Στο 28% η part time απασχόληση των γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Στο 28% η part time απασχόληση των γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Two young women working together with laptop at the office Photo: pixabay.com
Στον τομέα των υπηρεσιών και των πωλήσεων, το 35% των γυναικών απασχολούνταν με μερική απασχόληση, έναντι 16% των ανδρών.

Μεγάλη διαφορά εμφανίζει το ποσοστό των γυναικών που απασχολούνται σε part time θέσεις εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση συγκριτικά με τους άνδρες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου.

Το τρίτο τρίμηνο του 2023, στην ΕΕ το μερίδιο των εργαζομένων μερικής απασχόλησης μεταξύ των απασχολούμενων γυναικών ηλικίας 15-64 ετών (28%) ήταν υψηλότερο από το μερίδιο των ανδρών (8%). Οι γυναίκες κατέγραψαν υψηλότερο μερίδιο μερικής απασχόλησης σε όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες, όπως ορίζονται από τη Διεθνή Τυποποιημένη Ταξινόμηση Επαγγελμάτων (ISCO).

Ανά επάγγελμα

Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των γυναικών και των ανδρών που εργάζονται με μερική απασχόληση αναφέρθηκε στην κατηγορία των στοιχειωδών επαγγελμάτων, που αναφέρεται σε βοηθούς, καθαριστές ή βοηθούς παρασκευής τροφίμων. Η διαφορά ήταν 29%, με το 47% των γυναικών να απασχολούνται ως εργαζόμενες μερικής απασχόλησης και το 19% των ανδρών.

Μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα των υπηρεσιών και των πωλήσεων, το 35% των γυναικών απασχολούνταν με μερική απασχόληση, έναντι 16% των ανδρών. Μεταξύ των υπαλλήλων υποστήριξης γραφείου, το 29% των γυναικών απασχολούνταν με μερική απασχόληση και το 9% των ανδρών.

Οι μικρότερες διαφορές μεταξύ των μεριδίων των εργαζομένων μερικής απασχόλησης καταγράφηκαν μεταξύ των διευθυντικών επαγγελμάτων (10% γυναίκες έναντι 3% άνδρες) και των χειριστών εγκαταστάσεων και μηχανών και συναρμολογητών (12% έναντι 4%).

Ανά χώρα

Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, οι γυναίκες είχαν υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων μερικής απασχόλησης.

Η Ολλανδία κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό γυναικών που εργάζονταν με μερική απασχόληση, 63% της συνολικής απασχόλησης έναντι 23% των ανδρών, και τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ γυναικών και ανδρών (39%).

Μεγάλες διαφορές μεταξύ γυναικών και ανδρών καταγράφηκαν επίσης στην Αυστρία (38%) και τη Γερμανία (37%).

Εξαίρεση αποτέλεσε η Ρουμανία, όπου το ποσοστό των ανδρών που απασχολούνταν με μερική απασχόληση (4%) ήταν ελαφρώς υψηλότερο από εκείνο των γυναικών (3%). Στη Βουλγαρία, γυναίκες και άνδρες κατέγραψαν ίσα μερίδια μερικής απασχόλησης (1% και για τις δύο κατηγορίες).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: