Στο απροχώρητο η κατάσταση στην Ειδομένη – Υπήρξε κρούσμα ηπατίτιδας Α

Στο απροχώρητο η κατάσταση στην Ειδομένη – Υπήρξε κρούσμα ηπατίτιδας Α
Συνωστισμός προσφύγων που προσπαθούν να πάρουν φαγητό, στον καταυλισμό προσφύγων της Ειδομένης, στα σύνορα της Ελλάδος με την ΠΓΔΜ, Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016. Λασπόνερα, συνεχόμενη βροχή, κρύο, ομίχλη, τίποτα απ' όλα αυτά δεν φαίνεται να πτοεί τους 13.000 και πλέον πρόσφυγες που είναι συγκεντρωμένοι στην Ειδομένη. Η επιδείνωση του καιρού με τις χαμηλές θερμοκρασίες και τις νεροποντές, δεν κατάφερε να εξαφανίσει την ελπίδα τους, ότι κάποια στιγμή θα ανοίξει η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, που είναι κλειστή από την περασμένη Δευτέρα. Η πολυήμερη αναμονή στην ύπαιθρο, κάτω από άθλιες συνθήκες, έχει εξαντλήσει τους πρόσφυγες, με τη μεγαλύτερη ταλαιπωρία να υφίστανται τα μικρά παιδιά και τα μωρά. Κάποια μάλιστα στον καταυλισμό, είναι μόλις μερικών μηνών και παρά το γεγονός ότι χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας, είναι αναγκασμένα να μένουν με τους γονείς τους σε σκηνές, μέσα στο κρύο. Μάλιστα, μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κάνουν συνεχείς εκκλήσεις για προσφορές σε βρεφικά γάλατα και τροφές, όπως και για πάνες μικρού μεγέθους καθώς οι ελλείψεις είναι μεγάλες. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Συγκεκριμένη απόφαση για τους 160.000 πρόσφυγες τους προγράμματος μετεγκατάστασης ζητά ο Θεοχαρόπουλος.

Κρούσμα ηπατίτιδας Α εντόπισε χτες το κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ στην Ειδομένη, το οποίο αντιμετώπισε άμεσα το περιστατικό και μετέφερε τον ασθενή στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για ένα παιδί από τη Συρία, ηλικίας εννιά ετών, που νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου, Γιώργος Κυρίτσης, το ΚΕΕΛΠΝΟ μαζί με τις αρχές δημόσιας υγείας ξεκινούν απολύμανση του χώρου γύρω από τη σκηνή του ατόμου, καθώς και των χώρων υγιεινής του camp. Επίσης, ο στρατός αναλαμβάνει να μεταφέρει νερό στην Ειδομένη με δικά του μέσα, ενώ θα γίνουν και εμβολιασμοί εφόσον χρειαστεί.

Όπως προσθέτει ο ίδιος, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στις χώρες προέλευσης των προσφύγων υπολογίζεται ότι το 90% των ενηλίκων έχουν αντισώματα στην ασθένεια αυτή και δεν κινδυνεύουν να κολλήσουν. Επίσης, το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνει με ανακοίνωσή του ότι η συνήθης κοινωνική επαφή δεν ενέχει κινδύνους για τη μετάδοση του ιού στον γενικό πληθυσμό.

Διανομή φυλλαδίου στους πρόσφυγες

«Σας ενημερώνουμε ότι τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ έχουν κλείσει». Με τη φράση αυτή οι ελληνικές αρχές ενημερώνουν τους πρόσφυγες στην Ειδομένη ότι τα σύνορα είναι κλειστά και ζητούν τη συνεργασία των προσφύγων με τις αρχές, προκειμένου να μεταφερθούν σε χώρους φιλοξενίας. «Η Ελλάδα θα σας παράσχει διαμονή, σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όπως και δομές φιλοξενίας», επισημαίνεται στο σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο που διανέμεται στην Ειδομένη. Οι πληροφορίες του φυλλαδίου αναγράφονται σε τρεις γλώσσες: αραβικά, φαρσί και παστούν.

