Στις 100 κορυφαίες ενεργειακές εταιρείες παγκοσμίως τα ΕΛΠΕ

Στις 100 κορυφαίες ενεργειακές εταιρείες παγκοσμίως τα ΕΛΠΕ

Όπως ανέφερε ο Ευστάθιος Τσοτσορός, η εταιρεία αναμένει EBITDA άνω των 800 εκατ. ευρώ.

 

Για τρίτη συνεχή χρονιά τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA (προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) των ΕΛΠΕ θα κινηθούν σε ιστορικό υψηλό, ξεπερνώντας τα 800 εκατ. ευρώ, ανέφερε στην ομιλία του στο συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2017» του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) ο πρόεδρος του Ομίλου Ευστάθιος Τσοτσορός, τονίζοντας ότι μετά τη διεθνή συγκριτική αξιολόγηση των επιδόσεων της τριετίας, ο Όμιλος συμπεριλήφθηκε στις 100 κορυφαίες ενεργειακές εταιρείες παγκοσμίως (TOP 100 GLOBAL ENERGY LEADRES), σύμφωνα με την κατάταξη της Reuters Thomson για το 2017.

Ο κ. Τσοτσορός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις έρευνες υδρογονανθράκων, σημειώνοντας ότι είναι καθοριστικής σημασίας για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας και την ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας, ενώ ενδεικτικό των προσδοκιών είναι το ενδιαφέρον που έχουν δείξει κατά την τελευταία διετία διεθνείς ενεργειακοί Όμιλοι, εγνωσμένου κύρους.

Στους στόχους του ομίλου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ενεργή παρουσία στο εγχείρημα Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων, με την επίτευξη διεθνών συνεργασιών με κορυφαίους ενεργειακούς ομίλους, όπως η Exxon, η Total, η Edison, η περαιτέρω ανάπτυξη των συνεργασιών σε ζητήματα ασφάλειας, τεχνολογίας, τεχνογνωσίας, προμηθειών και εμπορίας, η σταθεροποίηση και ενίσχυση της κερδοφορίας, καθώς και η αύξηση των μεριδίων στην εγχώρια αγορά, αλλά και στη Ν.Α Ευρώπη, όπου διατίθεται το 56% της ετήσιας παραγωγής.

Αναφερόμενος στο ελληνικό ενεργειακό σύστημα, ο πρόεδρος της ΕΛΠΕ επισήμανε ότι την περίοδο της κρίσης, 2008-2015, η συνολική εγχώρια κατανάλωση μειώθηκε κατά 23,4%, αλλά το ενεργειακό μίγμα μετασχηματίστηκε αδύναμα, αφού διατηρήθηκε η κυριαρχία των ορυκτών καυσίμων στο 85,14% (23% λιγνίτης, 51,2% πετρέλαιο, 10,98% Φ.Α.), ενώ η σπουδαιότητα της αύξησης της συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε ποσοστό 11,37% περιορίστηκε από το γεγονός ότι περισσότερο από το 1/3 της συνολικής κατανάλωσης από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αφορούσε σε στερεά βιομάζα και το 18,89% σε υδροηλεκτρική ενέργεια. Επιπλέον δε – και το πλέον σημαντικό – ήταν το γεγονός ότι αποδείχθηκε ιδιαίτερα προβληματική η ανορθολογική ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς βασίστηκε σε ένα πλαίσιο παράλογων επιδοτήσεων.