Στις 3 Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η πολυαναμενόμενη ΙΡΟ της Saudi Aramco

Στις 3 Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η πολυαναμενόμενη ΙΡΟ της Saudi Aramco
Η μερική ιδιωτικοποίηση της κρατικής εταιρείας πετρελαίου, έχει καθυστερήσει αρκετές φορές. Το βασικό ζήτημα είναι η επιθυμία του πρίγκηπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να επιτύχει αποτίμηση ύψους 2 τρισ. δολαρίων ενώ οι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι είναι πιο ρεαλιστικός ο στόχος των 1 τρισ.- 1,5 τρισ. δολαρίων.

Την πολυαναμενόμενη αρχική δημόσια προσφορά της αναμένεται να ξεκινήσει στις 3 Νοεμβρίου η Saudi Aramco, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Σαουδικής Αραβίας. Τρεις άνθρωποι με άμεση γνώση επί του θέματος το επιβεβαίωσαν στο Reuters, μετά την καθυστέρηση που έλαβε χώρα στις αρχές του μήνα προκειμένου να δοθεί χρόνος για να εξασφαλιστούν οι σημαντικότεροι επενδυτές. Αυτοί οι άνθρωποι ανέφεραν ακόμα ότι ο CEO της εταιρείας, Amin Nasser, δεν ήταν παρών στη διάσκεψη την Τρίτη, καθώς είχε συναντήσεις με εξωτερικούς επενδυτές λίγο πριν την ΙΡΟ.

Η Aramco προσπαθεί να διαθέσει ένα μερίδιο 1-2% στο χρηματιστήριο του Βασιλείου, Tadawul, σε κάτι που θα μπορούσε να γίνει μια από τις μεγαλύτερες ΙΡΟ, αξίας μέχρι και 20 δισ. δολαρίων.

Η Aramco σε απάντηση ερωτήσεων του Reuters, δήλωσε την Τρίτη ότι η πετρελαϊκή εταιρεία «δεν σχολιάζει φήμες ή εικασίες. Η εταιρεία συνεχίζει να βρίσκεται σε επικοινωνία με τους μετόχους σχετικά με τις δραστηριότητες προετοιμασίας για την ΙΡΟ. Η εταιρεία είναι έτοιμη και το timing της ΙΡΟ θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες της αγοράς και θα είναι σε μια χρονική στιγμή που θα επιλέξουν οι μέτοχοι».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ταμείου κρατικών επενδύσεων του βασιλείου, Yassir al-Rumayyan, η εταιρεία θα έχει σύντομα περισσότερους μετόχους που προέρχονται από θεσμούς. Ο Al-Rumayyan, ο κυβερνήτης του Public Investment Fund (PIF) και πρόεδρος του συμβουλίου διευθυντών της Aramco, έκανε την εν λόγω δήλωση στο πλαίσιο ομιλίας του σε πάνελ σε συνέδριο στο Ριάντ.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Al Arabiya, η ανακοίνωση της ΙΡΟ θα γίνει την Κυριακή, ενώ η εταιρεία θα κάνει την εισαγωγή των μετοχών της στο χρηματιστήριο του Βασιλείου, Tadawul, στις 4 Δεκεμβρίου.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η μερική ιδιωτικοποίηση της κρατικής εταιρείας πετρελαίου, η οποία έχει τα μεγαλύτερα κέρδη παγκοσμίως, έχει καθυστερήσει αρκετές φορές, καθώς ο πρίγκηπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ανακοίνωσε για πρώτη φορά την πρόθεσή του να πουλήσει το 5% του ομίλου, το 2015. Το βασικό ζήτημα είναι η επιθυμία του να επιτύχει αποτίμηση ύψους 2 τρισ. δολαρίων ενώ οι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι είναι πιο ρεαλιστικός ο στόχος των 1 τρισ.- 1,5 τρισ. δολαρίων.

Το ρωσικό ταμείο κρατικών επενδύσεων, το Russian Direct Investment Fund (RDIF), εργάζεται πάνω σε μια κοινοπραξία επενδυτών για την ΙΡΟ της Aramco, δήλωσε ο CEO. «Υπάρχουν διάφορα ρωσικά ταμεία συντάξεων που ενδιαφέρονται στο να επενδύσουν την ΙΡΟ της Aramco και έχουμε επίσης λάβει ενδείξεις από το ρωσο-κινεζικό ταμείο μας για κάποιους μεγάλους κινεζικούς θεσμούς που επίσης ενδιαφέρονται για την ΙΡΟ της Aramco», δήλωσε σε δημοσιογράφους την Τρίτη ο επικεφαλής του Russian Direct Investment Fund (RDIF), Kirill Dmitriev.

Ξεχωριστά, η Aramco δεν έχει προσεγγίσει την Επενδυτική Αρχή του Κουβέιτ (KIA) για να επενδύσει στην ΙΡΟ, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε ο Farouk Bastaki, ο διευθύνων σύμβουλος του ταμείου κρατικών επενδύσεων, την Τρίτη. «Η ΚΙΑ δεν έχει προσεγγιστεί από την Aramco ή τους συμβούλους της για την ΙΡΟ, και η ΚΙΑ θα εξετάσει την εν λόγω ΙΡΟ όπως κάθε άλλη επένδυση», δήλωσε ο Bastaki στους δημοσιογράφους στο περιθώριο ενός επενδυτικού συνεδρίου στο Ριάντ.