Έξι μέρες διορία δίνει ο Μοσκοβισί στην Ελλάδα

Έξι μέρες διορία δίνει ο Μοσκοβισί στην Ελλάδα
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Δ) συνομιλεί με τον Πιερ Μοσκοβισί (Α), επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη συνάντηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015. Ο Πιερ Μοσκοβισί βρίσκεται στην Αθήνα σε διήμερη επίσκεψη εργασίας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Να κλείσουν όλα τα προαπαιτούμενα έως το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Την ανάγκη να κλείσουν όλα τα προαπαιτούμενα μέχρι το Εurogroup της Δευτέρας 9 Νοεμβρίου, τόνισε ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Είναι σημαντικό να καταλήξουμε με τα προαπαιτούμενα μέχρι το τέλος της εβδομάδας και συζητήσαμε με τον πρωθυπουργό σε ποια σημεία χρειάζεται να γίνουν βελτιώσεις» είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, υπογραμμίζοντας ότι η ανακεφαλαιοποίηση πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του χρόνου.

Απατώντας σε ερώτηση για το θέμα του χρέους, ανέφερε ότι πρώτα πρέπει να υιοθετηθούν τα πρώτα προαπαιτούμενα, έπειτα το Eurogroup θα γνωμοδοτήσει για εκταμίευση της πρώτης δόσης, θα ακολουθήσουν τα προαπαιτούμενα για τη δεύτερη δοση και μετά ακολουθεί η συζήτηση για το χρέος».

Ο επίτροπος δήλωσε πως στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα τέθηκαν όλα τα θέματα στο τραπέζι, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, ιδιαίτερα από τον Ιούλιο και μετά, και δήλωσε αισιόδοξος ότι με τις θετικές προσπάθειες και από τις δύο πλευρές θα καταστεί εφικτός ένας συμβιβασμός.

Ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ακόμη πως η ατζένα είναι δεδομένη και περιέγραψε τα βήματα:

«Αρχικά πρέπει να υιοθετηθεί η πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων, ώστε ακολούθως το Eurogroup να μπορέσει να προχωρήσει σε θετικές αποφάσεις, ειδικά σε ό,τι αφορά την αποδέσμευση της δόσης. Μετά να δούμε τη δεύτερη δέσμη με τα προαπαιτούμενα, που θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ελπίζουμε με επιτυχία, και προσπαθούμε να βρούμε τρόπους, ώστε να υπάρξει αυτή η επιτυχία. Στη συνέχεια, θα είμαστε σε θέση να συζητήσουμε τα θέματα αναδιάρθρωσης χρέους, με μια αισιόδοξη και ταυτόχρονα ρεαλιστική προσέγγιση» δήλωσε.

Ο Πιερ Μοσκοβισί μίλησε για μια καλή συγκυρία για την Ελλάδα, έκανε λόγο για ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης, η οποία -όπως είπε- είναι απαραίτητη για να υπάρξουν επενδύσεις, «γιατί ο κοινός μας στόχος είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή».

Στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πιερ Μοσκοβισί μετείχαν οι κ. Δραγασάκης και Παππάς. Στη συνέχεια, ο επίτροπος θα συναντηθεί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, ενώ την Τετάρτη θα έχει επαφές με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

Τι λένε κυβερνητικές πηγές για τα ζητήματα των κόκκινων δανείων και της ανακεφαλαιοποίησης

Θετικές προσεγγίσεις από τον Επίτροπο Π. Μοσκοβισί, σε μείζονα ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, διαπίστωσε η ελληνική κυβέρνηση κατά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την συνάντηση Τσίπρα -Μοσκοβισί, συζητήθηκαν όλα τα θέματα που σχετίζονται με την συμφωνία και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Για το θέμα των “κόκκινων δανείων” που έθεσε ο πρωθυπουργός, «ο Π. Μοσκοβισί εξέφρασε την βεβαιότητα ότι μπορεί να βρεθεί λύση που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή». Σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, «οι δύο πλευρές εξέφρασαν την βεβαιότητά τους ότι το θέμα θα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς πριν το τέλος του χρόνου».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «ο Πιερ Μοσκοβισί μίλησε εξαιρετικά θετικά για την μέχρι τώρα συνεργασία της Ελλάδας με τους θεσμούς. Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα υπάρξει συνεννόηση στα ανοιχτά ζητήματα, καθώς και την ιδιαίτερη αισιοδοξία του για την πορεία και την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος».