Στις αναδυόμενες αγορές το χρηματιστήριο μετά από 12 χρόνια

Στις αναδυόμενες αγορές το χρηματιστήριο μετά από 12 χρόνια

Από την Τετάρτη 27/11 το ΧΑΑ δεν θα ανήκει πλέον στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών.

Μετά από 12 χρόνια, από την Τετάρτη 27/11 η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα τεθεί στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών των δεικτών MSCI, από την κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών, με τη στάθμιση του ελληνικού δείκτη στον βασικό δείκτη MSCI Emerging Markets να είναι 0,43%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ελληνικό χρηματιστήριο είναι με βάση την εταιρεία MSCI αναδυόμενη αγορά, ενώ με βάση τον οίκο FTSE είναι ώριμη αγορά υπό καθεστώς παρακολούθησης, αλλά με ενδεχόμενο υποβάθμισης.

Οι μετοχές που συμμετέχουν στον δείκτη MSCI Greece Emerging Markets και η στάθμιση την οποία θα έχουν είναι οι εξής: ΟΠΑΠ με 18,01%, ΟΤΕ με 17,95% Εθνική με 11,01% , ΔΕΗ με 9,4%, Πειραιώς με 9,1%, Alpha με 8,25%, Jumbo με 7,9%, Τιτάν με 7,8%, ΕΛΠΕ με 5,8% και Folli Follie με 4,9%.

Διαβάστε ακόμη: To ελληνικό ελαιόλαδο πάει Χρηματιστήριο

Τα κεφάλαια που επενδύουν στις αναδυόμενες αγορές, με υποχρέωση να ακολουθούν τους δείκτες της MSCI, θα έχουν δυνατότητα να επενδύουν σε ελληνικές μετοχές

Θεωρητικά, αν όλα τα αμοιβαία κεφάλαια παθητικής διαχείρισης που ακολουθούν τους δείκτες του MSCI θελήσουν να προσαρμόσουν αντίστοιχα τις θέσεις τους, το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα γίνει αποδέκτης εισροών της τάξης των 4,5 δια. δολαρίων σε βάθος έξι μηνών έως ενός έτους από τη μετάταξη, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