Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1953 έπεσε η άνοδος του πληθυσμού της Κίνας- Αύξηση των συνταξιούχων

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1953 έπεσε η άνοδος του πληθυσμού της Κίνας- Αύξηση των συνταξιούχων
epa08149797 People wear masks in Beijing, China, 22 January 2020. China confirmed 440 cases of Wuhan pneumonia with nine deaths, according to the National Health Commission on a press conference. The respiratory virus was first detected in Wuhan, China, and can be passed between humans. So far it has spread to the USA, Thailand, South Korea, Japan and Taiwan. EPA/WU HONG Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή του 2010 ο πληθυσμός αυξήθηκε κατά 5,38% σε δέκα χρόνια (0,53% κατά μέσο όρο κάθε χρόνο).

Ολοένα και περισσότεροι συνταξιούχοι σε σχέση με τον ενεργό πληθυσμό: ο πληθυσμός της Κίνας αυξήθηκε τα προηγούμενα δέκα χρόνια με τον πιο αργό του ρυθμό εδώ και δεκαετίες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χάσει τα σκήπτρα της πιο πολυπληθούς χώρας παγκοσμίως από την Ινδία.

Στο τέλος του 2020 η Κίνα μετρούσε επισήμως 1,411 δισεκατομμύριο κατοίκους, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Πεκίνο κατά την παρουσίαση της απογραφής του πληθυσμού της χώρας που γίνεται κάθε δέκα χρόνια.

Σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή του 2010 ο πληθυσμός αυξήθηκε κατά 5,38% σε δέκα χρόνια (0,53% κατά μέσο όρο κάθε χρόνο), σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Πρόκειται για την πιο αργή αύξηση από το 1953 που διατηρούνται σύγχρονα δημογραφικά στοιχεία.

Με αυτούς τους ρυθμούς η Κίνα θα χάσει πιο γρήγορα από όσο αναμενόταν τα σκήπτρα της πιο πολυπληθούς χώρας παγκοσμίως από την Ινδία, η οποία το 2020 εκτιμάται ότι είχε 1,38 δισεκατομμύριο κατοίκους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Όπως ανέφερε έκθεση που δημοσιεύθηκε πέρυσι από το Νέο Δελχί, ο πληθυσμός της Ινδίας αυξάνεται κατά μέσο όρο κατά 1% ετησίως.

Μέχρι τώρα το Πεκίνο εκτιμούσε ότι η καμπύλη της αύξησης του πληθυσμού του θα φτάσει στην κορύφωσή της το 2027, οπότε και η Ινδία θα αρχίσει να ξεπερνά την Κίνα. Από τότε και μετά ο κινεζικός πληθυσμός αναμένεται να αρχίσει να μειώνεται για να φτάσει το 2050 το 1,32 δισεκατομμύριο κατοίκους.

Σήμερα ο εκπρόσωπος της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Νινγκ Ζίζε επιβεβαίωσε ότι η κορύφωση πλησιάζει, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να διευκρινίσει ποια χρονιά θα συμβεί αυτό. Ο συνολικός πληθυσμός της Κίνας αναμένεται να παραμείνει πάνω από το 1,4 δισεκατομμύριο «για ένα διάστημα», δήλωσε.

Η covid-19 επηρέασε τις γεννήσεις

Οι λόγοι της μείωσης της γεννητικότητας είναι πολλοί: μείωση του αριθμού των γάμων, αύξηση του κόστους κατοικίας και εκπαίδευσης, η επιθυμία των γυναικών για καριέρα που τις ωθεί να γίνονται μητέρες σε μεγαλύτερη ηλικία.

Πέρυσι, μια χρονιά που σημαδεύτηκε από την πανδημία του κορωνοϊού, ο αριθμός των γεννήσεων στην Κίνα έπεσε στα 12 εκατομμύρια, έναντι των 14,65 εκατομμυρίων το 2019.

Η επιδημία «αύξησε την αβεβαιότητα της καθημερινής ζωής και τις ανησυχίες που σχετίζονται με τη γέννηση ενός παιδιού», παραδέχθηκε ο Νινγκ.

Η Κίνα χαλάρωσε την πολιτική της του ενός παιδιού το 2016 επιτρέποντας πλέον σε όλους τους Κινέζους να αποκτήσουν δεύτερο παιδί. Ωστόσο δεν κατάφερε να αυξήσει τη γεννητικότητα, σε βαθμό που υπάρχουν φωνές που ζητούν να αρθεί ο περιορισμός των δύο παιδιών ανά οικογένεια.

Δημογράφοι προειδοποιούν ότι η Κίνα κινδυνεύει να έχει την τύχη της Ιαπωνίας ή της Νότιας Κορέας, δύο χώρες όπου έχει μειωθεί ο πληθυσμός και οι ηλικιωμένοι είναι πολύ περισσότεροι από τον ενεργό πληθυσμό.

Έκρηξη των εσωτερικών μεταναστών

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής, στην Κίνα υπήρχαν πέρυσι περισσότερα από 264 εκατομμύρια άνθρωποι άνω των 60 ετών. Πλέον το ποσοστό τους φτάνει το 18,7% του συνολικού αριθμού των κατοίκων της χώρας, αύξηση 5,44% σε σχέση με το 2010.

Αντίθετα ο ενεργός πληθυσμός ηλικίας 15 με 59 ετών αποτελεί το 63,35% του συνόλου, παρουσιάζοντας μείωση 6,79% σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.

Ένας άλλος αριθμός που προκαλεί ανησυχία είναι αυτός των εσωτερικών μεταναστών. Πρόκειται για ανθρώπους που κατάγονται από την ύπαιθρο και έχουν αναζητήσει εργασία στις πόλεις χωρίς να τους παρέχεται καμία κοινωνική προστασία. Ο αριθμός τους πέρυσι έφτανε τα 376 εκατομμύρια, αύξηση σχεδόν κατά 70% σε μια δεκαετία.