. Μάσκα, χαλί προσευχής, υπομονή και κατανόηση».

Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος άνοιξε την Αγιά Σοφία η οποία ήταν μουσείο επί 86 χρόνια και τώρα γίνεται τζαμί.

Όλοι όσοι θέλουν να προσευχηθούν θα πρέπει να έχουν προσκλήσεις από το Diyanet, το Ανώτατο Θρησκευτικό Συμβούλιο.

Οι πόρτες της Αγίας Σοφίας θα ανοίξουν στις 10 το πρωί και θα μείνει ανοικτή έως την άλλη μέρα το πρωί.

Η Αγία Σοφία στη συζήτηση Μητσοτάκη- Πούτιν

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, το θέμα της Αγίας Σοφίας τέθηκε επί τάπητος και κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπογραμμίστηκε η «εξαιρετική πολιτιστική, ιστορική και πνευματική σημασία αυτού του μοναδικού μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς. Επισημάνθηκε η σημασία της διατήρησής της ως πανανθρώπινης κληρονομιάς, συμβόλου ειρήνης και ομόνοιας».

Ιερώνυμος: Ημέρα πένθους η 24η Ιουλίου

Την ίδια στιγμή, οι αντιδράσεις από πλευράς της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι σφοδρές, με αφορμή τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

«Λυπάμαι βαθύτατα που οι ισχυροί του κόσμου τούτου, οι περισσότεροι τουλάχιστον εξ αυτών, κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους ή μάλλον πίσω από τους δικούς τους γεωπολιτικούς και γεωστρατηγικούς υπολογισμούς», τόνισε την Τρίτη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, αναφορικά με τη λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί την 24η Ιουλίου.

«Και με τη στάση τους αυτή ανέχονται ή ουσιαστικά αποδέχονται κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς νομιμότητας μια ανίερη πράξη βεβήλωσης όχι μόνον ενός ιερού πνευματικού κέντρου της Ορθοδοξίας μας, της Χριστιανοσύνης, γενικότερα, και ενός συμβόλου της Πίστης μας, αλλά και ενός οικουμενικού μνημείου πολιτισμού και αλληλοπεριχώρησης μεταξύ των λαών και των ανθρώπων και των λαών διαφορετικών θρησκευτικών ταυτοτήτων.

Ο μεγάλος ναός της Αγίας Σοφίας γίνεται άθυρμα στα χέρια ανθρώπων που, κατ’ επάγγελμα και διαχρονικά, ποδοπατούν το Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τροφοδοτούν τη σκοτεινότερη μορφή θρησκευτικής μισαλλοδοξίας για να εμπεδώσουν, όπως αυτοί νομίζουν, την κυριαρχία τους.

Την 24η Ιουλίου, ημέρα πένθους και οδύνης για όλη την Ορθοδοξία, τον Χριστιανισμό και ολόκληρο τον Ελληνισμό, θα προστώ της Ιεράς Ακολουθίας του Ακάθιστου Ύμνου, στον Καθεδρικό Ι.Ν. των Αθηνών και σας καλώ όλους και όλες να ψάλλουμε μαζί το ‘’τη Υπερμάχω» υπέρ βοηθείας και ενισχύσεως του γένους μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Διεθνείς αντιδράσεις

Εν τω μεταξύ, οι αντιδράσεις για τις αποφάσεις Ερντογάν σχετικά με την Αγία Σοφία μαίνονται και στο εξωτερικό.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της αμερικανικής Washington Post, η οποία τονίζει ότι «η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί συνιστά πράξη πολιτιστικής κάθαρσης».

Πένθιμα θα χτυπούν οι καμπάνες σε όλες τις εκκλησίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής την 24η Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η πρώτη επίσημη ισλαμική προσευχή στην Αγία Σοφία, ενώ, ταυτόχρονα, όλες οι σημαίες που βρίσκονται στους ελληνορθόδοξους ιερούς ναούς θα κυματίζουν μεσίστιες.

Σε αυτήν την απόφαση προχώρησε η Ιερά Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής υπό την προεδρία του αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου.

Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου απευθυνόμενα -με εγκύκλιό τους- προς τον ιερό κλήρο και τους πιστούς κάνουν λόγο για τα «εγκαίνια» ενός προγράμματος πολιτιστικής και πνευματικής υπεξαίρεσης και παραβίασης κάθε προτύπου αρμονικής συμβίωσης και αμοιβαίου σεβασμού και δηλώνουν ότι δεν θα σταματήσουν να εκφράζουν ανοιχτά τη θέση τους για την Αγία Σοφία μας, αρνούμενοι να υποχωρήσουν από τις δίκαιες επιδιώξεις τους.

«Ακούσαμε τις κραυγές της αγωνίας σας και του πόνου σας», σημειώνουν οι ελληνορθόδοξοι ιεράρχες της Αμερικής.

Επιπλέον, καλούν όλους τους κληρικούς και όλους τους πιστούς σε κάθε εκκλησία της Αρχιεπισκοπής να ψάλλουν το απόγευμα της 24ης Ιουλίου τον Ακάθιστο Ύμνο, όπως ακριβώς τον ψάλλουν την Παρασκευή της Ε’ Εβδομάδας της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.