Στήριξη με αστερίσκους στην κυβέρνηση από τους πολιτικούς αρχηγούς για το προσφυγικό

Στήριξη με αστερίσκους στην κυβέρνηση από τους πολιτικούς αρχηγούς για το προσφυγικό
(Ξένη Δημοσίευση) Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος (Κ) , ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος (Δ) , ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας (2Δ) , ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (3ος Α), ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης (3Δ) , ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης (Α) , η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Φώφη Γεννηματά (2η Α) συνομιλούν πριν την συνεδρίαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, στο Προεδρικό Μέγαρο, Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016. Συγκλήθηκε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ύστερα από αίτημα του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με θέμα το προσφυγικό. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ και Ποτάμι συνυπέγραψαν το κοινό ανακοινωθέν μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

«Η κυβέρνηση έστω και με καθυστέρηση προσαρμόζει τη στρατηγική της στον ρεαλισμό» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως άσκησε δριμύτατη κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για τους χειρισμούς που έφεραν τη χώρα, όπως είπε, σε αυτό το αδιέξοδο. «Έστω και με καθυστέρηση η κυβέρνηση προσαρμόζει τη στρατηγική της στον ρεαλισμό. Αποφασίστηκε ένα ελάχιστο κοινό αποδεκτό πλαίσιο στρατηγικής» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος πάντως επεσήμανε πως διατηρεί τις «έντονες επιφυλάξεις του για το κατά πόσο ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα κλειστά κέντρα προαναχωρησιακής φιλοξενίας ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως υπάρχει ρητή αναφορά στην ανάγκη αυτών των κέντρων.

Μάλιστα, όπως είπε, αυτό «συνιστά απαραίτητη προσαρμογή στην τρέχουσα κατάσταση.»

Καμμένος: Εθνική γραμμή στα χέρια του πρωθυπουργού για το μεταναστευτικό

«Είναι σημαντικό, το ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, την Δευτέρα το πρωί θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες έχοντας στα χέρια του μια εθνική γραμμή που αφορά το μεταναστευτικό, μια κοινή γραμμή στα ελάχιστα, εκπροσωπώντας το σύνολο του ελληνικού λαού» υπογράμμισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου.

«Καταλήξαμε σε μια κοινή ανακοίνωση που θα βγει σε λίγο από την Προεδρία, την οποία συνυπογράφουν πέρα από τα κόμματα της κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες – η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Δεν υπογράφουν την κοινή ανακοίνωση το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων για τους δικούς τους λόγους» ανέφερε ο κ. Καμμένος.

Ο κ. Καμμένος είπε ότι υπήρξαν και αρκετές διαφωνίες όσον αφορά γενικότερα κυβερνητικά θέματα, «αλλά είναι σημαντικό το ότι ο ελληνικός λαός που έχει υποστεί την μεγαλύτερη πίεση από την μεγάλη προσφυγική κρίση, απ’ όλη την ΕΕ, έρχεται στις Βρυξέλλες ζητώντας να εφαρμοστούν οι διεθνείς συμφωνίες: Η συμφωνία του ΝΑΤΟ, η συμφωνία για την επιστροφή στην Τουρκία εκείνων που ξεκινούν από τα παράλιά της προς την Ελλάδα και την ΕΕ, η δημιουργία της ακτοφυλακής της ΕΕ, της μετατροπής δηλαδή της Frontex σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή για την οποία ζητήσαμε να έχει την έδρα της στην Ελλάδα, και παράλληλα με απόλυτο σεβασμό στις ανθρωπιστικές αρχές, (που η Ελλάδα και οι Έλληνες και ο ελληνικός λαός ολόκληρος υπηρέτησαν και το αποδείξαμε), στις διεθνείς συμβάσεις, να φθάσουμε σε ευρωπαϊκή λύση του προσφυγικού θέματος».

Ο κ. Καμμένος ευχαρίστησε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, «ακόμα κι εκείνους που δεν συμφώνησαν με το κοινό ανακοινωθέν», για τα εύσημα που έδωσαν στις Ένοπλες Δυνάμεις, στην Ελληνική Αστυνομία και στο Λιμενικό Σώμα._

«Θέλω δημόσια από την θέση μου, όχι ως αρχηγού των ΑΝΕΛ, αλλά ως υπουργού Άμυνας να συγχαρώ τους αρχηγούς των Επιτελείων, τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς, τους στρατιώτες, τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, που κατάφεραν μέσα σε 13 μέρες να ανταποκριθούμε όλοι μαζί στις υποχρεώσεις της χώρας, και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας να πάει την Δευτέρα έχοντας καλύψει όλα τα απαιτούμενα που ζήτησαν οι εταίροι μας» υπογράμμισε ο κ. Καμμένος.

«Το βασικό είναι ότι υπήρξε κοινό ανακοινωθέν, η κ. Γεννηματά ήθελε να μπουν μέσα προτάσεις της για εθνική κυβέρνηση, αλλά νομίζω ότι αυτά είναι μικροπολιτικά» είπε ο κ. Καμμένος, απαντώντας σε ερώτηση, καταλήγοντας ότι τελικά δεν θα συμπεριληφθούν αυτά που ήθελε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην κοινή ανακοίνωση.

