Στο EWG τα πάγια ελληνικά αιτήματα για τα κέρδη της ΕΚΤ και τα πλεονάσματα

Στο EWG τα πάγια ελληνικά αιτήματα για τα κέρδη της ΕΚΤ και τα πλεονάσματα
Να προετοιμάσει το έδαφος για την ικανοποίηση ενός διπλού αιτήματος, με στόχο την ανάκτηση μεγαλύτερης δημοσιονομικής ελευθερίας και την παράλληλη τόνωση των επενδύσεων, θα επιδιώξει το οικονομικό επιτελείο στην αυριανή συνεδρίαση του Euro Working Group, στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρού αναμένεται να θέσει αφενός το αίτημα της μείωσης των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021, αφετέρου το αίτημα της χρήσης των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs) για επενδυτικούς σκοπούς, αντί για την αποπληρωμή του χρέους.

«Κλειδί» για την ευόδωση της προσπάθειας της ελληνικής πλευράς θα είναι τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από την ανάλυση βιωσιμότητας (DSA) του ελληνικού χρέους, η οποία αναμένεται μαζί με την 5η αξιολόγηση στο πλαίσιο της μετα-προγραμματικής ενισχυμένης εποπτείας.

Το προφίλ του ελληνικού χρέους, το οποίο ενισχύεται σημαντικά τόσο από τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού για την Ελλάδα, όσο και από την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού δανείου του ΔΝΤ, θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και τα δύο αιτήματα της ελληνικής πλευράς.

Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν εντός του 2020. Σημειωτέον, ιδιαίτερα το θέμα της ονομαστικής μείωσης του στόχου στα πρωτογενή πλεονάσματα συναντά αντιστάσεις από ορισμένες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, καθώς σχετίζεται ευθέως με τον ρυθμό αποπληρωμής του ελληνικού χρέους στις χώρες τους. Το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να αποκλιμακώσει τον στόχο ακόμη και στο 2% του ΑΕΠ (από 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπεται έως και για το 2022).