Στο 0,2% η συρρίκνωση του ΑΕΠ των ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του 2025. Λιγότερο απ’όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί

Στο 0,2% η συρρίκνωση του ΑΕΠ των ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του 2025. Λιγότερο απ’όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί
USD dollar banknote with USA flag and stock market graph chart for currency exchange and global trade forex concept. Photo: Shutterstock
Η οικονομία των ΗΠΑ υποχώρησε κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο του 2025 — λιγότερο απ’ όσο είχε εκτιμηθεί — εν μέσω αυξημένων εισαγωγών και μειωμένης κατανάλωσης, με τις προβλέψεις να δείχνουν επιστροφή στην ανάπτυξη.    

Η συρρίκνωση της οικονομίας των ΗΠΑ τους πρώτους τρεις μήνες του 2025 ήταν ελαφρώς μικρότερη από ό,τι είχε αρχικά αναφερθεί, σύμφωνα με τη δεύτερη αναθεωρημένη μέτρηση.

Η μείωση του ΑΕΠ κατά ο πρώτο τρίμηνο ήταν 0,2% αντί  για 0,3% που ήταν η προηγούμενη μέτρηση, ανακοίνωσε την Πέμπτη το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης.

Η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε επίσημα για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, λόγω της απότομης αύξησης των εισαγωγών που ώθησαν το εμπορικό έλλειμμα σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Τα εμπορικά ελλείμματα αφαιρούνται από το ΑΕΠ.

Η χαμηλότερη καταναλωτική δαπάνη ήταν ένας άλλος παράγοντας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο δεύτερο τρίμηνο, η αμερικανική οικονομία αναμένεται να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, μετά τη χαλάρωση των δασμών από τον Τραμπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: