Στο 1 τετράκις εκατομμύριο γιεν το χρέος της Ιαπωνίας!

Στο 1 τετράκις εκατομμύριο γιεν το χρέος της Ιαπωνίας!

ΔΝΤ και ΟΟΣΑ προειδοποιούν την Ιαπωνία για τις υπέρογκες οφειλές της. 

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο οικονομικών της Ιαπωνίας την προηγούμενη Παρασκευή, το χρέος της χώρας ξεπέρασε για πρώτη φορά το 1 τετράκις εκατομμύριο γιεν.

Ναι, καλά διαβάσατε: 1 τετράκις εκατομμύριο γιεν. Για την ακρίβεια, το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης της Ιαπωνίας στα τέλη του Ιουνίου ήταν 1.008.628.100.000.000 γιεν. Ή αλλιώς, 1.008,6 τρισεκατομμύρια γιεν. Ή 10,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, αν προτιμάτε!

Όπως επισημαίνει και το CNN Money, το ένα τετράκις εκατομμύριο είναι μάλλον συμβολικό σαν όριο, όμως το μέγεθος συνολικά αντανακλά μία πραγματική πρόκληση για την Ιαπωνία, της οποίας το χρέος ως ποσοστό επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) είναι μεγαλύτερο από εκείνο κάθε άλλου αναπτυγμένου κράτους.

Το Τόκυο έχει εκδώσει κρατικά ομόλογα ύψους 830 τρισεκατομμυρίων γιεν, ενώ το επίπεδο συλλογής εσόδων από το κράτος δεν έχει καταφέρει να ανταποκριθεί σε αυτούς τους ρυθμούς δανεισμού. Το ακαθάριστο δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας προβλέπεται ότι θα σκαρφαλώσει στο 230% του ΑΕΠ το 2014.

Η Ιαπωνία αύξησε το δανεισμό της φέτος για να πληρώσει μία σειρά δημοσίων έργων και βελτιώσεων στις υποδομές, με στόχο να τονωθεί η οικονομία που εδώ και δεκαετίες χαρακτηρίζεται από στασιμότητα και πτώση των τιμών.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) προειδοποίησε ότι η Ιαπωνία πρέπει να κάνει περισσότερα για τον έλεγχο του αυξανόμενου χρέους. Σε σχετική ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι «είναι κρίσιμη η αντιστροφή της αύξησης της αναλογίας χρέους προς ΑΕΠ».

Και το Διεθνές Νοσμισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) λέει, φυσικά, ακριβώς τα ίδια. Σε δηλώσεις της, η επικεφαλής του οργανισμού Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι «η Ιαπωνία χρειάζεται πιο φιλόδοξα σχέδια για τη μείωση του χρέους, καθώς και δομικές μεταρρυθμίσεις για να επιταχυνθεί η απόδοση της οικονομίας.»

Η κυβέρνηση δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια και προτίθεται να διπλασιάσει – σε δύο φάσεις – τον φόρο κατανάλωσης, πρώτα σε 8% τον Απρίλιο του 2014 και σε 10% το 2015. Ο φόρος αυτός καταβάλλεται από όλους τους καταναλωτές κατά την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών.

Είναι εμφανές ότι οι ηγέτες της χώρας είναι αντιμέτωποι με κρίσιμες αποφάσεις ως προς το πώς – ή και το κατά πόσο – θα εφαρμοστεί αυτό το μη δημοφιλές μέτρο που θα μπορούσε να επιδράσει αρνητικά στην ανάπτυξη.

Αν η κυβέρνηση ακολουθήσει το δρόμο της επιβολής περισσότερων φόρων, τότε θα δείξει σε όλους ότι η Ιαπωνία είναι αφοσιωμένη στην προώθηση δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, ενώ θα συλλέξει και πολύτιμα έσοδα. Όμως, το συγκεκριμένο μέτρο, όπως έχει σχεδιαστεί, θα επιβραδύνει την ιαπωνική οικονομία.

Διαβάστε ακόμη: Ο «Δράκος» στο νησί της φωτιάς και του πάγου