Στις 18 Ιουλίου η Grayscale «ξεκλειδώνει» 16.000 Bitcoins – Ισχυρές πιέσεις στο κρυπτονόμισμα

Στις 18 Ιουλίου η Grayscale «ξεκλειδώνει» 16.000 Bitcoins – Ισχυρές πιέσεις στο κρυπτονόμισμα
epa09018336 A bitcoin reflects in front of a monitor showing a stock barometer in Duesseldorf, Germany, 17 February 2021. For the first time, the cryptocurrency Bitcoin has exceeded the mark of 50,000 dollars. Most recently, it became known that Elon Musk, CEO of the US electric car manufacturer Tesla, is said to have invested 1.5 billion dollars in Bitcoin. In recent weeks, he had boosted Bitcoin as well as other Internet currencies with positive news via the short message service Twitter. Credit card provider MasterCard also announced that it would open its payment network to cryptocurrencies. Visa plans to help banks introduce trading with Bitcoin and other cryptocurrencies by launching software with API access. EPA/SASCHA STEINBACH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα από 16.000 Bitcoin που παρουσιάζουν άμεση συσχέτιση με μετοχές «ξεκλειδώνει» το crypto-fund Grayscale στις 18 Ιουλίου 2021, γεγονός που καθιστά πολλούς αναλυτές και traders ανήσυχους, καθώς η αυξημένη προσφορά αναμένεται να αυξήσει τις πιέσεις στην ισοτιμία με το δολάριο στην αγορά των ψηφιακών assets, γενικά. 

Yπενθυμίζεται ότι το Grayscale Bitcoin Trust είναι το μεγαλύτερο fund κρυπτονομισμάτων στον κόσμο. Αποτελεί δε θυγατρική του κορυφαίου διαχειριστή ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων Grayscale Investments, LLC. Το επενδυτικό όχημα επιτρέπει τόσο σε μεμονωμένους όσο και σε θεσμικούς επενδυτές να συμμετέχουν σε συναλλαγές με Bitcoin χωρίς να έχουν άμεση έκθεση στο κρυπτονόμισμα. Οι διαπιστευμένοι επενδυτές μπορούν να αγοράσουν απευθείας μετοχές του fund και, στη συνέχεια, να τις πουλήσουν μετά από έξι μήνες «κλειδώματος», στη δευτερογενή αγορά. 

Το Grayscale Bitcoin Trust, μάλιστα, έχει ακόμη μία χρησιμότητα, καθώς στις ΗΠΑ δεν επιτρέπεται ακόμη σύσταση Exchange-Traded Fund (ETF) για το Bitcoin παρά τις πολλές αιτήσεις που έχουν υποβληθεί τα τελευταία χρόνια. Επομένως, λόγω της έλλειψης εναλλακτικών, οι μετοχές του Grayscale Bitcoin Trust τυγχάνουν διαπραγμάτευσης συχνά με premium στην αξία του bitcoin.

Ωστόσο, τα πράγματα έχουν αλλάξει τους τελευταίους μήνες και οι μετοχές του Grayscale Bitcoin Trust έχουν αρχίσει να τυγχάνουν διαπραγμάτευσης με σημαντικό discount, ωθώντας την Grayscale, τον μεγαλύτερο αγοραστή του Bitcoin, να σταματήσει να αγοράζει περισσότερα κρυπτονομίσματα. 

Πόσο θα πιεστεί η τιμή του Bitcoin;

Ένα μεγάλο μέρος των «κλειδωμένων» μετοχών έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει αργότερα αυτό το μήνα. Όπως μεταδίδει το Cointelegraph, το Grayscale Bitcoin Fund (GBTC) αναμένεται να κυκλοφορήσει πάνω από 40.000 Βitcoins τις επόμενες εβδομάδες. Άμεσα, στις 18 Ιουλίου, περίπου 16.240 Bitcoin, αξίας άνω των 550 εκατομμυρίων δολαρίων σε τρέχουσες τιμές, που είχαν «κλειδωθεί» πριν από έξι μήνες, θα διατεθούν στους επενδυτές.

Μόλις «ξεκλειδωθούν», οι επενδυτές θα έχουν την επιλογή είτε να ρευστοποιήσουν τις μετοχές τους σε τρέχουσες τιμές ή να τις κρατήσουν και να πουλήσουν αργότερα. Εάν επιλέξουν να πουλήσουν, θα υπάρξει τρομακτική πίεση στην τιμή του bitcoin, καθώς στα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα.

Αρκετοί αναλυτές έχουν προβλέψει ότι οι επενδυτές πιθανότατα θα ρευστοποιήσουν τις μετοχές τους, λαμβάνοντας υπόψη τη δραστική αλλαγή στην ψυχολογία των crypto traders – ειδικά μετά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στην Κίνα, αλλά και τη μεταστροφή του Elon Musk.

Ωστόσο, οι αναλυτές της QCP Capital δήλωσαν σε πρόσφατη έκθεση ότι το επερχόμενο γεγονός θα έχει πολύ μικρό αντίκτυπο στην αγορά.

Αν και αυτό θα είναι το μεγαλύτερο «ξεκλείδωμα» μετοχών σε μία μέρα φέτος, δεν είναι το πρώτο τέτοιο γεγονός από την Grayscale.

Η QCP σημείωσε στην έκθεσή της ότι «οι περισσότερες από τις θεσμικές θέσεις που είχαν εγγραφεί στο παρελθόν έχουν ήδη ξεκλειδωθεί και δεν πρόκειται να πουλήσουν στην τρέχουσα μειωμένη τιμή». 

Ορισμένοι ανησυχούν ότι η πίεση θα αυξηθεί, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι οι αγορές spot δεν θα επηρεαστούν γενικά.

«Όταν οι μετοχές του GBTC ξεκλειδώνονται και πωλούνται, το GBTC Premium μειώνεται (η τιμή της μετοχής πέφτει σε σχέση με το BTC)», σχολίασε o αναλυτής Willy Woo την περασμένη εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση, οι απόψεις διαφέρουν σχετικά με τον αντίκτυπο στην αγορά. Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές το Bitcoin έχανε τη στήριξη των 33.000 δολαρίων και οπισθοχωρούσε στα 32.000 δολ. ανά νόμισμα.