Γεννηματά: Χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής ενότητας

«Ο Μάρτιος του 2016, δεν είναι Ιούλιος του 2015. Δεν δίνουμε λευκή επιταγή. Η εθνική συνεννόηση δεν είναι ανοχή στα λάθη και την αδράνεια», δήλωσε η Φώφη Γεννηματά εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου.

«Υποστηρίζουμε την άμεση μετεγκατάσταση των προσφύγων και την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών», είπε. «Η Ευρώπη έχει μεγάλες ευθύνες, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει να απομονωθεί. Η κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο. Θεωρούμε ότι η εθνική γραμμή που διαμορφώθηκε σήμερα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση εθνικής ενότητας» κατέληξε.

Θεοδωράκης: Η πραγματικότητα έφερε την κυβέρνηση σε πιο ρεαλιστικές θέσεις

«Μετά βασάνων και κόπων διαμορφώθηκε μία μίνιμουμ εθνική γραμμή», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά την έξοδο του από το Προεδρικό Μέγαρο και πρόσθεσε ότι αυτή περιλαμβάνει: Αλληλεγγύη και φροντίδα , επιστροφή των παράτυπων μεταναστών στις πατρίδες τους και ασφάλεια για τους κατοίκους των νησιών και της ηπειρωτικής χώρας.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού υποστήριξε ότι υπήρξε μετατόπιση της κυβέρνησης σε ρεαλιστικότερες θέσεις ενώ ανέφερε ότι πρότεινε να ορισθεί ένας υπερ-υπουργός που θα αναλάβει όλο το συντονισμό και δεν ανέφερε συγκεκριμένο πρόσωπο επειδή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν το δέχθηκε.

Δήλωσε ότι νοιώθει νικητής για την ουσία του ανακοινωθέντος και ισχυρίστηκε ότι όλοι ήταν αυστηροί προς τον πρωθυπουργό για όσα δεν έκανε το 2015 και του ζητήθηκε να μην επιμένει και τώρα.

Σχετικά με κυρώσεις ή αντίποινα στις χώρες της Ευρώπης που δεν θα ακολουθούν τις συμφωνίες, ο επικεφαλής του Ποταμιού, είπε ότι δεν υπάρχει τέτοια θέση παρά μόνο ότι θα υπάρξουν συνέπειες για τις χώρες που θα διαφοροποιηθούν.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να θέσει βέτο ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Θεοδωράκης απάντησε ότι υπάρχει ως απειλή αλλά ο κ. Τσίπρας δεν έχει την έγκριση να το θέσει.«Υπάρχει το βέτο, είπε, αλλά δεν είναι στη πρόθεσή του να το ασκήσει», υποστήριξε και τόνισε ότι ο κ. Τσίπρας είπε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν συνδέει το Προσφυγικό με την αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Για μια ακόμη φορά ο Βασίλης Λεβέντης ασχολήθηκε με την οικουμενική κυβέρνηση

«Εξ αρχής ζητήσαμε η συζήτηση να μην κινηθεί γύρω από το προσφυγικό αλλά και γύρω από την οικονομία και για τη δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης. Ο ΠτΔ το έθεσε σε ψηφοφορία και όλοι αρνήθηκαν. Μετά απ’ αυτό δήλωσα ότι δεν υπογράψω το κοινό ανακοινωθέν και θεωρώ τη συζήτηση φιάσκο», είπε ο Βασίλης Λεβέντης.

«Ο λαός πεινά και δυστυχεί και μέσα συζήτησαν για τους πρόσφυγες, που είναι πάντως ένα σημαντικό θέμα. Λυπάμαι για το επίπεδο του πολιτικού προσωπικού που είναι κατώτερο των περιστάσεων», πρόσθεσε.

Κουτσούμπας: Δεν συναινούμε με τα παζάρια

Εξερχόμενος νωρίτερα από το προεδρικό Μέγαρο ο Δημήτρης Κουτσούμπας, είπε ότι τέλειωσε το πρώτο μέρος της σύσκεψης και συνεχίζεται με αυτούς που συμφωνούν στο κείμενο συμπερασμάτων που ετοιμάζεται από την Προεδρία.

«Είναι γνωστές οι θέσεις του ΚΚΕ, τις καταθέσαμε στον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς. Δεν υπήρχε άλλος λόγος παραμονής του ΚΚΕ στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών», τόνισε ο γγ του κόμματος.

«Εμείς δεν συναινούμε με τα παζάρια και τα αλισβερίσια. Δεν αντιμετωπίζουν τις αιτίες στη ρίζα του προβλήματος ούτε μειώνουν τις επιπτώσεις από τον εγκλωβισμό των προσφύγων στη χώρα μας», υπογράμμισε ο ΓΓ. του ΚΚΕ. «Η έλευση του ΝΑΤΟ ανοίγει το δρόμο για συγκυριαρχία με Τουρκία στο Αιγαίο».

Ο ίδιος είπε ότι δεν συζητήθηκε άλλο θέμα πέραν από το προσφυγικό. «Η πάγια θέση του κ. Λεβέντη είναι να πετά μετά από κάθε πρόταση και τη λέξη οικουμενική», σχολίασε αναφορικά με τη στάση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων.

Διαβάστε ακόμη: Τι συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί για το προσφυγικό πριν τη Σύνοδο Κορυφής