Επίσκεψη κλιμακίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Την ανάγκη «στις 17 και 18 Μαρτίου να υπάρξει συγκεκριμένη απόφαση που να λέει πού θα μετεγκατασταθούν και πώς οι 160.000 πρόσφυγες» στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, από την Ειδομένη, την οποία επισκέφθηκε νωρίτερα, με κλιμάκιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αποτελούμενο από τους βουλευτές Σερρών Μιχάλη Τζελέπη και Β’ Θεσσαλονίκης Γιώργο Αρβανιτίδη.

«Μόνο έτσι θα μπορέσει να υπάρξει απεγκλωβισμός αυτή τη στιγμή των προσφύγων και να υπάρξει απεγκλωβισμός από αυτή τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει ως χώρα, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, και βεβαίως να αντιμετωπιστεί η δύσκολη κατάσταση των προσφύγων», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Θεοχαρόπουλος, χαρακτηρίζοντας ντροπή όσα συμβαίνουν σήμερα στο προσφυγικό.

«Είναι ντροπή για ό,τι έχουμε ονειρευτεί για την Ευρωπαϊκή Ένωση και βέβαια και για την Ελλάδα. Οι αξίες του ανθρωπισμού, πάνω στις οποίες δομήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή τη στιγμή τίθενται σε δοκιμασία. Τρίζουν τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Είναι ντροπή να συζητούμε για ώρες στα σαλόνια για να βρεθεί λύση και αυτή τη στιγμή να μην ξέρουν οι πρόσφυγες αν θα επιζήσουν την επόμενη μέρα. Θα πρέπει να υπάρξει μια λύση για επιμερισμό των προσφύγων, των 160.000 προσφύγων που έχει αποφασιστεί σε πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, με τη μέθοδο της μετεγκατάστασης, στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ χαρακτήρισε τις συνθήκες στη Νέα Καβάλα και τα Διαβατά καλύτερες και πιο οργανωμένες απ’ ό,τι στην Ειδομένη και προσέθεσε: «Εδώ είμαστε στα σύνορα και ο κόσμος θέλει να φύγει, ψάχνει για ένα καλύτερο αύριο, και εδώ θα πρέπει να δώσει απάντηση η Ευρώπη σε αυτό το ζήτημα συνολικά. Δεν μπορεί να αφήσει χιλιάδες πρόσφυγες αυτή τη στιγμή σε αυτή την κατάσταση. Η επίλυση αυτού του προβλήματος θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκή».

Σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο προσφυγικό, ο κ. Θεοχαρόπουλος σημείωσε: «Η χώρα μας αυτό που πρέπει να κάνει και δεν κάνει είναι ο καλύτερος συντονισμός της κατάστασης για όσο καιρό βρίσκονται εδώ πέρα. Δυστυχώς, αυτό το οποίο διαπίστωσα και με τις συναντήσεις με τον δήμαρχο, αλλά και αυτό το οποίο βλέπω, είναι ότι δεν υπάρχει ο κατάλληλος συντονισμός μεταξύ ΜΚΟ, τοπικής αυτοδιοίκησης και κεντρικού κράτους. Αυτό είναι θέμα της κυβέρνησης, και δεν το έχει κάνει, δυστυχώς, και είναι πραγματικά κρίμα -γιατί είναι μια κυβέρνηση στην οποία βρίσκεται ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς- να βλέπουμε αυτές τις σκηνές σήμερα στην Ειδομένη».

Το κλιμάκιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης συναντήθηκε νωρίτερα με τον δήμαρχο Παιονίας Χρήστο Γκουντενούδη, επισκέφθηκε τα κέντρα μετεγκατάστασης στα Διαβατά και τη Νέα Καβάλα, ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται επίσκεψη στο Χέρσο, στο νοσοκομείο και το εμποροβιομηχανικό επιμελητήριο Κιλκίς, όπου θα παραχωρήσει και συνέντευξη Τύπου.