Στις 13 Ιουλίου κρίνονται τα ευρωπαϊκά σχέδια για το Ταμείο Ανάκαμψης   

Στις 13 Ιουλίου κρίνονται τα ευρωπαϊκά σχέδια για το Ταμείο Ανάκαμψης   
European Commissioner for Economy Paolo Gentiloni (L) and Italian Minister of Economy and Finance, Daniele Franco talk at the start of the Ecofin Council meeting in Luxembourg, 18 June 2021. - EU economic and finance ministers will have debates on the economic recovery in Europe, VAT issues and the state of play of the banking union. (Photo by JULIEN WARNAND / POOL / AFP) Photo: AFP

Το τελικό πράσινο φως στα πρώτα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας αναμένεται να δώσει την Τρίτη 13 Ιουλίου, το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) που συνεδριάζει με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, έως τις 24 Ιουνίου, το Συμβούλιο της ΕΕ είχε λάβει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρόταση εκτελεστικής απόφασης για συνολικά 12 εθνικά σχέδια ανάκαμψης τα οποία η Επιτροπή αξιολόγησε θετικά. Οι ίδιες διπλωματικές πηγές εξέφρασαν την ελπίδα ότι τα 12 πρώτα εθνικά σχέδια ανάκαμψης θα υιοθετηθούν από τους υπουργούς Οικονομικών την επόμενη εβδομάδα. Εμφανίστηκαν μάλιστα αισιόδοξες, σημειώνοντας ότι έπειτα από μια μακρά διαδικασία αξιολόγησης στην Επιτροπή Οικονομικών εμπειρογνωμόνων των 27 κρατών-μελών (EFC), η σημερινή συζήτηση στο Coreper ήταν θετική.

Ανάμεσα στα 12 εθνικά σχέδια ανάκαμψης, για τα οποία αναμένεται η απόφαση του Ecofin την ερχόμενη Τρίτη, είναι και το σχέδιο ανάκαμψης της Ελλάδας, συνολικού ύψους 30,5 δισεκ. ευρώ (17,8 δισεκ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισεκ. ευρώ σε δάνεια), στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Τα σχέδια που θα εγκριθούν από το Ecofin, θα επιτρέψουν την εκταμίευση προχρηματοδότησης που αντιστοιχεί στο 13% του συνολικού ποσού χρηματοδότησης, από τα τέλη Ιουλίου και μετά.

Είκοσι τέσσερα από τα 27 κράτη-μέλη έχουν υποβάλει μέχρι στιγμής το εθνικό τους σχέδιο ανάκαμψης στην Επιτροπή. Μόνο η Ολλανδία, η Μάλτα και η Βουλγαρία δεν έχουν ακόμα υποβάλει το σχέδιό τους. Η Επιτροπή έχει αξιολογήσει θετικά 16 εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, εκ των οποίων τα τέσσερα εγκρίθηκαν την τελευταία εβδομάδα (Κύπρος, Σλοβενία, Λιθουανία και Κροατία). Πέντε κράτη-μέλη (Σουηδία, Φινλανδία, Εσθονία, Πολωνία και Ρουμανία) έχουν ζητήσει από την Επιτροπή παράταση για την αξιολόγηση των σχεδίων τους.

Για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης (NextGenerationEU), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξ ονόματος της ΕΕ, ξεκίνησε στις 15 Ιουνίου για πρώτη φορά την έκδοση κοινού χρέους, συγκεντρώνοντας μέχρι σήμερα συνολικά 35 δισεκ. ευρώ. Συνολικά η Επιτροπή θα πρέπει να δανειστεί στις κεφαλαιαγορές έως 800 δισεκ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2026.

Ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας RRF — που βρίσκεται στο επίκεντρο του NextGenerationEU — θα διαθέσει έως και 672,5 δισεκ. ευρώ (σε τρέχουσες τιμές) για τη στήριξη επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων σε ολόκληρη την ΕΕ (407,5 δισεκ. ευρώ επιχορηγήσεις και 386 δισεκ. ευρώ δάνεια).

Η Ισπανία και η Ιταλία είναι οι κύριοι δικαιούχοι του Ταμείου Ανάκαμψης, με περίπου 70 δισεκ. ευρώ η κάθε μία.