Στο ανθρακωρυχείο των 232 νεκρών ο Ερντογάν

Στο ανθρακωρυχείο των 232 νεκρών ο Ερντογάν

Εγκλωβισμένοι παραμένουν περισσότεροι από 100 εργάτες - Διαδηλώσεις και κύμα διαμαρτυρίας σε όλη την Τουρκία για το τραγικό δυστύχημα.

Το ανθρακωρυχείο της Σόμα, όπου σημειώθηκε το τραγικό δυστύχημα που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 200 εργάτες, ενώ περισσότεροι από 100 παραμένουν ακόμη εγκλωβισμένοι στις στοές, επισκέφτηκε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι πλέον ο επίσημος απολογισμός από τη χθεσινή έκρηξη στο ανθρακωρυχείο ανέβηκε στους 232 νεκρούς, κι επιβεβαίωσε πως περισσότεροι από 100 εργάτες παραμένουν παγιδευμένοι.  Ο Ερντογάν έφτασε συνοδευόμενος από μέλη της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησής του στο σημείο της τραγωδίας όπου έχει συγκεντρωθεί ένα πλήθος από τους συγγενείς των νεκρών και αγνοούμενων ανθρακωρύχων.

«Επιστρατεύσαμε όλες τις δυνατότητες του κράτους για το έργο της διάσωσης», είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε ότι «το κράτος, το υπουργείο εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων, αλλά και η διοίκηση της εταιρίας θα προβούν σε όλα τα απαραίτητα βήματα, ενώ παράλληλα προχωρούν και οι σχετικές δικαστικές διαδικασίες».

«Θα ερευνηθεί μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια η υπόθεση» είπε και τόνισε πως «δεν θα επιτραπεί καμία αμέλεια», διασηφηνίζοντας πως η κυβέρνησή του θα προβεί «σε βήματα που θα ικανοποιήσουν την κοινή γνώμη», την οποία κάλεσε «να μη δώσει βάση στις ακραίες ομάδες που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το γεγονός αυτό».

Ερωτηθείς σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας στο ανθρακωρυχείο, ο Ερντογάν είπε πως έκθεση που συνέταξε η αρμόδια κρατική υπηρεσία τον περασμένο Μάρτιο, αναφέρει ότι η εν λόγω επιχείρηση λάμβανε επαρκή μέτρα ως προς τα θέματα της ασφάλειας της εργασίας. Στη συνέχεια ο Ερντογάν έδωσε παραδείγματα από εκρήξεις σε ανθρακωρυχεία σε όλο τον κόσμο από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα και είπε πως «αυτά συμβαίνουν σε όλα τα ανθρακωρυχεία, είναι φυσιολογικό».

Σύμφωνα με έναν συνδικαλιστικό εκπρόσωπο 100 με 150 ανθρακωρύχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στο ορυχείο. Την ίδια ώρα, ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) Οζγκιούρ Οζέλ, ο οποίος έχει εκλεγεί στην περιφέρεια της Μάνισα όπου βρίσκεται το ανθρακωρυχείο, δήλωσε πως ο αριθμός των νεκρών στη Σόμα έχει φτάσει τους 350. Εν τω μεταξύ ανακοινώθηκαν τα ονόματα των 88 ανθρακωρύχων που τραυματίστηκαν στο ανθρακωρυχείο και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, εκ των οποίων οι 63 έχουν πάρει ήδη εξιτήριο.

Ο προηγούμενος απολογισμός, το οποίον είχε δώσει στη δημοσιότητα ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, έκανε λόγο για 205 νεκρούς από τους συνολικά 787 εργάτες που βρίσκονταν στο εσωτερικό του ανθρακωρυχείου όταν συνέβη η έκρηξη, που προκλήθηκε από ηλεκτρική βλάβη, παγιδεύοντας πολλούς ανθρακωρύχους σε βάθος δύο χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της γης και 4 χλμ. από την είσοδο του ανθρακωρυχείου.

Το πλέον πολύνεκρο εργατικό δυστύχημα στην ιστορία σε φωτογραφίες

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Άγκυρα
Η τουρκική αστυνομία εκτόξευσε σήμερα στην Άγκυρα δακρυγόνα εναντίον εκατοντάδων φοιτητών που διαδήλωναν κατά της κυβέρνησης, την οποία και θεωρούν υπεύθυνη για το δυστύχημα στο ανθρακωρυχείο. Η ομάδα των 700 ως 800 διαδηλωτών ήθελε να πραγματοποιήσει πορεία από μια πανεπιστημιούπολη της Άγκυρας προς το υπουργείο Ενέργειας που βρίσκεται στην ίδια περιοχή, αποδοκιμάζοντας την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι διαδηλωτές απάντησαν ρίχνοντας πέτρες εναντίον των αστυνομικών μονάδων καταστολής, οι οποίες χρησιμοποίησαν επίσης εκτοξευτήρες νερού.

Η τραγωδία στο ορυχείο, μια από τις χειρότερες βιομηχανικές καταστροφές της Τουρκίας, έχει προκαλέσει ισχυρή αντίδραση στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως εναντίον της κυβέρνησης, η οποία κατηγορείται για αμέλεια και αδιαφορία για την τύχη των εργατών και γενικότερα των πιο φτωχών, ενώ έχουν διατυπωθεί πολλές εκκλήσεις για διαδηλώσεις.

Σποραδικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης. Στην Κωνσταντινούπολη, μια δεκαπενταριά άνθρωποι ξάπλωσαν επί δέκα λεπτά της ώρας στο έδαφος του μετρό της πλατείας Ταξίμ για να αποτίσουν συμβολικό φόρο τιμής στα θύματα της καταστροφής, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Διαβάστε ακόμη: Εκατόμβη νεκρών σε ανθρακωρυχείο της Τουρκίας