Στο αρχείο η υπόθεση «βασανιστηρίων» του Μπρέιβικ

Στο αρχείο η υπόθεση «βασανιστηρίων» του Μπρέιβικ

Ο Νορβηγός κατά συρροή δολοφόνος διαμαρτυρόταν για το PlayStation της φυλακής του.

Οι αστυνομικές αρχές της Νορβηγίας έθεσαν στο αρχείο τη μήνυση που είχε υποβάλει ο κατά συρροή δολοφόνος Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ ο οποίος υποστήριζε ότι είχε υποστεί βασανιστήρια και απειλούσε να κατέβει σε απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενος για τις συνθήκες κράτησής του.

Ο Μπρέιβικ, ο οποίος σκότωσε 77 ανθρώπους το 2011, υπέβαλε μήνυση στον Ιανουάριο του 2013 σε βάρος της τότε υπουργού Δικαιοσύνης Γκρέτε Φαρέμο και του διευθυντή της φυλακής Ίλα, Κνουτ Μπιάρκαϊντ, όπου έκτισε ένα μέρος της ποινής των 21 ετών κάθειρξης που του έχει επιβληθεί. Υποστήριζε μεταξύ άλλων ότι από την ημέρα της σύλληψής του τον κρατούσαν στην απομόνωση, ότι υποβαλλόταν σε τακτικούς και εξευτελιστικούς σωματικούς ελέγχους, ότι του στερούσαν τη δυνατότητα να ψυχαγωγείται και του επέβαλαν αυστηρούς περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης.

«Η μήνυσή του εξετάστηκε υπό το φως της ισχύουσας νομοθεσίας. Στη βάση αυτή, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ούτε η φυλακή ούτε τα πρόσωπα που κατονόμαζε ήταν ένοχα αξιόμεμπτων πράξεων», είπε η εκπρόσωπος της αστυνομίας Ίνγκριντ Βίρουμ.

Διαβάστε ακόμη: «Βασανιστήριο» για τον Μπρέιβικ η άρνηση για καινούριο Playstation!

Ο συνήγορος του Μπρέιβικ, Τορντ Γιόρντετ, δήλωσε ότι η απόφαση «δεν εξέπληξε» τον πελάτη του, προσθέτοντας ότι προφανώς η αστυνομία δεν ήθελε «να ερευνήσει το θέμα εις βάθος».

Ο Μπρέιβικ, που κρατείται εναλλάξ στις φυλακές Ίλα και Σκίεν, διαμαρτύρεται συχνά για τις συνθήκες κράτησής του και τα παράπονά του συχνά έχουν ανεκδοτολογικό χαρακτήρα. Σε μήνυμα που είχε στείλει στο Γαλλικό Πρακτορείο στα τέλη Ιανουαρίου ο ακροδεξιός βαρυποινίτης απειλούσε να πραγματοποιήσει απεργία πείνας αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του. Ένα από αυτά ήταν να αντικατασταθεί το Playstation 2 με το οποίο παίζει βιντεοπαιχνίδια με το καινούριο Playstation 3 και να του φέρουν μια πιο άνετη πολυθρόνα γιατί η καρέκλα γραφείου που χρησιμοποιεί είναι «σκληρή».

Στις 22 Ιουλίου 2011 ο Μπρέιβικ τοποθέτησε εκρηκτικό μηχανισμό κοντά στην έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ άνθρωποι. αμέσως μετά άνοιξε πυρ σε μια κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησί Οτόγια, σκοτώνοντας 69 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους νεαρής ηλικίας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλικό πρακτορείο