Στις 7 Οκτωβρίου ξαναβγαίνει νότια της Κύπρου το Γιαβούζ

Η Κύπρος σημείωσε ότι η κίνηση της Τουρκίας συνιστά «σοβαρή κλιμάκωση».

Το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ θα ξεκινήσει νέο γύρο υπεράκτιων γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο, νότια της Κύπρου, στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με Τούρκο διπλωμάτη.

Ο Τσαγατάι Ερτσιγές, επικεφαλής του τμήματος του υπουργείου Εξωτερικών που ασχολείται με την ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε στο Twitter ότι η περιοχή όπου το Γιαβούζ θα ξεκινήσει τις δραστηριότητές του είναι εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Στο μεταξύ Βρετανός υφυπουργός «επέκρινε» σήμερα τις γεωτρήσεις της Τουρκίας κοντά στην Κύπρο. «Κατέστησα απολύτως σαφές ότι η Βρετανία επικρίνει οποιαδήποτε γεώτρηση σε ύδατα κοντά στην Κύπρο, αλλά στηρίζει το δικαίωμα της Κύπρου να εξορύσσει πετρέλαιο στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη», τόνισε ο υφυπουργός αρμόδιος για την Ευρώπη Κρίστοφερ Πίντσερ.

Ο Πίντσερ πρόσθεσε ότι ο πλούτος που ενδεχομένως προκύψει από την εξόρυξη πετρέλαιου θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί προς όφελος όλων των Κυπρίων.

Κύπρος: Δεν θα υποκύψουμε στις απειλές της Τουρκίας

Ως «σοβαρή κλιμάκωση» των τουρκικών παραβιάσεων στην εθνική της κυριαρχία χαρακτήρισε η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας την παρουσία του τουρκικού γεωτρύπανου Yavuz ανοικτά της Κύπρου, όπως μεταδίδει το Reuters.

Τόνισε πως η αποστολή του πλοίου-γεωτρύπανου σε περιοχή για την οποία η Λευκωσία έχει δώσει άδεια ερευνών για υδρογονάνθρακες αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Προειδοποίησε παράλληλα πως δεν πρόκειται να υποκύψει στις απειλές.

Σχετικά άρθρα