Στο Brussels Group η λίστα μεταρρυθμίσεων – Eurogroup την Τρίτη ή την Τετάρτη

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου στο Μαξίμου, αντικείμενο φυσικά η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που θα σταλεί στους εταίρους μας.

Το απόγευμα της Παρασκευής θα σταλεί στο Brussels Group, το προσχέδιο των μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Αρχές της άλλης εβδομάδας (πιθανότατα Δευτέρα) θα συνεδριάσει το EuroWorkingGroup και την Τρίτη ή Τετάρτη το Eurogroup για να δώσει το τελικό «πράσινο φως».

Στο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και του αναπληρωτή υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν να καθοριστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την αποστολή της λίστας με τις μεταρρυθμίσεις, που θα ανοίξει τις κάνουλες της ρευστότητας.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Τσακαλώτος ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δώσει τη λίστα.

«Είμαστε πάντα έτοιμοι», απάντησε ο υπουργός.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετέβη στη Βουλή, όπου συνεδριάζει το Προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το οικονομικό επιτελείο έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σε σχέση με το φορολογικό πλαίσιο, αλλά και την φορολογική διοίκηση.

Στόχος είναι ένας: Να υπάρχει όσον δυνατόν μεγαλύτερη εισπραξιμότητα εσόδων.

Η λίστα θα περιλαμβάνει και ζητήματα, που αφορούν την δημόσια διοίκηση, την αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα, καθώς και την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης.

Απώτερο στόχος, μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας, είναι η δημιουργία ενός πιο φιλικού επιχειρηματικού – επενδυτικού κλίματος.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, από την ώρα που οι τεχνικές ομάδες της ΕΕ και του ΔΝΤ και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εγκρίνουν τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή τουλάχιστον ένα μέρος τους για να λάβει πρόσθετα κεφάλαια, σημειώνει το δημοσίευμα.

Η χώρα πρέπει να πληρώσει περίπου 1,7 δισ. ευρώ για μισθούς και συντάξεις στο τέλος του μήνα, ενώ στη συνέχεια πρέπει να αποπληρώσει στις 9 Απριλίου σχεδόν 450 εκατ. ευρώ για δάνειο που πήρε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και στα μέσα Απριλίου πρέπει να αποπληρώσει 2,4 δισ. ευρώ εντόκων γραμματίων που λήγουν.

Πηγή: News247