Στις Βρυξέλλες κρίνονται οι εκλογές

Στις Βρυξέλλες κρίνονται οι εκλογές
epa05397270 German Chancellor Angela Merkel (L) and Greek Prime Minister Alexis Tsipras (R), at the start of the second day of the European Council meeting in Brussels, Belgium, 29 June 2016. EU leaders met on 28 June for the first time since the British referendum, in which 51.9 percent voted to leave the European Union. EPA/PASCAL ROSSIGNOL / POOL

Ως το τέλος της εβδομάδας αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης.

Οι Ευρωπαίοι σήκωσαν το γάντι που πέταξε η κυβέρνηση και με μια ηχηρή απάντηση του εκπροσώπου του προέδρου Eurogroup, «πάγωσαν» την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, περιμένοντας την «ετυμηγορία» των θεσμών για τις εξαγγελίες Τσίπρα.

Το τοπίο είχε αρχίσει να διαμορφώνεται εδώ και αρκετές εβδομάδες, με τις κυβερνητικές διαρροές ότι «η αξιολόγηση δεν θα κλείσει χωρίς ελάφρυνση χρέους και QE» και στη συνέχεια με τη μονομερή ανακοίνωση της 13ης σύνταξης και του «παγώματος» της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά.

Το blame game συνεχίστηκε με το άρθρο-απάντηση του Π. Τόμσεν στις κατηγορίες ότι το ΔΝΤ ζητεί πρόσθετα μέτρα και την επίρριψη ευθυνών στην κυβέρνηση ότι συμφώνησε σε μη βιώσιμα πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ.

Στις επαφές του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες και, κυρίως, στην τετ-α-τετ συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ θα διαφανεί εάν υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού.

Ο Αλέξης Τσίπρας, παρά τις επίσημες διαψεύσεις, έχει ήδη στείλει το μήνυμα ότι εάν πιεστεί θα προχωρήσει σε εκλογές, ωστόσο, όπως φαίνεται από τις μέχρι τώρα αντιδράσεις τους οι Ευρωπαίοι δεν υποχωρούν.

Εάν η κυβέρνηση υποχρεωθεί σε «άτακτη υποχώρηση», κανείς δεν αποκλείει την προσφυγή στις κάλπες. Άλλωστε, το αφήγημα των εκλογών έχει ήδη στηθεί.

Διαβάστε ακόμη:

Η απάντηση Τσίπρα στους δανειστές: Ζητάει ονομαστική ψηφοφορία για τις παροχές στη Βουλή