Στηρίζει τον Μάνφρεντ Βέμπερ για την προεδρία της Κομισιόν η Μέρκελ – Έξι στους δέκα Γερμανούς όμως διαφωνούν

Στηρίζει τον Μάνφρεντ Βέμπερ για την προεδρία της Κομισιόν η Μέρκελ – Έξι στους δέκα Γερμανούς όμως διαφωνούν
epa06998022 (FILE) - Chairman of the EPP Group in the European Parliament Manfred Weber speaks to journalists in the European Parliament in a press conference in Strasbourg, France, 15 February 2017. Media reports on 05 September 2018 state that German Manfred Weber has announced his challenge to succeed Jean-Claude Juncker as EU commission President, in elections to the European Parliament in May 2018. EPA/PATRICK SEEGER *** Local Caption *** 53329295 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στις ευρωεκλογές της Κυριακής το ΕΛΚ, με υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν τον Βέμπερ, αναδείχτηκε σε πρώτη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χαιρετίζει την απόφαση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Κοιοβουλίου να εγκρίνουν τη διαδικασία “Spitzenkandidat” για τα ανώτατα αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπογραμμίζει την υποστήριξή της στην υποψηφιότητα του Γερμανού Μάνφρεντ Βέμπερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Μέρκελ, που μιλούσε πριν από μια άτυπη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ, λέει πως τα κράτη μέλη πρέπει να αποδείξουν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την «ικανότητα να δράσει» και να συμφωνήσουν για τον πρόεδρο της Επιτροπής πριν από την εναρκτήρια σύνοδο του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 2 Ιουλίου.

Ο Βέμπερ δεν είναι για όλους η προτιμώμενη επιλογή, παραδέχεται. Σημειώνει, όμως, πως οι εταίροι της στον μεγάλο [κυβερνητικό] συνασπισμό υποστηρίζουν την αρχή “Spitzenkandidat” ή των κορυφαίων υποψηφίων –ως των έγκυρων υποψηφίων που πραγματοποίησαν προεκλογική εκστρατεία πριν από τις ευρωεκλογές– αν και δεν υποστηρίζουν απαραίτητα τον Βέμπερ. Για να διευθετηθούν αυτά τα ζητήματα, «έχουμε ακόμη πολύ χρόνο», σημειώνει.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα πάντως, οι περισσότεροι Γερμανοί πολίτες φαίνεται πως δεν θα ήθελαν να δουν τον συμπατριώτη τον Βέμπερ να αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Civey δείχνει ότι το 59,1% των Γερμανών “μάλλον δεν θα στήριζε” ή “σε καμία περίπτωση” δεν θα στήριζε τον Βέμπερ για το κορυφαίο αξίωμα της Ευρώπης.

Πάνω από τρεις στους τέσσερις ψηφοφόρους της συντηρητικής συμμαχίας Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών (CDU-CSU), ποσοστό 75,8%, στηρίζουν τον Βέμπερ. Από την άλλη όμως, πάνω από τα τρία τέταρτα των ψηφοφόρων των άλλων κομμάτων (Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι, Αριστερά και Εναλλακτική για τη Γερμανία) αντιδρούν στην υποψηφιότητά του.

Η δημοσκόπηση αυτή διενεργήθηκε για λογαριασμό της γερμανικής εφημερίδας Augsburger Allgemeine και το περιθώριο λάθους της ανέρχεται στο 2,5%.

Στις ευρωεκλογές της Κυριακής το ΕΛΚ, με υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν τον Βέμπερ, αναδείχτηκε σε πρώτη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.