Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγείται το ζεύγος Παπαντωνίου – Για «δόγμα Πολάκη» μιλά ο πρώην υπουργός

Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγείται το ζεύγος Παπαντωνίου – Για «δόγμα Πολάκη» μιλά ο πρώην υπουργός

Έπειτα από μία μαραθώνια απολογία 20 ωρών, οδηγούνται στη φυλακή τόσο ο πρώην υπουργός όσο και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου.

Στις φυλακές Κορυδαλλού θα κρατηθούν ο πρώην υπουργός, Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου, σύμφωνα με απόφαση του αρμόδιου εισαγγελέα.

Οι δύο σύζυγοι που κρίθηκαν αργά χθες το βράδυ προσωρινά κρατούμενοι για την κατηγορία της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, πέρασαν την νύχτα στην ΓΑΔΑ και εντός της ημέρας αναμένεται να μεταχθούν αντίστοιχα στις ανδρικές και γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού.

Μετά τη χθεσινοβραδυνή ομόφωνη απόφαση ανακριτών και εισαγγελέα, ο Γιάννος Παπαντωνίου έγινε ο δεύτερος κατά σειρά υπουργός Εθνικής Άμυνας – μετά τον Άκη Τσοχατζόπουλο – ο οποίος οδηγείται στη φυλακή στα χρόνια της Μεταπολίτευσης για μία υπόθεση που συνδέεται από τις Αρχές με ζημία σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου.

Μετά από μία μαραθώνια απολογία που κράτησε συνολικά 20 ώρες, οδηγούνται στη φυλακή τόσο ο πρώην υπουργός όσο και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου.

Λίγο πριν από τις 7 το βράδυ ολοκλήρωσε την απολογία της στον ανακριτή η σύζυγος του πρώην υπουργού Γιάννη Παπαντωνίου, Σταυρούλα Κουράκου. Η κ. Κουράκου έμεινε για περισσότερες από 4 ώρες στο γραφείο της ανακρίτρας κατά της διαφθοράς Ηλιάνας Ζαμανίκα και του επίκουρου συναδέλφου της Γιώργου Ευαγγέλου, για το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Από το πρωί ο Γιάννος Παπαντωνίου συνέχιζε την απολογία που είχε διακοπεί τη Δευτέρα το βράδυ.

Δεκαπέντε χρόνια μετά την υπογραφή της επίμαχης σύμβασης για την αναβάθμιση έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, ο Γιάννος Παπαντωνίου κλήθηκε να πείσει ότι δεν ζημίωσε το Δημόσιο με κίνητρο – όπως ανέφεραν οι δικαστικές Αρχές – παράνομα ωφελήματα που έλαβε.

Ο κ. Παπαντωνίου αντέκρουσε το κατηγορητήριο σημειώνοντας ότι δεν χρηματίστηκε. «Δεν έχετε κανένα απολύτως στοιχείο, ούτε ένδειξη ούτε τίποτε που να υποδηλώνει χρηματισμό. Δεν είναι αληθής ο ισχυρισμός του κατηγορητηρίου». Ισχυρίστηκε ακόμη πως αν δεν υπέγραφε τη σύμβαση αυτή, η ζημιά του Δημοσίου θα ήταν 3 δισ. ευρώ, τα οποία θα έπρεπε να δαπανηθούν για την κατασκευή νέων πλοίων. «Η επιλογή που ουσιαστικά εισηγείστε μέσω του κατηγορητηρίου θα παραβίαζε τις αντοχές της οικονομίας και θα υπονόμευε την εθνική ασφάλεια» φέρεται να είπε στους δικαστικούς λειτουργούς.

Ο κατηγορούμενος για νομιμοποίηση παράνομων αμοιβών που φθάνουν τα 2,8 εκατομμύρια ελβετικών φράγκων δεν έπεσε ανακριτές και εισαγγελέα σχετικά με όσα του καταλογίζονται στο 800 σελίδων κατηγορητήριο που συντάχθηκε με κορμό τη σύμβαση του 2003 για την αναβάθμιση έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.

Πρόκειται για τη σύμβαση 010Β/03 που υπογράφηκε στις 6.2.2003 για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής έξι φρεγατών τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού με αντισυμβαλλόμενα μέρη την εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. -ως κύριου αναδόχου- και υποκατασκευαστή την εταιρεία THALES NEDER LAND B.V. και του υπουργείου Εθνική Άμυνας. Συγκεκριμένα, το κατηγορητήριο αναφέρει πως ο πρώην υπουργός έλαβε ως δώρο τα χρήματα για να δώσει την σύμβαση στην γαλλική εταιρεία THALES, καθώς και εκείνη που αφορούσε τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που απέρρεαν από αυτήν.

Στο πλαίσιο της ανάκρισης έχουν εντοπιστεί επτά λογαριασμοί σε ελβετικές τράπεζες και δεκάδες υπολογαριασμοί, μέσω των οποίων διακινήθηκαν τα χρήματα, με σκοπό κατά τη Δικαιοσύνη να σβηστούν τα ίχνη τους. Μάλιστα, συνδικαιούχος σε κάποιους από αυτούς τους λογαριασμούς είναι και η Σταύρουλα Κουράκου, η οποία και για το λόγο αυτό βρέθηκε κατηγορούμενη.

Το σκεπτικό της απόφασης για προφυλάκιση

Με κορωνίδα την εκτίμηση ότι θα διαφύγουν στο εξωτερικό υπογράφηκαν από την εισαγγελέα Κατερίνα Τσιρώνη και την ανακρίτρια Διαφθοράς Ηλιάννα Ζαμανίκα τα δύο εντάλματα προσωρινής κράτησης των Γιάννου Παπαντωνίου και Σταυρούλας Κουράκου.

Οι δικαστικοί λειτουργοί κατά τη διάσκεψη που ακολούθησε τη διαδικασία των απολογιών, θεώρησαν, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ότι το ζευγάρι έχει δυνατότητα να διαφύγει στο εξωτερικό.

Έτσι ο πρώτος λόγος που φαίνεται να αναφέρεται στα εντάλματα προφυλάκισης είναι το «ύποπτοι φυγής» λαμβάνοντας υπόψη τους πως το ζεύγος Παπαντωνίου «έχει άδεια παραμονής στην Ελβετία και μισθωμένη κατοικία εκεί».

Η δικογραφία

Στη 16σελιδη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή, αναφέρεται πως «ο Ιωάννης Παπαντωνίου φέρεται να νομιμοποίησε παράνομα ωφελήματα που έλαβε από την κύρια υποκατασκευάστρια εταιρεία Thales Nederland B.V τουλάχιστον ύψους 2.835.197,05 ελβετικών φράγκων, το οποίο αποτέλεσε μέρος τουλάχιστον του συνολικού χρηματικού ποσού των 4.608.773,02 ελβετικών φράγκων, το οποίο διατηρούσε εντός του ελβετικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, αποκρύπτοντας όλο το ανωτέρω ποσό από οποιαδήποτε αρμόδια ελεγκτική αρχή στην Ελλάδα».

Σημειώνουν ακόμη, οι ανακριτές πως «από την ανακριτική μας έρευνα έχουμε διαπιστώσει και τη διακίνηση ξεχωριστού ποσού ύψους τουλάχιστον 2.242.299 ευρώ, το οποίο έχει εμβαστεί από την ίδια ως άνω γαλλική εταιρεία μέσω εξωχώριων εταιρειών με τελικούς αποδέκτες άγνωστα ακόμα κατά την ανάκριση πρόσωπα, με παρεμφερή, ωστόσο, τρόπο και μέθοδο, αντίστοιχο με αυτόν που διακινήθηκε και το ανωτέρω ποσό των 2.835.197,05 ελβετικών φράγκων».

«Το δόγμα Πολάκη»

Ο πρώην υπουργός κατά την αποχώρησή του από το ανακριτικό γραφείο, πέρασε στην αντεπίθεση εξαπολύοντας βολές κατά της Δικαιοσύνης : «Η εργαλειοποίηση της ελληνικής Δικαιοσύνης θέτει σε κίνδυνο την ίδια μας τη Δημοκρατία. Το δόγμα Πολάκη εφαρμόζεται γενικά».