Στο 3,1% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φλεβάρη – Με 2,6% «έτρεξε» στην Ευρωζώνη

Στο 3,1% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φλεβάρη – Με 2,6% «έτρεξε» στην Ευρωζώνη
27 May 2021, Bavaria, Augsburg: One-euro coins and 100-euro banknotes lie on a table. (to dpa "ECB briefing on the international role of the euro with ECB Executive Board member Fabio Panetta") Photo: Karl-Josef Hildenbrand/dpa (Photo by KARL-JOSEF HILDENBRAND / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 2,8% τον Φεβρουάριο του 2024.

Στο 3,1% από 3,2% αποκλιμακώθηκε οριακά ο ετήσιος πληθωρισμός τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat. Στην ΕΕ των 27, το ποσοστό έπεσε στο 2,8% από 3,1% τον Ιανουάριο και στην Ευρωζώνη στο 2,6% από 2,8%.

Έπεσε στο 2,8% ο πληθωρισμός στην Ε.Ε.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 2,8% τον Φεβρουάριο του 2024, από 3,1% τον Ιανουάριο. Έναν χρόνο νωρίτερα, πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως το ποσοστό ήταν στο 9,9%.

Αντίστοιχα, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στη Ευρωζώνη κυμάνθηκε στο 2,6% τον μήνα Φεβρουάριο του 2024, πέφτοντας κατά 0,2% από 2,8% τον Ιανουάριο. Και εδώ, πριν από έναν χρόνο, ο πληθωρισμός βρισκόταν στο 8,5%!

Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύθηκαν από την Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικά για την Ελλάδα, ο πληθωρισμός Φεβρουαρίου κυμάνθηκε στο 3,1%.

Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Λετονία, τη Δανία (0,6%) και την Ιταλία (0,8%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (7,1%), στην Κροατία (4,8%) και στην Εσθονία (4,4%). Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε είκοσι κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε πέντε και αυξήθηκε σε δύο.

Τον Φεβρουάριο, η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από τις υπηρεσίες (+1,73 ποσοστιαίες μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,79 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,42 π.μ.) και την ενέργεια. (-0,36 pp).

Οι τιμές του πληθωρισμού με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή κυμάνθηκαν ως εξής:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: