Στο 73% του μέσου ευρωπαϊκού το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα

Στο 73% του μέσου ευρωπαϊκού το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα

Μόλις δύο από τις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας κατέγραψαν ποσοστά μεγαλύτερα από το 75% του μέσου κοινοτικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Κάτω από το 75% του μέσου κοινοτικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ βρίσκονταν το 2013 έντεκα ελληνικές περιφέρειες, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Στα κράτη – μέλη της ΕΕ, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2013 κυμάνθηκε από 30% σε περιφέρεια της Βουλγαρίας ως 325% στο κέντρο του Λονδίνου.

Όσον αφορά την Ελλάδα, το 2013, το μέσο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (εκπεφρασμένο σε όρους αγοραστικής δύναμης) διαμορφώθηκε στο 73% του μέσου κοινοτικού. Μόνο η Αττική (98% του κοινοτικού ΑΕΠ) και το Νότιο Αιγαίο (76%) κατέγραψαν κατά κεφαλήν ΑΕΠ άνω του 75% του κοινοτικού.

Το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2013 σημειώθηκε στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (52%). Ακολουθούν η Ήπειρος (55%), η Θεσσαλία (56%), η Κεντρική Μακεδονία, η Δυτική Ελλάδα και το Βόρειο Αιγαίο (57%), η Πελοπόννησος (60%), η Δυτική Μακεδονία και η Στερεά Ελλάδα (62%), η Κρήτη (63%) και τα Ιόνια Νησιά (68%).

Εξάλλου, οι είκοσι φτωχότερες περιφέρειες της ΕΕ στις οποίες καταγράφονται τα χαμηλότερα ποσοστά κατά κεφαλήν ΑΕΠ βρίσκονται στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία και στην Πολωνία (από πέντε περιφέρειες η κάθε χώρα), στην Ουγγαρία (τέσσερις περιφέρειες) και σε μία υπερπόντια περιφέρεια της Γαλλίας.

Το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σημειώνεται στο Σεβεροτσαπάτεν της Βουλγαρίας (30% του κοινοτικού).

Οι περιφέρειες με το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ΕΕ είναι το κέντρο του Λονδίνου (325% του κοινοτικού), το Λουξεμβούργο (258%), οι Βρυξέλλες (207%) και το Αμβούργο (195%).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