Στο 1 τρισ. δολάρια η κεφαλαιοποίηση του bitcoin, πενταπλασιάστηκε σε ένα έτος

Στο 1 τρισ. δολάρια η κεφαλαιοποίηση του bitcoin, πενταπλασιάστηκε σε ένα έτος
epa06403161 A golden symbolic Bitcoin is pictured in Duesseldorf, Germany, 22 December 2017. Bitcoin, the cryptocurrency that has soared in value this year, plunged below 11,000 Dollars on 22 December, sinking by nearly half from a record high it hit less than a week ago. The cryptocurrency, which allows anonymous transactions unrestricted by global borders, is popular with tech heads, people suspicious of government and those seeking to launder money. EPA/SASCHA STEINBACH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

To 1 τρισεκατομμύριο δολάρια πλησιάζει η κεφαλαιοποίηση του bitcoin – μια αύξηση που ενισχύει την απόδοση όλων των κρυπτονομισμάτων και τους δίνει ώθηση τέτοια ώστε να ξεπεράσουν κατά πολύ σε απόδοση παραδοσιακές χρηματιστηριακές αξίες και περιουσιακά στοιχεία όπως οι μετοχές και ο χρυσός.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg, το σημαντικότερο κρυπτονόμισμα (token) το 2021 έχει «προσθέσει» περισσότερα από 415 δισεκατομμύρια δολάρια στην αξία του. O δε δείκτης  Bloomberg Galaxy Crypto Index, ο οποίος μετρά το bitcoin και άλλα τέσσερα κρυπτονομίσματα, έχει διπλασιαστεί.

Ο φόβος να μη μετέχει κάποιος στα κέρδη της ανόδου (FOMO, fear of missing out) είναι υπαρκτός, ανέφερε ο επικεφαλής Επενδυτικής Στρατηγικής της AMP Capital Investors Ltd, προσθέτοντας πως σε περιόδους νομισματικής χαλάρωσης η αγορά κρυπτονομισμάτων μεγιστοποιείται και, μερικώς, αυτό είναι κάτι που κινητοποιεί το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, το bitcoin τύγχανε διαπραγμάτευσης στη ζώνη των 51.300 δολαρίων, πενταπλασιάζοντας την αξία του σε σχέση με το περασμένο έτος. Το ενδιαφέρον για το κρυπτονόμισμα πυροδοτήθηκε από την αποκάλυψη πως η αυτοκινητοβιομηχανία Tesla έχει επενδύσει 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια σε bitcoin, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο, αν σκεφτεί κανείς πως αντιστοιχεί στο budget ενός χρόνου για Έρευνα και Ανάπτυξη, ενώ παράλληλα η εταιρεία Microstrategy πούλησε ομόλογα αξίας 900 εκατ. δολαρίων για να επενδύσει σε bitcoin.

Σκεπτικισμός

Ωστόσο, υπάρχουν και οι σκεπτικιστές. «Αν τα θεμελιώδη στοιχεία των εταιρειών αρχίσουν να συνδέονται ολοένα και περισσότερα με το bitcoin θα δούμε να δημιουργείται η μεγαλύτερη φούσκα όλων των εποχών» ανέφερε ο Craig Erlam, ανώτερος αναλυτής στην Oanda Europe.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Elon Musk, δημοσίευσε ένα tweet την Παρασκευή για να υπερασπιστεί τις αποφάσεις της εταιρείας, λέγοντας ότι το Bitcoin «είναι απλά μια λιγότερο χαζή μορφή ρευστότητας από τα μετρητά». Σύμφωνα με την έρευνα της Bank of America, Fund Manager Survey (FMS), στο bitcoin είναι το πλέον υπεραγορασμένο asset, με τους επενδυτές να συνωστίζονται σε αυτό.

Πάντως, σύμφωνα με την AMP, μια ενδεχομένη ρύθμιση της αγοράς από την κυβέρνηση των ΗΠΑ θα ρίξει το bitcoin στα τάρταρα…