Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών το πετρέλαιο

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών το πετρέλαιο

Η τιμή του WTI παράδοσης Φεβρουαρίου υποχώρησε κατά 2,11 δολάρια στα 47,93 δολάρια.

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών διαμορφώθηκε την Τρίτη η τιμή του πετρελαίου στη Νέα Υόρκη, κάτω από τα 50 δολάρια/βαρέλι, σε μία αγορά που κυριαρχείται από τις ανησυχίες για υπερβάλλουσα προσφορά.

Η τιμή του WTI παράδοσης Φεβρουαρίου υποχώρησε κατά 2,11 δολάρια στα 47,93 στο Nymex, στο χαμηλότερο επίπεδό του κατά το κλείσιμο από τις 21 Απριλίου 2009.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα προβάλει το βέτο του στο νομοσχέδιο του Κονγκρέσου που θα επιτρέπει την κατασκευή του επίμαχου πετρελαιαγωγού Keystone XL ανάμεσα στον Καναδά και τις ΗΠΑ, προειδοποίησε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

«Εάν ψηφισθεί αυτό το νομοσχέδιο από το Κονγκρέσο, ο πρόεδρος δεν θα το υπογράψει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ, υπενθυμίζοντας ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει λάβει ακόμη την απόφασή του επί αυτού του ευαίσθητου θέματος, το οποίο οι ρεπουμπλικανοί πολιτικοί του αντίπαλοι, οι οποίοι ελέγχουν πλέον το Κονγκρέσο, έχουν αναγάγει σε πολιτικό σύμβολο.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα ψηφίσει την Παρασκευή επί σχεδίου νόμου που επιτρέπει την άμεση έναρξη κατασκευής του αγωγού. Η έγκρισή του θεωρείται δεδομένη τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία. «Υπάρχει μία διαδικασία εξέτασης του σχεδίου στο πλαίσιο της εκτελεστικής εξουσίας, η οποία δεν πρέπει να αποδυναμωθεί από ένα νομοσχέδιο», επέμεινε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, υπενθυμίζοντας ότι εκκρεμεί και μία προσφυγή ενώπιον της δικαιοσύνης της πολιτείας της Νεμπράσκα, από όπου θα περάσει τμήμα του αγωγού.

Το κολοσσιαίο σχέδιο της TransCanada, που υποστηρίζεται από την Οττάβα, δεν εξαρτάται υπό κανονικές συνθήκες από απόφαση του Κονγκρέσου, αλλά αποτελεί αρμοδιότητα της κυβέρνησης Ομπάμα. Όμως, περισσότερο από έξι χρόνια μετά την κατάθεση της αρχικής αίτησης, η κυβέρνηση δεν έχει λάβει απόφαση.

Οι οικολόγοι και η πλειοψηφία των Δημοκρατικών εναντιώνονται κατηγορηματικά στο σχέδιο για περιβαλλοντικούς λόγους. Ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα έχει δηλώσει ότι δεν θα δώσει την έγκρισή του, παρά μόνο εάν αποδειχθεί ότι το σχέδιο δεν θα έχει επιπτώσεις στο κλίμα, ένα θέμα που αποτελεί μία από τις προτεραιότητές του.

Η πρόταση για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού κατατέθηκε το 2008. Αποστολή του, η μεταφορά του πετρελαίου της επαρχίας Αλμπέρτα στα αμερικανικά διυλιστήρια του Κόλπου του Μεξικού, στο Τέξας.